Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης της «Ατζέντας 2030», που στοχεύει στον πλήρη μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Μιλώντας μέσω βιντεοσκοπημένου χαιρετισμού στην έναρξη του Athens Defence Summit (ADS), λόγω της επίσκεψής του στη Γερμανία, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η «Ατζέντα 2030» δεν περιορίζεται στην προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, αλλά συνιστά μια συνολική στρατηγική αναβάθμισης.
Όπως ανέφερε, η πρωτοβουλία εστιάζει στη δημιουργία ενός σύγχρονου, ολιστικού συστήματος αποτροπής, με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών, ενίσχυση της κυβερνοάμυνας και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, επιδιώκεται η ενίσχυση της επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, σύμφωνα με τον υπουργό, στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και στη διασφάλιση της αλυσίδας εφοδιασμού. Στόχος είναι επίσης η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, της εκπαίδευσης και της καθημερινότητας του προσωπικού.
Παγκόσμιες προκλήσεις και τεχνολογικές εξελίξεις
Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η μετάβαση από ένα σύστημα ισορροπίας ισχύος σε μια διεθνή τάξη με αυξανόμενο ανταγωνισμό έχει ενισχύσει την αβεβαιότητα και επαναφέρει το ενδεχόμενο συγκρούσεων υψηλής έντασης.
Αναφέρθηκε στις πρόσφατες κρίσεις σε Ουκρανία, Νότιο Καύκασο, Συρία, Υεμένη, Σαχέλ και Μέση Ανατολή, καθώς και στη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε κρίσιμες θαλάσσιες οδούς, όπως τα Στενά του Ορμούζ και η Διώρυγα του Σουέζ, που επηρεάζουν άμεσα την παγκόσμια οικονομία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, σημείωσε, η αύξηση των αμυντικών δαπανών διεθνώς δεν αποτελεί παροδικό φαινόμενο.
Παράλληλα, η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Αυτόνομα και Μη Επανδρωμένα Συστήματα και οι προηγμένες δυνατότητες Ανάλυσης Δεδομένων μεταμορφώνουν ριζικά το πεδίο μάχης, δημιουργώντας όμως νέες προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια και τη λογοδοσία.
Κλείνοντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καλωσόρισε τους συμμετέχοντες του συνεδρίου, συνεχάρη τους διοργανωτές και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Athens Defence Summit.