ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα πρότυπο και ηγέτιδα στην αντιτρομοκρατία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ηγετική δύναμη στην αντιτρομοκρατία και παράδειγμα προς μίμηση, τονίζοντας τη στενή και διαρκή συνεργασία της με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει την Ελλάδα ως «ηγετική δύναμη» στην αντιτρομοκρατία και ως «παράδειγμα προς μίμηση» για άλλες χώρες, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της ακροαριστερής και αναρχικής τρομοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Καθημερινής» σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον στον τομέα της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντάς την μία από τις ισχυρότερες παγκοσμίως.

«Αντιμετωπίζοντας από κοινού την ακροαριστερή και αναρχική τρομοκρατία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οικοδομήσει μια μακρόχρονη σχέση συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, η οποία συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες παγκοσμίως», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η αναφορά στις κοινές απώλειες που έχουν υποστεί οι δύο χώρες από την τρομοκρατία αναδεικνύει τόσο τη σοβαρότητα της απειλής όσο και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει «μεγάλη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα» στην καταπολέμηση της συγκεκριμένης απειλής, ακόμη και σε περιόδους που άλλες κυβερνήσεις δεν την είχαν αναγνωρίσει επαρκώς ή την υποτιμούσαν.

«Η Ελλάδα αποτελεί ηγετική δύναμη στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες στην καταπολέμηση αυτής της απειλής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Αναφερόμενο στην τοποθέτηση του κ. Ρούμπιο για τη «17 Νοέμβρη», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα ξεχάσουν ποτέ» τους εκπροσώπους και τους υπαλλήλους τους που έχασαν τη ζωή τους στο εξωτερικό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε παραδείγματα ακροαριστερής πολιτικής τρομοκρατίας από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, στο πλαίσιο της θέσης της Ουάσιγκτον ότι πρόκειται για απειλή διεθνούς χαρακτήρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και επαγρύπνηση για τρομοκρατία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης για την ασφάλεια, μιλώντας για τρομοκρατικές απειλές, φύλαξη συνόρων και μεταναστευτικές πιέσεις.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκρήξεις σε δύο καφετέριες στο κέντρο Αθήνας τα ξημερώματα

Δύο καφετέριες στο κέντρο της Αθήνας δέχθηκαν επιθέσεις με εκρηκτικό μηχανισμό και με παρόμοιο τρόπο, μέσα σε λίγα λεπτά τα ξημερώματα, σε Ομόνοια και Άγιο Παντελεήμονα. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Βρυξέλλες: Χωρίς υποψία τρομοκρατίας για τον συλληφθέντα με Καλάσνικοφ

Οι βελγικές αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατίας για τον νεαρό που συνελήφθη με Καλάσνικοφ στον σταθμό Μιντί. Ερευνώνται διασυνδέσεις με οργανωμένο έγκλημα και διακίνηση ναρκωτικών. Ζητήθηκε ένταλμα σύλληψης.
Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νέες απόπειρες δολιοφθοράς στο ενεργειακό σύστημα

Η γερμανική αστυνομία αντιμετώπισε δύο νέες απόπειρες δολιοφθοράς σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, εν μέσω αυξημένης ανησυχίας μετά την επίθεση με drone στη Λειψία. Στο Ντόρμαγκεν έγινε απόπειρα βραχυκυκλώματος και ελήφθη επιστολή ανάληψης ευθύνης.
Σταθμός αποθήκευσης ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η αστυνομία ανακοίνωσε νέο σαμποτάζ στο ηλεκτρικό δίκτυο

Η γερμανική αστυνομία ερευνά επίθεση σε υποσταθμό στο Μπέργκχαϊμ, σε δεύτερη απόπειρα σαμποτάζ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας. Η ζημιά θεωρείται σκόπιμη, αλλά η ηλεκτροδότηση της περιοχής δεν επηρεάστηκε.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: Η αστυνομία απέτρεψε εμπρησμό σε εργοστάσιο drone

Η αστυνομία στη Σλοβακία απέτρεψε εμπρηστική επίθεση σε εργοστάσιο drones, συλλαμβάνοντας τρεις ύποπτους ξένους. Κατασχέθηκαν εμπρηστικά υλικά και εργαλεία. Καμία ζημιά ή τραυματισμός δεν σημειώθηκε.