ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Νίκη Κεραμέως ομιλία
Φώτο: SOOC

Κεραμέως: Καλύτεροι μισθοί και όροι για 400.000 εργαζόμενους

Τα πρώτα αποτελέσματα της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως, φαίνονται ήδη με νέες συμβάσεις σε βασικούς κλάδους και βελτιώσεις σε μισθούς και εργασιακές συνθήκες.

Τα πρώτα απτά αποτελέσματα της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), που είχε ανακοινώσει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως τον Νοέμβριο, αρχίζουν ήδη να αποτυπώνονται στην αγορά εργασίας.

Μέσα σε λίγους μήνες από την υπογραφή της Συμφωνίας, ακολούθησε η σύναψη νέων ΣΣΕ σε σειρά κλάδων της οικονομίας, όπως στον τουρισμό, την εστίαση, τα ζαχαρώδη προϊόντα, την αρτοποιία, αλλά και στους τεχνολόγους και επιστήμονες τροφίμων.

Οι νέες συμβάσεις συμβάλλουν στη βελτίωση των αποδοχών, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη διαμόρφωση ενός πιο σταθερού εργασιακού περιβάλλοντος. Παράλληλα, αξιοποιώντας τις προβλέψεις της Κοινωνικής Συμφωνίας, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην επέκτασή τους στο σύνολο των εργαζομένων των αντίστοιχων κλάδων.

Με αποφάσεις της αρμόδιας υπουργού, περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι καλύπτονται πλέον από τους όρους αυτών των συμβάσεων, διευρύνοντας σημαντικά το πεδίο εφαρμογής των συλλογικών ρυθμίσεων.

Όπως δήλωσε η Νίκη Κεραμέως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η Κοινωνική Συμφωνία δεν αποτελεί απλώς ένα θεσμικό πλαίσιο αρχών, αλλά ένα λειτουργικό εργαλείο που ήδη παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

Η υπουργός τόνισε ότι η ενίσχυση των ΣΣΕ αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου. Μετά τη θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Συμφωνίας και τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, υπογράφηκαν νέες συμβάσεις με καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας, αλλά και ένα πιο σταθερό πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις.

Η πρόσφατη αναγνώριση της ελληνικής πρωτοβουλίας από την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως σημείωσε η κ. Κεραμέως, επιβεβαιώνει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ευρωπαϊκή αναγνώριση και κοινωνικός διάλογος

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το νέο πλαίσιο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Roxana Mînzatu και του προέδρου της ΕΟΚΕ Séamus Boland.

Η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία της ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικού πυλώνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με την ελληνική εμπειρία να προβάλλεται ως παράδειγμα εφαρμογής πολιτικών κοινωνικού διαλόγου.

Η Συμφωνία διευκολύνει τη σύναψη και την επέκταση των ΣΣΕ και ενισχύει την προστασία των εργαζομένων ακόμη και μετά τη λήξη τους. Όπως υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, οι ρυθμίσεις αυτές επιβεβαιώνουν τη σημασία της συνεργασίας εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ίδια επισήμανε ότι «το νέο πλαίσιο δεν προέκυψε αποκλειστικά μέσω νομοθετικής παρέμβασης, αλλά αποτέλεσε προϊόν πολύμηνης διαβούλευσης, συνεννόησης και κοινής δέσμευσης των κοινωνικών εταίρων και της Πολιτείας».

Από τη Συμφωνία στην πράξη

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν συναφθεί ΣΣΕ σε βασικούς κλάδους της οικονομίας. Στον τουρισμό και την εστίαση, η νέα σύμβαση για την περίοδο 2026-2028 καθορίζει βασικούς μισθούς από 930 έως 1.100 ευρώ, έως και 20% πάνω από τον κατώτατο. Προβλέπει αυξήσεις 4% από 1.4.2027 και προσαύξηση 5% ανά τριετία για προϋπηρεσία.

Περιλαμβάνει επιδόματα γάμου, εποχικής απασχόλησης, τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας και ευθύνης, καθώς και προσαυξήσεις για εργασία σε ημέρες ανάπαυσης ή αργίες. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται από 1η Απριλίου 2026 έως 31 Μαρτίου 2028, ενώ επεκτάθηκε σε όλους τους εργαζομένους του κλάδου, καλύπτοντας πάνω από 400.000 άτομα.

Στον κλάδο των ζαχαρωδών προϊόντων, η νέα ΣΣΕ για την περίοδο 2026-2028 καθορίζει ημερομίσθια από 42,61 έως 44,05 ευρώ, υπερβαίνοντας το κατώτατο κατά 8,42%-12,09%. Προβλέπει συνολική αύξηση 9,2% σε τρία έτη, καθώς και επιδόματα γάμου και τουριστικής εκπαίδευσης. Με την επέκτασή της, η κάλυψη αυξήθηκε σε 23.000 εργαζόμενους από 6.000.

Επίσης, υπεγράφη ΣΣΕ στον κλάδο των τεχνολόγων και επιστημόνων τροφίμων, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, διάρκειας τριών ετών, που καλύπτει πάνω από 2.500 εργαζόμενους. Προβλέπονται αυξήσεις αποδοχών και επιδόματα για τέκνα και προϊσταμένους τμημάτων.

Τέλος, υπογράφηκε νέα Επιχειρησιακή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, με κατώτατο μισθό 1.700 ευρώ, αυξήσεις έως 305 ευρώ στην τριετία 2027-2029 και πρόσθετες παροχές 660 ευρώ, καθώς και επιδόματα ευθύνης έως 80 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Πια διακριτοί οι δύο πόλοι για όλους

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι οι δύο βασικοί πολιτικοί πόλοι είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με το ΠΑΣΟΚ να στηρίζει τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους. Εξήγγειλε νομοθετική πρόταση για τα ιδιωτικά χρέη και μέτρα στήριξης για νησιά και καύσιμα.
Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Διαγωνισμός για καλύτερο ύπνο λόγω έλλειψης ξεκούρασης

Στην Ιαπωνία, διοργανώθηκε διαγωνισμός ύπνου όπου συμμετέχοντες προσπαθούσαν να κοιμηθούν γρήγορα και βαθιά σε ειδικά στρώματα με χαμηλό φωτισμό. Ο νικητής κέρδισε πάνω από 11.000 ευρώ για τον καλύτερο ύπνο.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 12ο JobReady της ΔΥΠΑ στην Κέρκυρα με δωρεάν εργαστήρια στις 16/10

Η ΔΥΠΑ διοργανώνει το 12ο JobReady στην Κέρκυρα στις 16 Οκτωβρίου 2026, προσφέροντας δωρεάν εργαστήρια για ανάπτυξη δεξιοτήτων και προετοιμασία εισόδου στην αγορά εργασίας, με συμμετοχή HR στελεχών επιχειρήσεων.
Παιδικός σταθμός εσωτερικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αιτήσεις για 75 θέσεις ορισμένου χρόνου σε βρεφονηπιακούς ΔΥΠΑ

Ανοίγει σήμερα στις 18:00 η πλατφόρμα για αιτήσεις πρόσληψης 75 ατόμων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Προθεσμία έως 8 Οκτωβρίου στις 23:59. Αιτήσεις ηλεκτρονικά στο gov.gr με TAXISnet.