Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσα από νέες συμφωνίες.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «κομβική στιγμή» που επισφραγίζει τη στρατηγική επιλογή των δύο χωρών να μετασχηματίσουν τη μακροχρόνια συνεργασία τους σε μια ισχυρή στρατηγική συμμαχία. Αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία σε επίπεδο άμυνας, επισημαίνοντας την πρόοδο στα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η παράδοση φρεγατών Belh@rra και μαχητικών Rafale, καθώς και τη συμφωνία για την αναβάθμιση των πυραύλων MICA.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνογαλλική συνεργασία αποτελεί παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που εκδηλώνεται με πράξεις, αναφερόμενος στη στάση της Γαλλίας κατά την πρόσφατη κρίση στην περιοχή της Κύπρου. Παράλληλα, σημείωσε πως η στρατηγική αυτή σύμπλευση αποδείχθηκε προνοητική στο πεδίο της ασφάλειας και της σταθερότητας, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία.
Εμβάθυνση συνεργασίας σε οικονομία, παιδεία και τεχνολογία
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις νέες πρωτοβουλίες που προωθούνται, όπως η συνεργασία στον διακυβερνητικό οργανισμό Mercator Ocean International και η ίδρυση του Κέντρου Τεχνικής Υποστήριξης του Euronext Athens. Επεσήμανε πως οι δράσεις αυτές ενισχύουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη θέση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι χωρίς ανταγωνισμό δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία. Ανέφερε πως η ατζέντα για φθηνή ενέργεια και μείωση της γραφειοκρατίας θα αποτελέσει προτεραιότητα στις επόμενες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.
Διεθνείς εξελίξεις και ενεργειακή ασφάλεια
Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία λειτουργούν ως δυνάμεις σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, συμβάλλοντας στην εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Τόνισε επίσης τη σημασία της προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας στα Στενά του Ορμούζ, χωρίς αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία και να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα, επισημαίνοντας ότι αυτό ενισχύει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, αναγνώρισε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία και μεγαλύτερη κλίμακα παραγωγής στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική
Απαντώντας σε ερώτηση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε το παράδειγμα του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει αποδείξει πως μπορεί να λαμβάνει γενναίες αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει νέους ίδιους πόρους για να χρηματοδοτήσει τις φιλόδοξες πολιτικές της, χωρίς να μειώσει κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη Συνοχή.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας, κάνοντας ειδική μνεία στον πίνακα του Delacroix «Η Ελλάς στα ερείπια του Μεσολογγίου», που εκτίθεται στο Μεσολόγγι, ως συμβολική απόδειξη της ιστορικής φιλίας των δύο λαών.