ΓΔ: 2471.78 -0.52% Τζίρος: 362.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βουλή ψήφιση νομοσχεδίου
Φώτο: ΑΠΕ

Νίκη: Η Δικαιοσύνη οφείλει να λειτουργεί ανεξάρτητα από την εξουσία

Η Νίκη καταγγέλλει επιλεκτικό σεβασμό στη Δικαιοσύνη μετά την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για τις υποκλοπές από τον Άρειο Πάγο.

Η πολιτική κόντρα γύρω από τις υποκλοπές και τη στάση της Δικαιοσύνης αναζωπυρώνεται, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Νίκης», ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να θέσει στο αρχείο τη σχετική δικογραφία, προκαλώντας νέο κύμα αμφισβήτησης.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «δεν προλαβαίνει να καταλαγιάσει η σκόνη από τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά σκάνδαλα» και κάνει λόγο για «νέο γύρο αμφισβήτησης του θεσμού της Δικαιοσύνης» μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Παράλληλα, η «Νίκη» κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλείται τον «απόλυτο σεβασμό» στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, κορυφαία στελέχη επιχειρούν να επηρεάσουν τους λειτουργούς της και να χειραγωγήσουν τις αποφάσεις. 

Μάλιστα, αναφέρεται πως φτάνουν στο σημείο να επιτίθενται ακόμη και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς που αποκαλύπτουν τις πρακτικές τους.

«Η αντίφαση είναι κραυγαλέα και αποκαλυπτική», σημειώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι όταν οι αποφάσεις είναι πολιτικά βολικές, η κυβέρνηση επικαλείται τον «σεβασμό στους θεσμούς», ενώ όταν αυτές προκαλούν πολιτικό κόστος, ενεργοποιείται μηχανισμός απαξίωσης και πιέσεων μέσω απειλών.

Η «Νίκη» καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να λειτουργεί επιλεκτικά», επισημαίνοντας ότι η Δημοκρατία δεν αντέχει μια «α λα καρτ» Δικαιοσύνη και ότι οι θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν ισότιμα για όλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Σωκράτης Φάμελλος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Όλοι υπεύθυνοι να στηρίξουμε την απόφαση για τον νόμο Κατσέλη

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει την απόφαση του Αρείου Πάγου για τον νόμο Κατσέλη και κάλεσε την κυβέρνηση να μην την αλλοιώσει, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των δανειοληπτών και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Γιώργος Φλωρίδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλωρίδης: Πρότυπο διεθνούς πρακτικής η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη μεταρρύθμιση του Δικαστικού Χάρτη, με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη συμμετοχή υπουργών και δικαστικών εκπροσώπων, αναδεικνύοντας το έργο ως διεθνές υπόδειγμα.
ξέπλυμα χρήματος σύμβολα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν έλεγχοι της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος στις πολεοδομίες

Με εντολή της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και του Χαρ. Βουρλιώτη, ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι στα οικονομικά υπαλλήλων πολεοδομιών σε όλη τη χώρα, καθώς και συγγενικών και τρίτων προσώπων, για φαινόμενα διαφθοράς.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη για υποθέσεις βιασμού ανηλίκων

Η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη για τρεις υποθέσεις βιασμού ανηλίκων διακόπηκε για τις 2 Ιουλίου. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα υπεράσπισης για ειδική διαδικασία εξέτασης ευάλωτων μαρτύρων, αντίθετα με την πρόταση της εισαγγελέα.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ισόβια στον κατά συρροή δολοφόνο των ακτών Νέας Υόρκης

Σε ισόβια καταδικάστηκε 62χρονος που ομολόγησε οκτώ φόνους γυναικών κοντά στη Νέα Υόρκη. Ο Ρεξ Χιούερμαν κρίθηκε ένοχος για απαγωγή, βασανισμό και δολοφονίες στο Λονγκ Άιλαντ, με τα εγκλήματα να αποκαλύπτονται το 2010-2011.