ΓΔ: 2658.02 0.60% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:13:38
Άρειος Πάγος κτίριο
Η πρόσοψη του Αρείου Πάγου στην Αθήνα, κεντρικό δικαστικό μέγαρο της Ελλάδας.

ΠΑΣΟΚ: Ανησυχία για τις αρχειοθετήσεις και τις σκιές στις υποκλοπές

Ο Κώστας Τσουκαλάς τονίζει ότι η απόρριψη του αιτήματος για ανάσυρση της δικογραφίας υποκλοπών από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διατηρεί σοβαρά ερωτήματα, ενώ οι σκιές στην υπόθεση των παρακολουθήσεων μεγαλώνουν.

Σημαντικά ερωτήματα για την υπόθεση των υποκλοπών και τις θεσμικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν θέτει ο Κώστας Τσουκαλάς, με αφορμή την απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Μπακέλα, να απορρίψει τα αιτήματα ανάσυρσης της δικογραφίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η εξέλιξη αυτή αφήνει αναπάντητα κρίσιμα ζητήματα στη διαχείριση της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσουκαλάς, την ώρα που καταδικασμένοι ιδιώτες εκβιάζουν δημόσια τον πρωθυπουργό ενόψει του εφετείου και ενώ συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη παραδέχονται δημόσια ότι ανέλαβαν ευθύνες για να προστατεύσουν τον πρωθυπουργό, παραμένουν ερωτήματα για τα κίνητρα και τις ευθύνες στις υποθέσεις παρακολουθήσεων.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοποιεί τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα κατά το δοκούν, ώστε να μην κληθούν οι πρωταγωνιστές των υποθέσεων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και να μην συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή. Αυτή η πρακτική, σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύει την αίσθηση ότι δεν αξιοποιούνται όλες οι θεσμικές και δικονομικές δυνατότητες για τη διερεύνηση του σκανδάλου που επηρέασε το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι η επίκληση της απουσίας «νέων ουσιωδών στοιχείων» και της ύπαρξης «οιονεί δεδικασμένου» δεν αποτελεί επαρκή απάντηση στα αιτήματα για περαιτέρω έρευνα. Τονίζει ότι κρίσιμα περιστατικά παραμένουν αδιευκρίνιστα και συγκεκριμένα πρόσωπα δεν έχουν ακόμη εξεταστεί, ενώ δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για το ποιοι βρέθηκαν πίσω από τις παρακολουθήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά, όπου η απόπειρα παρακολούθησης ενός πρώην Πρωθυπουργού με πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες εθνικού ενδιαφέροντος δεν μπορεί να θεωρείται ιδιωτική διαφορά. Επισημαίνει την ανάγκη να διακριβωθεί ποιος έδωσε την εντολή, ποιος διέθετε το παράνομο λογισμικό και ποιο ήταν το επιδιωκόμενο όφελος. Όπως αναφέρει, ούτε σε αυτή την περίπτωση προχώρησε η απαιτούμενη διερεύνηση.

Σε ό,τι αφορά την αίτηση του Χρήστου Σπίρτζη, ο κ. Τσουκαλάς σημειώνει ότι ως αιτιολογικό χρησιμοποιείται το γεγονός πως τα νέα στοιχεία προσκομίστηκαν κατά τη δίκη. Παρότι κατά την πρώτη αρχειοθέτηση δεν υπήρχαν τα εν λόγω στοιχεία, δεν κρίθηκε απαραίτητο να ερευνηθούν περαιτέρω.

Ο ίδιος τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο σεβασμός αυτός δεν συνεπάγεται σιωπή ή παραίτηση από τον θεσμικό και δημοκρατικό έλεγχο.

Τέλος, ο κ. Τσουκαλάς επισημαίνει ότι όσο δεν εντοπίζονται οι εντολείς, οι χρηματοδότες και οι χειριστές του Predator, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης ενισχύει το κλίμα δυσπιστίας των πολιτών προς τους θεσμούς και την αίσθηση πως παραμένει αδιευκρίνιστο το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αναφέρεται, επίσης, στη δημόσια τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο news247 προχώρησε σε συγκρίσεις με το σταλινικό καθεστώς για να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές πρακτικές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κατηγορίες για ΠΑΣΟΚ λόγω αμφιλεγόμενων συνεργασιών

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για σύμπραξη με το "παρακράτος Μητσοτάκη", υποστηρίζοντας πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στοχοποιούν την ίδια. Επέκρινε και τον ρόλο του κόμματος στις επιστολικές ψήφους και τη "σιωπή" τους.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίφθηκε η ένσταση συνταγματικότητας για το άρθρο 74 στη Βουλή

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΠΑΣΟΚ για την ένσταση αντισυνταγματικότητας στο αλιευτικό νομοσχέδιο· η ένσταση απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, ενώ η αντιπολίτευση την στήριξε.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Ο Γεωργιάδης αγνόησε τα προβλήματα στις ιδιωτικές δομές υγείας

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη αντιπολιτευτικής στάσης και εναλλακτικού σχεδίου, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προτιμά τον Τσίπρα ως αντίπαλο, αποδίδοντάς του αλαζονεία και ευθύνη για το "κενό" στην αντιπολίτευση.
Άδωνις Γεωργιάδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Μόνο η κυβέρνηση δεν βλέπει πρόβλημα με τον Άδ. Γεωργιάδη

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι μόνο για την κυβέρνηση δεν προβληματίζει η εικόνα του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παραδέχεται ελλιπείς ελέγχους σε ιδιωτικές δομές υγείας και προβάλλει ως επιτυχία την αποκάλυψη παρανομιών μέσω της εφαρμογής MedWatch.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Μετά το «Μητσοτάκης ή χάος», τώρα το δίλημμα «Τσίπρας ή χάος»

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για αλαζονεία, αυτοθαυμασμό και αντιφατικές δηλώσεις στη συνέντευξή του, αμφισβητώντας τη συνέπειά του για τη 13η σύνταξη και τον 13ο μισθό και τονίζοντας την πολιτική του ασυνέπεια.