Σε συνέχεια των ενημερώσεων για το τραγικό ναυάγιο στη Χίο στις 3 Φεβρουαρίου 2026, που στοίχισε τη ζωή σε δεκαπέντε μετανάστες, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανακοίνωσε νέα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας.
Όπως αναφέρεται, «στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου που οργάνωσε την παράνομη μεταφορά των αλλοδαπών», η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου και τις τουρκικές αστυνομικές αρχές της Σμύρνης μέσω INTERPOL, συνέβαλε καθοριστικά στην ταυτοποίηση των μελών της οργάνωσης που δρούσε στην Τουρκία.
Ως αποτέλεσμα της διακρατικής συνεργασίας, οι δικαστικές αρχές της Σμύρνης άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος οκτώ ατόμων, μελών του κυκλώματος. Πέντε εξ αυτών συνελήφθησαν, ενώ στους υπόλοιπους τρεις επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι εμπλεκόμενοι κατείχαν καίριους ρόλους στην ιεραρχία και την επιχειρησιακή δομή της οργάνωσης. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται ο ιδιοκτήτης του ταχυπλόου που χρησιμοποιήθηκε στη μεταφορά, καθώς και οι οδηγοί και ιδιοκτήτες των οχημάτων που μετέφεραν τους αλλοδαπούς ή υποστήριζαν τη μεταφορά του σκάφους προς το σημείο απόπλου.
Συνέχιση ερευνών και διεθνής συνεργασία
Η ΔΑΠΘΑΣ συνεχίζει τις έρευνες για πιθανή σύνδεση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης με τουλάχιστον τρία ακόμη περιστατικά παράνομης διακίνησης αλλοδαπών από τις τουρκικές ακτές προς νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σημειώθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2025 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2026.
Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή επισημαίνει ότι προτεραιότητά του παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και η διασφάλιση των θαλασσίων συνόρων, αξιοποιώντας κάθε επιχειρησιακή και νομική δυνατότητα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, με έμφαση στη διεθνή συνεργασία.
Δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Με αφορμή τις εξελίξεις, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Ύστερα από συστηματική έρευνα του Λιμενικού Σώματος και ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της INTERPOL με τις τουρκικές αστυνομικές αρχές, ταυτοποιήθηκαν και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε μέλη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, που όπως αποδείχθηκε εμπλέκεται στην τραγωδία της 3ης Φεβρουαρίου ανοιχτά της Χίου. Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι σύγχρονοι λαθρέμποροι είναι εγκληματίες που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους, στιβάζοντάς τους χωρίς σωσίβια σε βάρκες, ακόμα και πετώντας τους στη θάλασσα, προκειμένου να διαφύγουν οι ίδιοι τη σύλληψη. Η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων αυτών αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και καθήκον των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος».