ΓΔ: 2572.5 0.52% Τζίρος: 101.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:39:37
Έλληνες στρατιώτες παράταξη
Φωτογραφία Shutterstock

Ξεκινά το νέο μοντέλο θητείας: αλλαγές σε εκπαίδευση και αποζημίωση

Ξεκινά σήμερα το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις με την Α' ΕΣΣΟ 2026, και τους στρατεύσιμους να παρουσιάζονται 24-27 Φεβρουαρίου. Ο Ν. Δένδιας τονίζει πως πρόκειται για βασικό πυλώνα της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030».

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, με την κατάταξη της Α' ΕΣΣΟ 2026. Οι στρατεύσιμοι θα παρουσιαστούν στις μονάδες τους το διάστημα από 24 έως 27 Φεβρουαρίου.

Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, «η νέα θητεία αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της μεταρρύθμισης Ατζέντα 2030». Οι αλλαγές κρίνονται αναγκαίες για την προσαρμογή στις σύγχρονες γεωπολιτικές συνθήκες, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις νέες απαιτήσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Κεντρικό στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί η βασική εκπαίδευση διάρκειας 10 εβδομάδων, η οποία θα διεξάγεται αποκλειστικά στον Στρατό Ξηράς. Περιλαμβάνει εκπαίδευση σε νέα αντικείμενα, όπως ο χειρισμός Drones και οι Α' Βοήθειες, καθώς και αναβάθμιση των υπαρχόντων, με αύξηση των βολών, πορειών και ασκήσεων.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του συσσιτίου, το νέο σύστημα υγειονομικών εξετάσεων, η μετάθεση όλων των στρατευσίμων σε επιχειρησιακές μονάδες μετά την εκπαίδευση, καθώς και η σημαντική αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης. Οι οπλίτες που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα λαμβάνουν 100 ευρώ, ενώ όσοι υπηρετούν στην ενδοχώρα 50 ευρώ.

Μείωση ΕΣΣΟ και νέα διάρθρωση εκπαίδευσης

Οι ΕΣΣΟ μειώνονται από έξι σε τέσσερις (Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο). Όλοι οι στρατεύσιμοι κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς, ενώ μόνο όσοι διαθέτουν εξειδικευμένα επαγγελματικά προσόντα θα μετατάσσονται εσωτερικά στην Πολεμική Αεροπορία ή το Πολεμικό Ναυτικό.

Η εκπαίδευση διαρθρώνεται σε τρία στάδια: βασική, ειδική και επιχειρησιακή. Η βασική εκπαίδευση περιλαμβάνει την αρχική εκπαίδευση και την εκπαίδευση μαχητή, ενώ η ειδική εκπαίδευση, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, επικεντρώνεται στην απόκτηση ειδικοτήτων και δεξιοτήτων μέσω Κέντρων Δια Βίου Μάθησης.

Εκπαίδευση και δεξιότητες νέας γενιάς

Το νέο πρόγραμμα ενσωματώνει εκπαίδευση σε Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση σε εξομοιωτές. Οι επιτυχόντες αποκτούν τη δεξιότητα χειριστή ΣμηΕΑ και λαμβάνουν ειδικό διακριτικό σήμα.

Παράλληλα, εισάγονται προγράμματα πιστοποιημένης εξειδίκευσης σε τομείς όπως Χειριστής Μηχανημάτων, Ναυαγοσώστης - Αυτοδύτης, Οπλουργός, Χειριστής Drone και Κυβερνοασφάλεια. Οι ειδικότητες ομαδοποιούνται πλέον σε 19 κατηγορίες, από 46 που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Αναβαθμίσεις και παροχές για τους οπλίτες

Οι οπλίτες που υπηρετούν στην παραμεθόριο θα λαμβάνουν αποζημίωση 100 ευρώ, ενώ στην ενδοχώρα 50 ευρώ. Ειδικές πρόνοιες προβλέπονται για πολύτεκνους και γονείς, με αυξημένα επιδόματα έως και 200 ευρώ. Οι άγαμοι ορφανοί και από τους δύο γονείς θα λαμβάνουν 200 ευρώ.

Η αναβάθμιση του στρατιωτικού συσσιτίου περιλαμβάνει νέο κανονισμό τροφοδοσίας, βασισμένο σε σύγχρονα διατροφικά πρότυπα, και αύξηση της αξίας μερίδας από 4,50 σε 6,40 ευρώ. Το νέο διατροφολόγιο προσφέρει εξατομικευμένες μερίδες και θα εφαρμοστεί σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Νεκρός 1 Ισραηλινός στρατιώτης, 3 τραυματίες στα νότια

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από ανατροπή στρατιωτικού οχήματος Humvee στο νότιο Λίβανο, κοντά στον ποταμό Λιτάνι. Ήταν το 17ο θύμα μετά την εκεχειρία του Ιουνίου.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Νέα αρχή με στρατό και αστυνομία κατά του οργανωμένου εγκλήματος

Η Κέικο Φουχιμόρι ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας αρχής με τη συμμετοχή στρατού και αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο Περού, όπου οι ανθρωποκτονίες και οι εκβιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η συνεργασία με τη Φλόριντα ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη σημασία της τεχνογνωσίας, των κοινών ασκήσεων και της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων με την Εθνοφρουρά της Φλόριντα, μιλώντας στην υπογραφή συμφωνίας παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο καθώς σήμανε συναγερμός για ρωσική επίθεση με πυραύλους. Ο Ζελένσκι προειδοποίησε για μαζική επίθεση, ενώ οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία για στοχευμένες καταστροφές υποδομών.
Καθεδρικός ναός Αγίου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική επίθεση με 650 drones κατά της Μόσχας, δηλώνει ο Σαμπιάνιν

Από τις 20:30 χθες ως τις 05:00 σήμερα, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πάνω από 650 drones προς τη Μόσχα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, με 105 να καταστρέφονται από τη ρωσική αεράμυνα κοντά στην πρωτεύουσα.
ισραηλιν τανκ στρατού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σύλληψη δύο υπόπτων από τον στρατό στη νότια Συρία

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε δύο άνδρες που προσέγγισαν σε μοτοσικλέτα θέση του IDF στη ζώνη ασφαλείας στη νότια Συρία. Οι «ζώνες ασφαλείας» έχουν δημιουργηθεί στη Συρία και στον Λίβανο για την προστασία των συνόρων του Ισραήλ.