Στο Athens Alitheia Forum συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συζήτησε με τον καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου, Γιάννη Θεοχάρη, και τον εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα», Γιάννη Πρετεντέρη, για τις προκλήσεις της ενημέρωσης στην ψηφιακή εποχή.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το συνέδριο «εξαιρετικά ενδιαφέρον» και τόνισε τη σημασία εκπαίδευσης των νέων ως ενεργών πολιτών που θα κατανοούν το σύνθετο περιβάλλον διάθεσης των ειδήσεων. «Αν δεν μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε νέα γενιά ενεργών πολιτών στον τρόπο που λειτουργεί το σύνθετο περιβάλλον διάθεσης των ειδήσεων, θα έχουμε αμελήσει το καθήκον μας στη νέα γενιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα fake news υπήρχαν πάντα, αλλά σήμερα ο ρυθμός αναπαραγωγής τους έχει επιταχυνθεί ραγδαία. Επισήμανε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν εθιστικές συμπεριφορές, ενώ παράλληλα προσφέρουν θετικά στοιχεία, όπως η δυνατότητα έκφρασης απόψεων.
Η απειλή των fake news και η τεχνητή νοημοσύνη
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή ψεύτικου περιεχομένου. «Υπάρχει η ψευδής είδηση, δεν υπάρχει η ψευδής άποψη», είπε, προσθέτοντας πως η δυνατότητα δημιουργίας πειστικών ψεύτικων βίντεο καθιστά την αντιμετώπιση του φαινομένου προτεραιότητα, ειδικά ενόψει εκλογικών διαδικασιών.
Αναφερόμενος στις λύσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την ενίσχυση των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων για επαλήθευση περιεχομένου και την εκπαίδευση των νέων. Επισήμανε ότι «στο διαδίκτυο η ανωνυμία καθιστά δύσκολη την προστασία από στοχοποιήσεις», φέρνοντας ως παράδειγμα προσωπική του εμπειρία.
Η ανάγκη θεσμικής απάντησης και ευρωπαϊκής στρατηγικής
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε ένα κακόβουλο περιβάλλον πολιτικού διαλόγου, τα νέα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς ή άλλους σκοπούς. Τόνισε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να ακολουθήσει το αμερικανικό μοντέλο πλήρους ελευθερίας των πλατφορμών, καθώς αυτό οδηγεί σε τοξικότητα στη δημόσια σφαίρα.
Επεσήμανε επίσης ότι η παραπληροφόρηση μπορεί να αποτελέσει ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αναφέροντας ως παράδειγμα την υπόθεση των Τεμπών, όπου ψευδές περιεχόμενο αναπαράχθηκε από λογαριασμούς του εξωτερικού. «Αυτό δεν συνιστά λογοκρισία, αλλά υποχρέωση ενός οργανωμένου κράτους να προστατεύει τη δημόσια σφαίρα», είπε.
Η εκπαίδευση και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και να δημιουργήσει προκλήσεις. Τόνισε την ανάγκη διατήρησης της αυθεντικότητας στη μάθηση και την αξιολόγηση, προτείνοντας την επιστροφή σε χειρόγραφα και προφορικές εξετάσεις όπου απαιτείται.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρή προσπάθεια να βάλει τάξη στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης και να ενισχύσει τα περιφερειακά μέσα. Προανήγγειλε, τέλος, ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον περιορισμό πρόσβασης σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.