ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία ΠΑΣΟΚ

Στ. Παραστατίδης: Η ισότητα ευκαιριών και συνθηκών στην Παιδεία

Ο Στ. Παραστατίδης του ΠΑΣΟΚ τόνισε σε ημερίδα του κόμματος τα προβλήματα της Παιδείας στην περιφέρεια και τη σημασία της πραγματικής ισότητας ευκαιριών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης μαθητών με λιγότερα προνόμια.

Στις προκλήσεις και τις ελλείψεις της Παιδείας στην περιφέρεια αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης, κατά την ημερίδα του κόμματος με τίτλο «Η Παιδεία Αλλάζει (σ)την Ελλάδα: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Παραστατίδης υπογράμμισε τη σημασία της πραγματικής ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Αναλύοντας την έννοια της «ισότητας των συνθηκών», τόνισε ότι αυτή «επιδιώκει να μειώσει τις διαφορές στο περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν οι άνθρωποι και δεν υπόσχεται ίσα αποτελέσματα». Όπως σημείωσε, στόχος είναι οι αρχικές συνθήκες να καθορίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την πορεία της ζωής κάθε ανθρώπου. «Η δημόσια παιδεία δεν είναι μόνο μηχανισμός ισότητας ευκαιριών, είναι και θεσμός που δημιουργεί ισότητα συνθηκών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως παράδειγμα, επισήμανε ότι σε ένα σχολείο μεγάλου αστικού κέντρου, όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, τα παιδιά οικονομικά εύρωστων οικογενειών αποκτούν προβάδισμα μέσω της πρόσθετης υποστήριξης εκτός σχολείου. «Αυτό αντιμετωπίζουμε με το ολοήμερο», είπε, προσθέτοντας πως πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο τα παιδιά από περιοχές όπως το Ραπτόπουλο, που δεν έχουν αντίστοιχες πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές ευκαιρίες. «Σήμερα, όμως, γίνεται το ανάποδο και έτσι αναπαράγονται οι ανισότητες», σημείωσε.

Το Νέο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο

Αναφερόμενος στο Νέο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο – θέματα που είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο γραμματέας του τομέα Παιδείας, Σωκράτης Κάτσικας – ο κ. Παραστατίδης τόνισε ότι στόχος είναι «να πάψει να περιορίζεται στη μηχανική προετοιμασία εξετάσεων, αλλά να συνδέεται με τη διδασκαλία, την καθοδήγηση, την αξιολόγηση, την ερευνητική εργασία και τον προσανατολισμό». Όπως είπε, «Ισότητα ευκαιριών, δικαιότερη αξιολόγηση. Ισότητα συνθηκών, ισχυρό λύκειο, λιγότερη παραπαιδεία. Όλα έχουν μια ιδεολογική αναφορά. Ό,τι κάνουμε δεν γίνεται στην τύχη».

Η παιδεία ως θεμέλιο ελευθερίας

Ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η ελευθερία του ανθρώπου ενισχύεται μέσω μιας παιδείας που καλλιεργεί την κριτική σκέψη. «Το παιδαγωγικό πρόταγμα και ο ρόλος της παιδείας εδώ δεν είναι απλά να μορφώνει, αλλά να διατηρεί ελεύθερη τη βούληση», ανέφερε. Τόνισε ακόμη ότι η αποστολή της παιδείας αλλάζει στη νέα εποχή, καθώς «δεν αρκεί να μάθει στους νέους να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει να τους μάθει να μην παραδώσουν την κρίση τους στην τεχνητή νοημοσύνη. Και αυτό είναι δημοκρατική παιδεία».

«Καμία τεχνολογία δεν φέρνει από μόνη της την ελευθερία. Την ελευθερία τη φέρνουν οι κανόνες που βάζουμε και η παιδεία που δίνουμε», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν αρκεί τα παιδιά μας να μάθουν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Πρέπει να μάθουν πότε να τη χρησιμοποιούν, πότε να την αμφισβητούν και το κυριότερο πότε να την αγνοούν». Καταλήγοντας, σημείωσε: «Η μεγάλη ανισότητα του αύριο δεν θα μετριέται μόνο σε ευρώ: θα μετριέται με σκέψη, ανάμεσα σε όσους αποφασίζουν μόνοι τους και σε όσους αφήνουν έναν αλγόριθμο να αποφασίσει για αυτούς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο Γεωργιάδης υπέρ της πολιτικής Τσίπρα για funds και πλειστηριασμούς

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον Άδωνι Γεωργιάδη να εξηγήσει γιατί από υποστηρικτής του δικαιώματος προαίρεσης στους δανειολήπτες υιοθέτησε την πολιτική Τσίπρα για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ασκώντας του δριμεία κριτική.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Απαράδεκτη η πρόταση Ανδρουλάκη για ιδιωτικό χρέος

Έκπληκτος δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ για την πρόταση ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ιδιωτικό χρέος, χαρακτηρίζοντάς τη "αίσχος" και λέγοντας πως θυμίζει ρυθμίσεις του Τσίπρα το 2015, ασκώντας σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Υπουργείο Οικονομικών κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΘΟΟ: Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ανέξοδα, ο λογαριασμός στους συνεπείς

Το Υπουργείο Οικονομικών απαντά στην πρόταση ΠΑΣΟΚ για τα «κόκκινα» δάνεια, επικαλούμενο το κυπριακό μοντέλο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για ανέξοδες υποσχέσεις με κόστος για τους συνεπείς πολίτες.
Κώστας Τσουκαλάς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις στο ΠΑΣΟΚ

Ο Κώστας Τσουκαλάς απάντησε στις δηλώσεις Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία, κατηγορώντας τον για διαφθορά, σκάνδαλα και αποτυχία στην απολιγνιτοποίηση, τονίζοντας πως δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Σδούκου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για ψήφο στην Ε. Ακρίτα: «Ακροδεξιοί ή ψεύτες;»

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για αντιφάσεις στη στάση του σχετικά με την εκλογή της Έλενας Ακρίτα στη θέση αντιπροέδρου της Βουλής, ζητώντας σαφείς εξηγήσεις για τα κριτήριά του.