ΓΔ: 2582.87 -0.80% Τζίρος: 50.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:14:38
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
Φώτο: SOOC

Τασούλας: Στήριξη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την αποστολή του

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ για τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας στο έργο του, τονίζοντας την περηφάνια για τη μακραίωνη παράδοση και τους ισχυρούς δεσμούς Ορθοδοξίας και Ελληνισμού

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους καθημερινούς σας αγώνες με κάθε δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την προσφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου Γ’ και της συνοδείας του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «η Ελληνική Πολιτεία και ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει και εκτιμά το πολύτιμο έργο που επιτελείτε προσωπικά, καθώς και συνολικά η Αγιοταφιτική Αδελφότητα». 

Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ελλάδα αισθάνεται ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το γεγονός ότι το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συνεχίζει τη μακραίωνη ελληνική του παράδοση και ότι εσείς, ως Έλληνας Ιεράρχης, φέρετε επάξια μια βαριά πνευματική και ιστορική παρακαταθήκη».

Στη συνέχεια επισήμανε πως «στο πρόσωπό σας συναντώνται οι πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας με τη μακραίωνη πολιτισμική παρουσία του Ελληνισμού στους Αγίους Τόπους». 

Όπως σημείωσε, η προσφορά και η διακονία του Πατριάρχη αποτελούν «ζωντανές μαρτυρίες των ακατάλυτων πνευματικών και ιστορικών δεσμών που ενώνουν τον Ελληνισμό με την Ορθοδοξία και τα Ιερά Προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαδραματίζει διαχρονικά σπουδαίο ρόλο στην προαγωγή της ειρηνικής συνύπαρξης, του διαθρησκειακού διαλόγου και της προστασίας της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους».

 Τόνισε ότι σε μια εποχή όπου η περιοχή δοκιμάζεται από ένοπλες συγκρούσεις, φανατισμό και ανθρωπιστικές κρίσεις, «η φωνή της Εκκλησίας υπέρ της αλληλεγγύης, της συμφιλίωσης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα».

Κλείνοντας, ο κ. Τασούλας εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του προς τον Πατριάρχη για υγεία, δύναμη και επιτυχία στην αποστολή του, επισημαίνοντας ότι «προσευχόμεθα όλοι όπως το χριστιανικό μήνυμα της αγάπης και της αδελφοσύνης να επικρατήσει στην Αγία Γη, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η αντιφώνηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Κατά την αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄ εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

 Υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία αντιλαμβάνεται την εξουσία όχι ως προνόμιον, ἀλλὰ ως διακονία», προσθέτοντας πως «ο άρχων καλείται να φέρει το βάρος της ευθύνης, να διακονεί το κοινό καλό, να ενώνει και να εμπνέει».

Ο Πατριάρχης σημείωσε ότι στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας «ο λαὸς ἀναγνωρίζει το σύμβολο της ενότητος, της συνεχείας και της θεσμικής σταθερότητος του Έθνους». 

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στους δεσμούς που συνδέουν την Ιερουσαλήμ και την Αθήνα, λέγοντας ότι «ἡ Ἱερουσαλήμ, ἡ Βιβλικὴ Πόλις τοῦ μυστηρίου τῆς Θείας Οἰκονομίας, καὶ τὸ κλεινὸν ἄστυ τῶν Ἀθηνῶν, τὸ διαχρονικὸν σύμβολον τῆς σοφίας τῶν βροτῶν, συναντῶνται μυστικῶς εἰς τὸ πρόσωπον ἐκείνων τῶν Ἑλλήνων οἵτινες προσῆλθον πρὸς τὸν Χριστὸν καὶ ἤκουσαν τὸν λόγον αὐτοῦ».

Αναφερόμενος στο έργο της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας, τόνισε ότι «διαφυλάττει τὰ ἀπαράγραπτα καὶ ab antiquo δικαιώματα καὶ προνόμια» που συνδέονται με την παρουσία των Ρωμαίων Ορθοδόξων στους Αγίους Τόπους, τα οποία «ἡ Θεία Πρόνοια ενεπιστεύθη στο γένος των Ἑλλήνων».

Ολοκληρώνοντας, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «διὰ τὴν φιλοξενίαν, τὴν τιμὴν καὶ τὸ ἀδιάπτωτον ἐνδιαφέρον» για τα ζητήματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, των Παναγίων Προσκυνημάτων και της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους.

 Κάλεσε μάλιστα σε πρόποση «εἰς ὑγείαν τοῦ Προέδρου τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας, εἰς ὑγείαν τοῦ Ἑλληνικοῦ Λαοῦ καὶ εἰς μαρτυρίαν τῶν ἀδιαρρήκτων δεσμῶν» που ενώνουν την Ελλάδα με τους Αγίους Τόπους και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε «Ὁ Θεὸς νὰ εὐλογῇ τὴν Ἑλλάδα καὶ νὰ χαρίζῃ εἰρήνην, πρόοδον καὶ εὐημερίαν εἰς τὸν λαὸν της. Εἰς πολλὰ ἔτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τασούλα με τον δήμαρχο Ανωγείων στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα των ορεινών περιοχών και τις αναπτυξιακές τους προοπτικές.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ Τασούλας συναντήθηκε με στελέχη της Ολυμπιακής και της Εταιρείας Φίλων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, συναντήθηκε με την Ολυμπιονίκη Βούλα Κοζομπόλη και τον πρωταθλητή Νικόλαο Παπαθεοδώρου, ενημερώθηκε για τους αγώνες και το πρόγραμμα Διπλής Καριέρας των Ελλήνων αθλητών.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ τίμησε 150 Ανιχνευτές σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο ΠτΔ Κ. Τασούλας βράβευσε 150 Προσκόπους του Έθνους στο Προεδρικό Μέγαρο, τονίζοντας ότι η διάκριση αποτελεί νέο ξεκίνημα και ότι η προσωπική ευθύνη πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευλογία και όχι ως κατάρα.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Τασούλας επισκέφθηκε την Κάρπαθο

Με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Τασούλα εορτάστηκε στην Κάρπαθο η 82η επέτειος της Επανάστασης. Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της ελευθερίας, της ενότητας και της υπεράσπισης των εθνικών ιδανικών.