ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης

Lockheed Martin και ΕΚΑΚ στηρίζουν το MIL-DRONE CHALLENGE στη Σχολή Ικάρων

H Lockheed Martin και το ΕΛΚΑΚ στηρίζουν το MIL-DRONE CHALLENGE, τον πρώτο στρατιωτικό διαγωνισμό UAVs της Σχολής Ικάρων, ενισχύοντας την αμυντική καινοτομία και τις τεχνολογικές δεξιότητες νέων αξιωματικών και μηχανικών.

Lockheed Martin και Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) ανακοίνωσαν κοινή πρωτοβουλία για την υποστήριξη του MIL-DRONE CHALLENGE, του πρώτου στρατιωτικού διαγωνισμού μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs) που διοργάνωσε η Σχολή Ικάρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Lockheed Martin, η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της αμυντικής καινοτομίας στην Ελλάδα και της καλλιέργειας δεξιοτήτων υψηλής τεχνολογίας στις νέες γενιές αξιωματικών και μηχανικών.

Η εταιρεία στήριξε οικονομικά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, συμβάλλοντας στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και των υποδομών, ενώ το ΕΛΚΑΚ είχε την ευθύνη συντονισμού του MIL-DRONE CHALLENGE με τη συμμετοχή εν ενεργεία αξιωματικών.

Η συνεργασία αντικατοπτρίζει τη κοινή αντίληψη για την ανάγκη ανάπτυξης κουλτούρας καινοτομίας στις στρατιωτικές ακαδημίες και την ενίσχυση της τεχνογνωσίας των νέων ηγετών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.

MIL-DRONE CHALLENGE: Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αμυντικής καινοτομίας

Το MIL-DRONE CHALLENGE αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ανταλλαγής νέων αξιωματικών, στα πρότυπα του προγράμματος Erasmus. Πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων, με τη συμμετοχή επτά ομάδων από στρατιωτικές ακαδημίες της Ευρώπης.

Οι συμμετέχοντες σχεδίασαν, κατασκεύασαν και δοκίμασαν επιχειρησιακά καινοτόμα UAVs, συνδυάζοντας θεωρητική κατάρτιση, πρακτική εφαρμογή και ομαδική συνεργασία. Ο διαγωνισμός βασίστηκε σε ρεαλιστικό σενάριο Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue - SAR), όπου οι ομάδες ανέπτυξαν drones ικανά να εντοπίζουν τραυματία και να παραδίδουν εξοπλισμό πρώτων βοηθειών με ακρίβεια.

Η υποστήριξη της Lockheed Martin εντάσσεται στη στρατηγική της για ενίσχυση της συνεργασίας με ακαδημαϊκούς και θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα, με στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες.

Δηλώσεις για τη συνεργασία

Ο Κώστας Παπαδόπουλος, Regional Executive Director της Lockheed Martin, ανέφερε: «Η συνεργασία μας με το ΕΛΚΑΚ δεν αποτελεί μια μεμονωμένη πρωτοβουλία, αλλά σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης σχέσης που φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε προς όφελος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας. Το MIL-DRONE CHALLENGE της Σχολής Ικάρων μας δίνει την ευκαιρία να συμβάλλουμε στην προσπάθεια υποστήριξης των νέων μηχανικών και αξιωματικών που θα διαμορφώσουν τις τεχνολογίες του μέλλοντος».

Από την πλευρά του, ο Παντελής Τζωρτζάκης, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΚΑΚ, δήλωσε: «Το MIL-DRONE CHALLENGE αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας του ΕΛΚΑΚ, προσφέροντας στη Σχολή Ικάρων άμεση πρόσβαση σε τεχνογνωσία, εξειδικευμένα εργαλεία και σύγχρονες πρακτικές καινοτομίας».

Ο υποπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Καραμάνης, διοικητής της Σχολής Ικάρων, τόνισε ότι «αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας του ΕΛΚΑΚ». Ευχαρίστησε παράλληλα τη Lockheed Martin για τη στήριξή της και υπογράμμισε ότι «σε τέτοια περιβάλλοντα γεννώνται οι ιδέες που διαμορφώνουν το μέλλον της άμυνας και της τεχνολογίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη Χέρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία ΕΚΕΤΑ και Lockheed Martin για εκπαίδευση στην κυβερνοασφάλεια

Το ΕΚΕΤΑ και η Lockheed Martin συνεργάζονται για την εκπαίδευση τεχνικών και στρατιωτικών σε κυβερνοασφάλεια, με πιθανή μελλοντική επέκταση στην ανάπτυξη αμυντικών τεχνολογιών, μέσω μνημονίου που υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ενισχύεται η προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας στην τεχνητή νοημοσύνη

Το Πεκίνο θα ενισχύσει τη νομική προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας για αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και καινοτόμες τεχνολογίες, στο πλαίσιο του 15ου Πενταετούς Προγράμματος για την ψηφιακή οικονομία, την περίοδο 2026-2030.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται αύριο το Athens LifeTech Park στα Σπάτα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αύριο στις 10:00 το Athens LifeTech Park στα Σπάτα και στη συνέχεια θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του πάρκου.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημερωτικές δράσεις για καινοτομία στη δυτική Θεσσαλονίκη από Υπ. Ανάπτυξης και ΝΟΗΣΙΣ

Εκστρατεία ενημέρωσης για την καινοτομία ξεκινούν το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΝΟΗΣΙΣ στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας τη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΑΔΕ: Η Ευγενία, η πρώτη ψηφιακή σύμβουλος στην 90η ΔΕΘ

Η ΑΑΔΕ συμμετέχει στη 90ή ΔΕΘ (5-13/9/2026), παρουσιάζοντας τεχνολογικές και ψηφιακές υπηρεσίες, με έμφαση στην Ευγενία, το πρώτο ψηφιακό avatar του Δημοσίου που παρέχει πληροφορίες στους πολίτες με φυσικό λόγο.