ΓΔ: 2589.39 1.18% Τζίρος: 284.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:09:37
Βουλή των Ελλήνων

Νίκη: Αναγκαία μέτρα για οικογένειες και θωράκιση της Ελλάδας

Η Νίκη ζητά άμεσα ρεαλιστικά μέτρα κατά των συνεπειών του πολέμου στο Ιράν, όπως μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και σημαντική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ώστε να περιοριστεί το κύμα ακρίβειας και να προστατευτεί η κοινωνία.

Η Νίκη ζητά τη λήψη «ρεαλιστικών και άμεσα υλοποιήσιμων μέτρων» για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στις συνέπειες του πολέμου στο Ιράν, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις οικονομικού χαρακτήρα.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ο μηδενισμός ΦΠΑ σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί, το γάλα και τα είδη πρώτης ανάγκης, για όσο διάστημα διαρκεί η πολεμική κρίση. Παράλληλα, προτείνεται η δραστική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, με τους φόρους κίνησης και θέρμανσης να περιορίζονται στο κατώτατο επιτρεπτό όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ανακοπεί το κύμα ακρίβειας.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει επίσης την επιβολή πλαφόν στην ενέργεια, με καθορισμό ανώτατης τιμής λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, αποσυνδεδεμένης από το χρηματιστήριο ενέργειας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προτείνεται ακόμη η επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων για την παραγωγή φθηνότερου ρεύματος μέσω αξιοποίησης του εγχώριου πλούτου.

Επιπλέον, ζητείται η δέσμευση των εθνικών αποθεμάτων σε σιτηρά, ζωοτροφές και καύσιμα, για την αποφυγή ελλείψεων στην αγορά, καθώς και η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής με έκτακτη επιδότηση του κόστους παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους, ενισχύοντας την επισιτιστική ασφάλεια Ελλάδας και Κύπρου.

Η Νίκη τονίζει, τέλος, την ανάγκη για αυστηρή φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, ώστε να αποτραπούν νέες προσφυγικές ροές λόγω της αποσταθεροποίησης στην Ανατολή, καθώς και την προστασία της πρώτης κατοικίας με καθολική αναστολή πλειστηριασμών για τα πληττόμενα νοικοκυριά καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Κυρώσεις σε 1.600 ρωσικές οντότητες από τους ΥΠΕΞ της Ευρώπης

Η ΕΕ ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά σχεδόν 1.600 ρωσικών οντοτήτων του στρατιωτικοβιομηχανικού τομέα, με περισσότερες από τις μισές να συνδέονται με την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με την Κάγια Κάλας.
Αεροφωτογραφία Ισλαμαμπάντ
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Ανάπτυξη σημαντικών δυνάμεων στη Σ. Αραβία για άμυνα

Το Πακιστάν ανέπτυξε σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις και πόρους στη Σαουδική Αραβία για αμυντικούς σκοπούς, διευκρινίζοντας ότι το προσωπικό του δεν θα συμμετέχει σε επιθέσεις κατά των Χούθι, αλλά μόνο στην άμυνα.
Ελληνική σημαία κυματίζει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Όποιος δεν ένιωσε περηφάνια για την Ελλάδα φορά παρωπίδες

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας ως βασικού συμμάχου των ΗΠΑ σε άμυνα και ενέργεια, χαρακτηρίζοντας την ομιλία Ρούμπιο στην Πνύκα «ιστορική στιγμή» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ανοιχτοί σε στενότερες στρατιωτικές σχέσεις με Ισλανδία

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε τη σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ-Ισλανδίας για την ασφάλεια του Βόρειου Ατλαντικού και της Αρκτικής, χαρακτηρίζοντας την Ισλανδία στρατηγικό εταίρο. Κάλεσε επίσης τη Ρωσία για διαφάνεια σε πρόσφατο περιστατικό.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, έλαβε μέρος στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου (ADRION), που έγινε στο εμβληματικό πλοίο Amerigo Vespucci στη Βενετία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα σε δύο ουκρανικά πλοία και λιμάνια στην Οδησσό

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγματα σε δύο ουκρανικά φορτηγά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, εγκαταστάσεις καυσίμων στο Τσορνομόρσκ και υποσταθμό ρεύματος στο Χάρκοβο, αναφέροντας ότι όλοι οι στόχοι είχαν στρατιωτική χρήση.