ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο

Άκης Σκέρτσος: Κριτική στο ΠΑΣΟΚ για στρατηγικό αδιέξοδο και ειλικρίνεια

Ο Άκης Σκέρτσος ζητά από το ΠΑΣΟΚ να τοποθετείται με περισσότερη ειλικρίνεια για τα σημερινά προβλήματα, σχολιάζοντας ανακρίβειες που διαπίστωσε στη συζήτηση με την Άννα Διαμαντοπούλου στο Φόρουμ των Δελφών για θέματα εκπαίδευσης.

Αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ αφήνει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, καλώντας το κόμμα «να τοποθετείται με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και θάρρος για τα σημερινά και αυριανά προβλήματα».

 Η τοποθέτηση του υπουργού έγινε μέσω ανάρτησής του, με αφορμή τον διάλογο που είχε με την Άννα Διαμαντοπούλου για τα εκπαιδευτικά ζητήματα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως αναφέρει ο Ά. Σκέρτσος, «τιμώ και σέβομαι την Άννα Διαμαντοπούλου για τη διαχρονική της προσφορά στα ελληνικά και ευρωπαϊκά πράγματα». 

Ωστόσο, σημειώνει ότι στη συζήτηση για το νέο υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας υπήρξαν δύο ανακρίβειες που, όπως υποστηρίζει, αναδεικνύουν το στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚ.

Οι δύο ανακρίβειες που επισημαίνει ο Άκης Σκέρτσος

Η πρώτη αφορά τους «αιώνιους φοιτητές». Ο υπουργός σημειώνει ότι, αν και η πρόβλεψη για διαγραφή υπήρχε στον νόμο Διαμαντοπούλου, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη και μοναδική διαγραφή 308.605 φοιτητών πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2025 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η δεύτερη ανακρίβεια, κατά τον κ. Σκέρτσο, αφορά τον ισχυρισμό ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου ακυρώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία το 2014. Όπως επισημαίνει, τότε η ΝΔ συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Θέτει, μάλιστα, ερωτήματα για το εάν το ΠΑΣΟΚ έχει προβεί σε εσωτερική αποτίμηση των λόγων που δεν υπερασπίστηκε ή δεν υλοποίησε τον νόμο.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης

Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια αποτελούσαν εμβληματική θέση του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το κόμμα καταψήφισε τη σχετική πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 το 2007-2008, όπως και τον νόμο Πιερρακάκη το 2024, παρότι κρίθηκε συνταγματικός από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, η συζήτηση για την «οικονομία της γνώσης» και τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου-στρατηγείου για τη μετάβαση της χώρας σε αυτήν δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις.

 Τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση εφαρμόστηκαν τελικά από την αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κάλεσμα για ειλικρίνεια και συναινέσεις

Ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προχωρήσουν με συναινέσεις και όχι με «εγωιστική κομματική οικειοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας». 

Όπως αναφέρει, οι κατηγορίες για τις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος δεν προσφέρουν τίποτα στον δημόσιο διάλογο, παρά μόνο όταν οδηγούν σε πολιτική αυτογνωσία.

Κλείνοντας, ο Άκης Σκέρτσος καλεί το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε «πιο έντιμη ενδοσκόπηση για τα πεπραγμένα του» και να τοποθετείται με ειλικρίνεια για τα σύγχρονα προβλήματα.

 Αναφέρει επίσης ότι θα υπάρξει νέα ενημέρωση σχετικά με το υπό σύσταση Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, εκφράζοντας την ελπίδα η μεγάλη αυτή αλλαγή να τύχει στήριξης από την αντιπολίτευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Γιατί ο πρωθυπουργός δεν έθεσε στο Συμβούλιο την τουρκική προκλητικότητα;

Ο Κώστας Τσουκαλάς χαρακτήρισε «γραφική» τη δήλωση Σιακαντάρη πως το ΠΑΣΟΚ είναι τοξικό και πρέπει να αυτοδιαλυθεί, ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ρεαλιστικές προτάσεις για την κοινωνία και υπερασπίζεται την πρώτη κατοικία.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως έμπνευση για τη νέα γενιά

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο των 30 ετών από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, υπογραμμίζει πως το αποτύπωμα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ μένει ανεξίτηλο, ενώ συνεχίζει να εμπνέει παλιότερες και νεότερες γενιές.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Προτεραιότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τα κόκκινα δάνεια

Ο Κώστας Τσουκαλάς ανέλυσε στο Ρ/Φ ALPHA 9,89 την πρόταση ΠΑΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια, δίνοντας έμφαση στην επαναφορά προστασίας α' κατοικίας, ανεξάρτητο καθορισμό αξίας ακινήτων και συμμετοχή πιστωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρναούτογλου: Η Ελλάδα έχει τον πιο γηρασμένο στόλο οχημάτων στην ΕΕ

Η Ελλάδα έχει τον πιο γερασμένο στόλο οχημάτων στην ΕΕ, με μέση ηλικία 18 έτη στα ΙΧ και 23 έτη στα φορτηγά, σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Αρναούτογλου, ζητώντας μέτρα για ιχνηλασιμότητα και ευθύνη κατασκευαστών.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ρούντας: Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την καταστροφική του πολιτική

Ο Γιώργος Ρούντας της «Νίκης» επέκρινε έντονα το ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος για την πρόταση προστασίας της αυτονομίας της γυναίκας στην κύηση, κατηγορώντας το για εθνοκτόνα πολιτική από το 1986.