ΓΔ: 2738.35 1.05% Τζίρος: 638.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κυβερνητική συνεδρίαση με στελέχη, σημαίες Ελλάδας και ΕΕ στο φόντο.

Οι Δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Κόσ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την επίτροπο Διεύρυνσης, τονίζοντας ότι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη αποτελεί κοινή προτεραιότητα, καθώς και την ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στη διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ευρωπαία επίτροπο Διεύρυνσης Marta Kos, σε μια συνάντηση που επικεντρώθηκε στην πορεία της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, αν και δεν έχει σημειωθεί η πρόοδος που θα επιθυμούσαν οι ευρωπαϊκές χώρες, διαφαίνεται νέα δυναμική. Επεσήμανε πως κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, εκφράζοντας ενδιαφέρον να ακούσει τις απόψεις της Ευρωπαίας επιτρόπου σχετικά με τα επόμενα βήματα της διαδικασίας και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει εποικοδομητικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δύο από τις υποψήφιες χώρες είναι άμεσοι γείτονες της Ελλάδας, επισημαίνοντας τους στενούς δεσμούς που διατηρεί η χώρα μας με όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Όπως σημείωσε, η Αθήνα έχει έντονο ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι προτεραιότητες Ελλάδας και Ε.Ε. συμπίπτουν πλήρως στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά της, η Marta Kos χαρακτήρισε την Ελλάδα «πολύ σημαντικό εταίρο» στη διαδικασία της διεύρυνσης, ειδικά ενόψει της επικείμενης προεδρίας της χώρας στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζεται στην ελληνική συμβολή, καθώς δεν είναι εφικτή η επιτυχία της διαδικασίας χωρίς τη στήριξη της προεδρίας.

Νέα ώθηση στη διαδικασία διεύρυνσης

Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε, επισημαίνοντας ότι δημιουργήθηκε, μετά από σχεδόν 17 χρόνια, η ομάδα εργασίας για τη συνθήκη προσχώρησης του Μαυροβουνίου. Όπως είπε, πρόκειται για ένα πρώτο βήμα που καταδεικνύει τη δέσμευση τόσο των κρατών-μελών όσο και του ίδιου του Μαυροβουνίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Marta Kos υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβική γεωγραφική θέση, συνορεύοντας με πολλές υποψήφιες χώρες, και έχει διαδραματίσει ιστορικά καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης το 2003, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης αύριο στο Παρίσι για τη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής Διαστήματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το Διάστημα και θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ακολουθούμενη από δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Σημαντική η πρόοδος της χώρας στο κράτος δικαίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο κράτος δικαίου, επικαλούμενος την αυστηρότητα και τα θετικά σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική της έκθεση.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα ενισχύσει την άμυνά της χωρίς υποδείξεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας για μια ισχυρότερη, ανταγωνιστική και ασφαλή Ευρώπη και υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής συμφωνίας για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με διασφάλιση των κοινών προτεραιοτήτων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μόναχο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές ελληνοβαυαρικές σχέσεις και συζητώντας τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, κυρίως στην τεχνολογία.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ρόλος της Ελλάδας στην απόκτηση των νέων Canadair της ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της Ελλάδας στη νέα παραγωγή αεροσκαφών Canadair CL-515, που θα ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό στόλο αεροπυρόσβεσης. Επτά από τα νέα αεροσκάφη θα φέρουν ελληνικά χρώματα.