ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πορτρέτο

Χρυσοχοΐδης: 100-120 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας καθημερινά

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι καθημερινά καταγράφονται 100-120 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, ενώ το 2025 συνολικά 19.500 υποθέσεις οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Συνολικά 100–120 καταγγελίες καθημερινά για ενδοοικογενειακή βία καταγράφει η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μίλησε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως ανέφερε, το 2025 περισσότερες από 19.500 υποθέσεις οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη, ενώ πάνω από 1.300 θύματα χρειάστηκαν νοσηλεία και περίπου 1.600 φιλοξενήθηκαν σε ειδικές δομές προστασίας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία παραμένει κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως «το θετικό είναι ότι έχουν πλέον ανοίξει στόματα και υπάρχει μηχανισμός προστασίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, καταγράφηκαν πάνω από 30.000 κλήσεις για σχετικά περιστατικά, ενώ περισσότερες από 5.000 γυναίκες έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή panic button. Παράλληλα, έχουν εκπαιδευτεί αστυνομικά στελέχη σε 65 γραφεία πανελλαδικά για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι το 2026 παρατηρείται μείωση κατά 15% στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, καθώς οι δράστες «έχουν αντιληφθεί ότι πλέον υπάρχει τιμωρία», με περίπου 500 άτομα να βρίσκονται στη φυλακή. Αναφερόμενος στην υπόθεση της Κυριακής Γρίβα, υπογράμμισε ότι «άλλαξαν τα πάντα στην Αστυνομία» και πως πλέον παρέχεται κοινωνικό έργο σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες.

Σχολική βία και οργανωμένο έγκλημα

Για τη σχολική βία, ο Υπουργός ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, τονίζοντας την ανάγκη ενθάρρυνσης αναφορών από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, λειτουργεί σχετική πλατφόρμα, ωστόσο παραμένει ζήτημα η ποινική διαχείριση των ανηλίκων. Όπως είπε, έχει αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για τους γονείς όταν διαπιστώνεται έλλειμμα επιμέλειας.

Αναφορικά με το οργανωμένο έγκλημα, επισήμανε ότι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σκληρές συμμορίες, με το λαθρεμπόριο τσιγάρων να αποτελεί έντονο πρόβλημα. Η Ελληνική Αστυνομία, όπως ανέφερε, συγκαταλέγεται στις πρώτες δυνάμεις της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ισχυρή ομάδα κρούσης κατά των «μπράβων της νύχτας».

Ηλεκτρονικές απάτες και αστυνόμευση στα ΜΜΜ

Ο Υπουργός έκανε λόγο και για τις ηλεκτρονικές απάτες, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση ενός ενιαίου modus operandi για την αποτελεσματική καταπολέμησή τους. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αριάδνη», το οποίο αφορά την αστυνόμευση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από 450 στελέχη που επιβιβάζονται μέρα και νύχτα στα λεωφορεία. Η δράση αυτή, όπως είπε, έχει ήδη αποδώσει αποτελέσματα και θα μονιμοποιηθεί.

Οδική ασφάλεια και «έξυπνες» κάμερες

Σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της επιτήρησης θα συμβάλει στη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς. Τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται 42.000–45.000 αλκοτέστ, ενώ το 2025 καταγράφηκαν 146 λιγότεροι θάνατοι από τροχαία σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ήδη λειτουργούν έξι «έξυπνες» κάμερες στην Αττική, που καταγράφουν παραβάσεις όπως υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης και χρήση κινητού τηλεφώνου – την οποία ο Υπουργός χαρακτήρισε «μάστιγα». Ως τον Ιούνιο, προγραμματίζεται η εγκατάσταση 300 επιπλέον καμερών στην Περιφέρεια, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταγραφή παραβιάσεων ερυθρού σηματοδότη.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο κορυφαίες προσωπικότητες από την οικονομία, την πολιτική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων και την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Τιμή στη μνήμη της Ανθυπαστυνόμου Μαρίας Ζαφείρη

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια μνημείου και η μετονομασία οδού στη μνήμη της ανθυπαστυνόμου Μαρίας Ζαφείρη στη Σιθωνία, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Η Ζαφείρη είχε χάσει τη ζωή της κατά τη διάρκεια καθήκοντος.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Καμία ανοχή σε παραβατικότητα και εγκληματικότητα

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως στόχος δεν είναι οι διακρίσεις ή ο ρατσισμός, αλλά ούτε η ανοχή στην εγκληματικότητα, επισημαίνοντας τη συστηματική συνεργασία αρχών για ενίσχυση της κοινωνικής ειρήνης, με το «ελληνικό FBI» στη Γαστούνη.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης από Ψαθάδες: Συνεχίζεται η κατασκευή φράχτη στο Διδυμότειχο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε από τον Έβρο τη συνέχιση της κατασκευής του φράχτη, με στόχο την κάλυψη των κενών και την πλήρη θωράκιση της μεθορίου.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Μείωση 12% στις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε μείωση 12% στις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, σημειώνοντας 6.500 περιστατικά και 3.850 συλλήψεις φέτος. Μίλησε επίσης για τις κάμερες τροχαίας, τα ηλεκτρικά πατίνια και την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύεται η Χαλκιδική με 200 αστυνομικούς το καλοκαίρι

Με ενίσχυση 200 αστυνομικών ενόψει καλοκαιριού στη Χαλκιδική, ανακοίνωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Στόχος η ενίσχυση της ασφάλειας κατοίκων και τουριστών με συνεχή αστυνόμευση, διατηρώντας τα θετικά περσινά αποτελέσματα.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών - Εκδήλωση Χαμόγελου

Στον Πολυχώρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο Κορωπί παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Εθνικού Κέντρου για Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, παρουσία του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη.