Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια νέα αρχή για τον θεσμό που επί 16 χρόνια λειτουργούσε με δανεικές διατάξεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχη Νότιου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο. Η δήλωσή του έγινε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, με αντικείμενο το σχέδιο του νέου Κώδικα.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο για την πρωτοβουλία του, η οποία, όπως ανέφερε, «οδηγεί στην κωδικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό διατάξεων που υπήρχαν διάσπαρτες σε περισσότερα από 500 νομοθετήματα».
Με την πρωτοβουλία αυτή, ο Β’ βαθμός αυτοδιοίκησης αποκτά για πρώτη φορά Κώδικα Λειτουργίας, μετά από 16 χρόνια λειτουργίας των αιρετών Περιφερειών. Μέχρι σήμερα, οι Περιφέρειες λειτουργούσαν με κατ’ αναλογία εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Το διαχρονικό αίτημα των Περιφερειών για έναν ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης φτάνει πλέον στην ολοκλήρωσή του. Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε διαβούλευση πριν την κατάθεσή του στη Βουλή.
Τα έξι Βιβλία του νέου Κώδικα
Κατά τη συνεδρίαση, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ τοποθετήθηκαν επί των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στα έξι Βιβλία του νέου Κώδικα:
- Συγκρότηση και Εκλογή
- Σύστημα Διακυβέρνησης
- Οργανωτικό και Λειτουργικό Πλαίσιο Αρμοδιοτήτων
- Οικονομική Διοίκηση
- Εποπτεία
- Ειδικές Διατάξεις
Η δήλωση του προέδρου της ΕΝΠΕ
Ο Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι «ένα μεγάλο έργο τελειώνει και ένα εξίσου μεγάλο τώρα αρχίζει. Αυτό της ενίσχυσης της αυτοτέλειας του θεσμού και της εξ αυτής αύξησης της παραγωγής αποτελεσμάτων προς όφελος των πολιτών».
Όπως ανέφερε, στο προσεχές διάστημα και πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η ΕΝΠΕ θα έχει επεξεργαστεί την ταξινόμηση των ανοικτών ζητημάτων ανά χαρτοφυλάκιο Υπουργείου. Η ευκαιρία, τόνισε, είναι μεγάλη, καθώς η μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο τον εκσυγχρονισμό της αυτοδιοίκησης αλλά και της χώρας συνολικά.
«Μία τολμηρή μεταρρύθμιση σήμερα μπορεί να βελτιώσει καθοριστικά την καθημερινότητα του πολίτη από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.