ΓΔ: 2492.24 0.26% Τζίρος: 118.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:50:39
Νίκος Δένδιας εκδήλωση
Ο Νίκος Δένδιας στην εκδήλωση του Πολεμικού Ναυτικού με αξιωματικό και πολεμικά πλοία.

Δένδιας: Η ναυτική παράδοση μας θεμέλιο για το μέλλον και ευθύνη

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της ναυτικής παράδοσης στην ιστορική πορεία της Ελλάδας, με αφορμή την τελετή παράδοσης του υποβρυχίου «Πρωτεύς» ως μουσείο στο Φλοίσβο, προσφορά του Άρη Θεοδωρίδη.

Η ναυτική παράδοση αποτελεί διαχρονικά θεμέλιο της ελληνικής ταυτότητας και πηγή εθνικής υπερηφάνειας. Τη σημασία αυτή υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή παράδοσης του υποβρυχίου «Πρωτεύς» S113 ως μουσείου, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου.

Το υποβρύχιο μουσείο είναι δωρεά του εφοπλιστή Άρη Θεοδωρίδη, ο οποίος τιμήθηκε με τον βαθμό του υποναυάρχου ε.τ.. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η ευθύνη απέναντι στο έθνος δεν εξαντλείται στα λόγια αλλά επιβεβαιώνεται με πράξεις», προσθέτοντας πως «η ναυτική παράδοση της Ελλάδας δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον».

Αναφερόμενος στη θάλασσα, ο υπουργός τόνισε ότι «υπήρξε διαχρονικά πεδίο επικοινωνίας, εμπορίου, εξωστρέφειας, αλλά και αγώνα για την ελευθερία». Όπως εξήγησε, «από την αρχαιότητα έως τα σύγχρονα χρόνια, η ναυτική παράδοση διαμόρφωσε την οικονομική ισχύ, την πολιτιστική ακτινοβολία και την αμυντική υπόσταση του έθνους».

Η ελληνική ναυτοσύνη ως ζωντανή αφήγηση

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην παρουσία τεσσάρων εμβληματικών πλοίων στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης –του θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ», της τριήρους «Ολυμπιάς», του «Ελλάς Λίμπερτι» και του υποβρυχίου «Πρωτεύς»– τονίζοντας ότι «συγκροτούν μια ενιαία αφήγηση της ελληνικής ναυτοσύνης». Όπως είπε, «τα πλοία αυτά δεν είναι απλά εκθέματα, αλλά τεκμήρια εθνικής συνέχειας».

Σε ειδική αναφορά του στο θωρηκτό «Αβέρωφ», το χαρακτήρισε σύμβολο των ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου και της εθνικής ολοκλήρωσης. Εξήρε επίσης τον κυβερνήτη του, Σοφοκλή Δούσμανη, λέγοντας ότι «ανέδειξε τον ανθρώπινο παράγοντα πίσω από τις μεγάλες ιστορικές στιγμές».

Τιμητική διάκριση και μήνυμα ενότητας

Για την τιμητική διάκριση προς τον Άρη Θεοδωρίδη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι αντικατοπτρίζει «όχι μόνο την έμπρακτη στήριξη στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και τη συμβολή του στη διαφύλαξη και ανάδειξη της εθνικής μνήμης».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανέφερε: «Χαιρετίζουμε συγκινημένοι στο πρόσωπο του κ. Θεοδωρίδη αυτή τη σύμπτωση ευποιίας και παραδόσεως». Για το υποβρύχιο «Πρωτεύς», εξήγησε ότι δεν παροπλίζεται, αλλά «αλλάζει μορφή», αποκτώντας «δεύτερη ζωή πάνω από τη στάθμη της θάλασσας».

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η ισχύς της Ελλάδας «ανήκει στη θάλασσα», υπογραμμίζοντας πως «οι Έλληνες εφοπλιστές κάνουν πολλά για τον τόπο μας» και κάλεσε σε «εθνική ομοψυχία για την αγκαλιά της τεχνολογίας».

«Πρωτεύς»: ζωντανό σύμβολο της ναυτικής ιστορίας

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας, χαρακτήρισε το υποβρύχιο «Πρωτεύς» S-113 «ζωντανό σύμβολο της σύγχρονης ναυτικής ιστορίας και της διαχρονικής σχέσης του Ελληνισμού με τη θάλασσα».

Όπως ανέφερε, η νέα αποστολή του υποβρυχίου ως μουσείου έχει στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την «απόδοση τιμής στα πληρώματα των υποβρυχίων και την εκπαίδευση των επόμενων γενεών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με τον αναπλ. πρωθυπουργό Κατάρ για διμερείς σχέσεις

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, συναντήθηκε στο Κατάρ με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπ. Άμυνας Saoud Bin Abdulrahman Al Thani, συζητώντας περιφερειακές εξελίξεις και την πρόοδο στις διμερείς αμυντικές σχέσεις.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας μετέφερε συλλυπητήρια της Ελλάδας στο Κατάρ για τον Σεΐχη

Ο Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, επισκέφτηκε τη Ντόχα και εξέφρασε συλλυπητήρια στον Εμίρη του Κατάρ για την απώλεια του πρώην ηγέτη Hamad bin Khalifa Al Thani. Συνάντησε και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κατάρ.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η παρουσία Ενόπλων Δυνάμεων στο Παρίσι δείχνει τους δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην παρέλαση στο Παρίσι για την Εθνική Ημέρα της Γαλλίας, 107 χρόνια μετά την ιστορική παρέλαση στην Αψίδα του Θριάμβου. Παρών και ο Ν. Δένδιας, που εξέφρασε υπερηφάνεια για τη συμμετοχή.