Φώτο: ΑΠΕ

Β. Μεϊμαράκης: Το πακέτο της Κομισιόν είναι ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ αναφέρει πως για πρώτη φορά η Ευρώπη θα δανειστεί από τις αγορές και αποτελεί ένα θαρραλέο βήμα για την Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το γενναίο πακέτο οικονομικής ανάκαμψης που παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποτελεί «ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ τόσο στην αξία όσο και στο εύρος του» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει οτι «για πρώτη φορά, συνολικά η Ευρώπη, και αυτό είναι το καινοτόμο, θα δανειστεί από τις αγορές αναλαμβάνοντας το δανεισμό αυτό ως εγγύηση μέσω του προϋπολογισμού της»,σχολιάζοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «η πρόταση αυτή, που αναμφισβήτητα αποτελεί ένα θαρραλέο βήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όφελος του Ευρωπαίου πολίτη, υιοθετήθηκε από όλους τους ευρωβουλευτές ακόμη και των αποκαλούμενων "φειδωλών χωρών"» και σημειώνει ότι «ως εκ τούτου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι με τις απαραίτητες διαβουλεύσεις θα καμφθούν οι όποιες ενστάσεις και στο Συμβούλιο των αρχηγών θα ληφθεί η οριστική απόφαση».

Κατά τα λοιπά, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ υπογραμμίζει, για την Ελλάδα, ότι θα λάβει 31,9 δισ. και «οι πόροι αυτοί δεν θα κατασπαταληθούν, αλλά θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες και το σχέδιο που θα καταρτίσει η κυβέρνηση». Και σημειώνει την ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Ερωτηθείς, ωστόσο, εάν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας για το άλμα στη νέα εποχή, ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η πρόοδος που κατέγραψε η χώρα στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ αποκατέστησε τη χαμένη μας αξιοπιστία και ενίσχυσε την επιρροή μας στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, δεν θα χαρακτήριζα το πακέτο ως τελευταία ευκαιρία».

Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για lockdown από τις αρχές Μαρτίου σημειώνει: «Τα επιτυχημένα, εκ του αποτελέσματος, μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, απέδειξαν άλλη μία φορά την κοινωνική ευαισθησία της παράταξης. Θέσαμε την υγεία του ανθρώπου υπεράνω των οικονομικών προβλημάτων».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tourkia, komision, europaiki enwsi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ήπιες κυρώσεις της Ε.Ε. στην Τουρκία, νέο «ραντεβού» τον Μάρτιο

Επεκτείνονται η λίστα προσώπων και οντοτήτων στις οποίες επιβάλλει κυρώσεις η Ευρώπη για τις παράνομες γεωτρήσεις, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα υποβληθεί νέα έκθεση από τον Γ. Μπορέλ.
Michel
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία στις Βρυξέλλες, τέλος στο θρίλερ της Συνόδου

Πριν τις 2.00, ώρα Ελλάδος, ανακοινώθηκε η λήξη της Συνόδου και βρίσκεται σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πληροφορίες για σημαντική βελτίωση στο κείμενο για την Κύπρο.