ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:40:32
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο

Συζήτηση για τον λαγοκέφαλο στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου

Στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί, έπειτα από πρόταση του Σάκη Αρναούτογλου, η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στο Αιγαίο και οι συνέπειες του φαινομένου στην αλιεία, στις 15 Ιουλίου.

Η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στο Αιγαίο και οι επιπτώσεις της στην αλιεία και τα θαλάσσια οικοσυστήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής συζήτησης στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από πρόταση της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής, Σάκη Αρναούτογλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Αρναούτογλου, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος είναι η εξέταση των συνεπειών του εισβολικού είδους στην αλιεία και η αναζήτηση αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης.

Όπως υπογραμμίζεται, «η ένταξη του θέματος στην επίσημη ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Αλιείας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένες απαντήσεις και μέτρα για ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη Μεσόγειο».

Ο λαγοκέφαλος προκαλεί σοβαρές ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία και στα αλιεύματα, επιβαρύνοντας το εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων. Λόγω της τοξικότητάς του και των περιστατικών επιθετικής συμπεριφοράς, εγείρονται επίσης ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και προστασίας των λουόμενων.

Προτάσεις και αιτήματα για δράση

Ο κ. Αρναούτογλου έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, παρεμβάσεων στην Επιτροπή Αλιείας και ομιλιών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- την επιστημονική παρακολούθηση της εξάπλωσης του είδους,

- τη χρηματοδότηση προγραμμάτων περισυλλογής και περιορισμού του πληθυσμού του,

- αποζημιώσεις για τις ζημιές στα εργαλεία και στα αλιεύματα,

- τη δημιουργία μηχανισμών επιβράβευσης για την αλίευση και παράδοση του είδους,

- την ενίσχυση της ενημέρωσης πολιτών και επαγγελματιών,

- καθώς και την εκπόνηση συντονισμένης ευρωπαϊκής και μεσογειακής στρατηγικής για τα εισβολικά θαλάσσια είδη.

Οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις

Ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι οι αλιείς δεν μπορούν να επωμίζονται μόνοι τους το οικονομικό κόστος ενός προβλήματος που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών και τη μετακίνηση ξενικών ειδών από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Μεσόγειο.

Σε δήλωσή του ενόψει της συζήτησης, ο κ. Αρναούτογλου σημειώνει ότι «η εξάπλωση του λαγοκέφαλου δεν είναι πλέον ένα περιφερειακό ή περιστασιακό φαινόμενο. Είναι ένα σοβαρό ευρωπαϊκό πρόβλημα που πλήττει τους αλιείς μας, διαταράσσει τα θαλάσσια οικοσυστήματα και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών».

Όπως επισημαίνει, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ζήτησε την επίσημη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Αλιείας, παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης. «Οι επαγγελματίες αλιείς δεν μπορούν να συνεχίσουν να καταστρέφονται οικονομικά. Χρειάζονται αποζημιώσεις, κίνητρα για τη συλλογή του είδους, επιστημονική παρακολούθηση και συντονισμένη δράση σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», υπογραμμίζει.

Καταλήγει τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, «μέχρι να περάσει από τις γενικές διαπιστώσεις σε συγκεκριμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, για την προστασία των αλιέων, των θαλασσών και της ασφάλειας των πολιτών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νησίδα Κως Καλοκαίρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κως: 9 διαμερίσματα γιατρούς νοσοκομείου από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραχώρησε πολυκατοικία με 9 διαμερίσματα στη 2η ΥΠΕ για τη στέγαση γιατρών του Νοσοκομείου Κω, αντιμετωπίζοντας το οξύ στεγαστικό πρόβλημα του ιατρικού προσωπικού στο νησί.
Άδωνις Γεωργιάδης φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορεστιάδα: Επίσκεψη Γεωργιάδη και αναβαθμισμένο ΚΥ Δικαίων

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του Κέντρου Υγείας Δικαίων αναδείχθηκε μετά από σοβαρό περιστατικό υγείας, παρουσία της υφυπουργού Υγείας. Ένα χρόνο μετά, το ανακαινισμένο κέντρο εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε πλήρως εξοπλισμένο.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πάνω από 5.000 θάνατοι λόγω ζέστης από την 1η Ιουνίου

Πάνω από 5.000 θάνατοι αποδόθηκαν στη ζέστη στην Ισπανία από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ από το 2015. Το Ινστιτούτο Υγείας Κάρολος Γ' κατέγραψε 5.111 θανάτους λόγω υψηλών θερμοκρασιών το φετινό καλοκαίρι.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τον προληπτικό έλεγχο υγείας στην Εσωτερική Μογγολία

Στο Haidong Road Community Health Center της Χοχότ, σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναλύει αιματολογικές εξετάσεις και εντοπίζει κινδύνους υγείας, παρέχοντας έγκαιρη διαγνωστική υποστήριξη και φέρνοντας καινοτομία στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κεντρική προτεραιότητα η αναβάθμιση των δομών του ΕΣΥ στην Κοζάνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη νέα πτέρυγα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, τονίζοντας τη σημασία της αναβάθμισης του ΕΣΥ και ανακοινώνοντας νέα ογκολογική μονάδα στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί και 51 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Β. Μακεδονία

Ένας 72χρονος άνδρας από τα Σκόπια είναι το έκτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα, καθώς κατέληξε μετά από 15 ημέρες νοσηλείας. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 51, με τα περισσότερα στην περιοχή των Σκοπίων.