Τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας για την οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας ανέδειξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο με τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπό συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας», που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο υπουργός τόνισε ότι η ναυτιλία αποτελεί στρατηγικό μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα. «Τις εποχές που η Ελλάδα πέτυχε να ανοίξει τα φτερά της και να αναπτυχθεί, αυτό έγινε μέσα από το εμπορικό κομμάτι της ναυτιλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου, όπου οι αμοιβές είναι πλέον ανταγωνιστικές και οι συνθήκες εργασίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα
Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε ειδική αναφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή και στις συνέπειές της για τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Όπως σημείωσε, «έχουμε 11 πλοία στα Στενά του Ορμούζ», δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών. Διευκρίνισε ότι όσοι ζήτησαν επαναπατρισμό έχουν επιστρέψει, ενώ όσοι παραμένουν το κάνουν με τη θέλησή τους.
Ο υπουργός επισήμανε επίσης το σημαντικό αποτύπωμα της ελληνικής ναυτιλίας στην περιοχή, αναφέροντας ότι «σημαντικός αριθμός πλοίων στην περιοχή είναι ελληνόκτητα ή φέρουν την ελληνική σημαία».
Οικονομικές συνέπειες και ενεργειακές επιπτώσεις
Αναφερόμενος στις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις της γεωπολιτικής αστάθειας, προειδοποίησε ότι οι εντάσεις επηρεάζουν άμεσα την ενέργεια, τον πληθωρισμό και το διεθνές εμπόριο. Εκτίμησε δε ότι ακόμη και σε περίπτωση άμεσης αποκλιμάκωσης, «θα χρειαστούν μήνες για να επανέλθουμε στο σημείο όπου βρισκόμασταν πριν τον πόλεμο».
Παρέμβαση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
Για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρενέβη προκειμένου να αποτραπούν αυξήσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις εξελίξεις.
Εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την επόμενη μέρα, λέγοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες, ασχολείται καθημερινά. Δυστυχώς, πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει».
Η πράσινη μετάβαση και η ευρωπαϊκή πολιτική
Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση, ο Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την επιθυμία του «να αφήσουμε έναν πιο πράσινο πλανήτη», ασκώντας παράλληλα κριτική στην ευρωπαϊκή προσέγγιση απέναντι στη ναυτιλία. Όπως είπε, το κόστος των πολιτικών αυτών τελικά μετακυλίεται στους πολίτες.
«Οι πολιτικές πρέπει να γίνονται για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες, για να ζήσουν καλύτερα», κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.