ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ερνστ Ράιχελ

Κάλεσμα από τον νέο Γερμανό πρέσβη για στενότερη συνεργασία

Ο Ερνστ Ράιχελ, νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, προέτρεψε τις δύο χώρες: «Να παραμερίσουν στερεότυπα και εμμονές και να συνδιαμορφώσουν το μέλλον»

«Βρίσκομαι στην Ελλάδα εδώ και δύο μήνες. Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία για μένα, διότι μπορώ να βοηθήσω να αδράξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται σήμερα, τόσο για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας όσο και για την εταιρική σχέση και φιλία μας σε όλο της το φάσμα. Έχει έρθει ο καιρός να παραμερίσουμε στερεότυπα και εμμονές και να αναλογιστούμε πόσα μας έχουν ενώσει στο πέρασμα των αιώνων και πόσα πολλά μας ενώνουν σήμερα, να βρεθούμε σε μια κανονικότητα η οποία θα μας επιτρέψει να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο νέος πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Ερνστ Ράιχελ στην ομιλία του, χτες το βράδυ, στην δεξίωση που παρέθεσε με τη σύζυγό του στην πρεσβευτική κατοικία, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Γερμανίας και τη συμπλήρωση 30 ετών από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα του 1989/1990, «σε πιο προσωπικό τόνο από ό,τι συνηθίζεται», ο κ. Ράιχελ είπε: «Η σύζυγος μου και εγώ ταξιδέψαμε στην Ανατολική Γερμανία ήδη στις αρχές του 1990 -μετά την πτώση του τείχους- και συμμετείχαμε στη Λειψία σε μία από τις "διαδηλώσεις της Δευτέρας". Σε εκείνη τη διαδήλωση, το σύνθημα "εμείς είμαστε ο λαός" έδωσε τη θέση του στο σύνθημα "είμαστε ένας λαός". Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία η συμμετοχή μου σε μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία ο λαός επέβαλε ειρηνικά, αλλά και με αδιαμφισβήτητη σαφήνεια, τη βούλησή του. Η πτώση του τείχους και η αποκατάσταση της γερμανικής ενότητας διαδέχθηκαν, όπως κάποιοι θα θυμούνται, η μία την άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα δύο αυτά γεγονότα αποτέλεσαν τον θρίαμβο της βούλησης του λαού για ελευθερία στην τότε "Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας". Εφικτός κατέστη, διότι εμείς οι Γερμανοί είχαμε την αλληλεγγύη των φίλων μας στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική και διότι η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης είχε τότε τη σύνεση να μη σταθεί εμπόδιο στον ρου τη ιστορίας. Σήμερα, η γερμανική ενότητα είναι κάτι το αυτονόητο. Μεμονωμένες ανησυχίες για το τι θα προέκυπτε από τη γερμανική ενοποίηση αποδείχτηκαν λανθασμένες και αβάσιμες. Σήμερα, η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή ιδέα, ακόμα περισσότερο ακόμα και από εκείνη την εποχή. Η αλληλεγγύη με τους Ευρωπαίους φίλους μας, η συνοχή, η ενότητα στην Ευρώπη και η προσήλωση στην πολυμέρεια είναι για μας υψίστης σημασίας και αυτό καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό, καθώς έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, τον παραλογισμό και τον εγωισμό που συναντούμε καθημερινά τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

«Να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον»

Επισήμανε πως «αυτή είναι η φιλοσοφία με την οποία η Γερμανία θέλει να προσεγγίσει την ιστορικά τόσο στενή της σχέση με την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια» και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα έχει έρθει ο καιρός να παραμερίσουμε στερεότυπα και εμμονές, να αναλογιστούμε πόσα μας έχουν ενώσει στο πέρασμα των αιώνων και πόσο πολλά μας ενώνουν σήμερα και να βρεθούμε σε μια κανονικότητα, η οποία θα μας επιτρέψει να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον. Μετά τη βαθιά οικονομική κρίση από την οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συνέλθει, όλες οι προσπάθειες είναι στραμμένες στην οικονομική ανάπτυξη. Η Γερμανία είναι σε αυτό ένας πολύ πρόθυμος και αλληλέγγυος εταίρος. Και ως μια δικτυωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με πρωτοπόρο ρόλο στον τομέα της πράσινης οικονομίας, έχουμε πιστεύω πολλά να προσφέρουμε.

Ο Γερμανός πρέσβης υπενθύμισε πως η Γερμανία είναι «παραδοσιακά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές, ωστόσο οι δυνατότητες δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί. Γι΄ αυτό και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Γερμανία θα είναι του χρόνου η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Προετοιμαζόμαστε, ήδη, εντατικά για την παρουσία μας εκεί. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την έκθεση αυτή ως σημείο αναφοράς για την ενδυνάμωση της οικονομικής μας συνεργασίας, της συνεργασίας μας στους τομείς της επιστήμης και της εκπαίδευσης, αλλά και για την πολιτιστική προβολή της Γερμανίας. Γι' αυτό και οργανώνουμε, μεταξύ άλλων, και μια σειρά από οικονομικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, οι οποίες θα μας οδηγήσουν στην επόμενη έκθεση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ήδη, πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες το Ευρωπαϊκό Συνέδριο των διμερών γερμανικών Επιμελητηρίων στην Αθήνα. Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί ένα φόρουμ καινοτομίας στο κέντρο πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο η διάσκεψη που συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα την πράσινη ανάπτυξη.

Όλα αυτά, κατέληξε ο κ. Ράιχελ «με κάνουν αισιόδοξο ότι μπορεί μεν να μην βιώσουμε κάποιο θαύμα, αλλά ότι στα τέλη του 2020 θα έχουμε συνδιαμορφώσει μια καλύτερη κατάσταση. Τα θεμέλια γι' αυτό τίθενται τώρα, αλλά έχουν τεθεί και στα περασμένα χρόνια μετά από θυσίες. Γνωρίζετε ότι βρίσκομαι στην Ελλάδα, εδώ και δύο μήνες. Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία για μένα, διότι μπορώ να βοηθήσω να αδράξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται σήμερα τόσο για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας όσο και για την εταιρική σχέση και φιλία σε όλο της το φάσμα. Υψώνω το ποτήρι μου υπέρ της επιτυχίας της Ελλάδας και της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ως στενών εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη δεξίωση, την οποία συνδιοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βομηχανικό Επιμελητήριο και η γερμανόφωνη εφημερίδα Griechεnland Zeitung, προβλήθηκε φιλμ σχετικό με τα γεγονότα του 1989/90. Παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γερμανός υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας Τόμας Ραχελ, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, πρέσβεις χωρών μελών της ΕΕ, και άλλων χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Germany
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπέργκερ: Θέλουμε να φέρουμε περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Την στήριξη της Γερμανίας και τη συνεργασία με την Ελλάδα επιβεβαίωσε ο Μιγκουέλ Μπέργκερ, επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό-Πρακτορείο Ειδήσεων.
Kiriakos Mitsotakis, Kivernisi, Nea Dimokratia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Πυλώνας γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, τόσο με την αποστολή σωστικών συνεργείων όσο με τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι η ελληνική αρωγή θα συνεχίσει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα αποτελεί εγγύηση σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενη στην Τουρκία, σημείωσε ότι η χώρα επιθυμεί τον διάλογο, και αποσκοπεί στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.