Στη δημόσια συζήτηση σχετικά με τη σχέση του με τον προφυλακισμένο γιατρό Ηλία Θεοδωρόπουλο, στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, τοποθετήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «meganews 104,6».
Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι η γνωριμία του με τον Ηλία Θεοδωρόπουλο ξεκίνησε το 2012 μέσω της συμμετοχής τους στο «Ελληνικό Ιατρονομικό Συμβούλιο», διευκρινίζοντας πως η επαφή τους τότε ήταν στο πλαίσιο του σωματείου. Η προσωπική σχέση γιατρού και ασθενούς, όπως σημείωσε, ξεκίνησε το 2016.
Η τοποθέτηση του υπουργού ακολούθησε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξε πως ο ίδιος και οι δύο γιατροί της υπόθεσης ήταν ιδρυτικά μέλη του «Ελληνικού Ιατρονομικού Συμβουλίου». Το ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε σχετικά έγγραφα, υποστηρίζοντας ότι η γνωριμία του κ. Πλεύρη με τους γιατρούς είχε προηγηθεί της σχετικής δημόσιας αναφοράς.
Ο κ. Πλεύρης απέρριψε τον χαρακτηρισμό της συνύπαρξης ως επαγγελματικής συνεργασίας, δηλώνοντας: «Δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τον Θεοδωρόπουλο. Άλλωστε, δεν λειτούργησε ποτέ το σωματείο». Επισήμανε πως το σωματείο αποτελούνταν από γιατρούς και δικηγόρους με αντικείμενο ιατρονομικά ζητήματα, αλλά δεν προχώρησε στη λειτουργία του.
Εξηγώντας περαιτέρω, ο υπουργός ανέφερε: «Ήταν ιατρονομικό σωματείο. Εγώ προσπάθησα να εξηγήσω ότι έχω μια προσωπική σχέση (σσ. με τον Θεοδωρόπουλο) και τον πήρα για να μάθω τι έγινε». Τόνισε επίσης πως η βασική του σχέση με τον γιατρό ήταν αυτή του ασθενούς.
Σχετικά με την παρουσία του ονόματός του στα έγγραφα του σωματείου, ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι αυτό δεν συνεπάγεται προσωπικές ή επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ των μελών. Όπως ανέφερε, το σωματείο είχε περίπου 22 μέλη και δεν υπήρχε στενή σύνδεση μεταξύ τους.
Ο υπουργός συνέδεσε τη συμμετοχή του στο σωματείο με το ενδιαφέρον του για το ιατρικό δίκαιο, επισημαίνοντας ότι εκείνη την περίοδο δεν ήταν πολιτικός καριέρας και είχε ασχοληθεί ακαδημαϊκά με το αντικείμενο.
Αναφερόμενος στην ειδικότητα του Ηλία Θεοδωρόπουλου, ο κ. Πλεύρης δήλωσε: «Ο συγκεκριμένος γιατρός είναι παθολόγος. Εγώ τον ήξερα ως παθολόγο με μετεκπαίδευση στην αιματολογία», προσθέτοντας πως δεν τον είχε επισκεφθεί ως υπουργός Υγείας.
Σε ερώτηση για το αν είχε συναντήσει τον γιατρό ως υπουργός Υγείας, απάντησε αρνητικά.
Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε εκτενώς και στην προσωπική του σχέση με τον γιατρό, συνδέοντάς την με πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε. Επισήμανε ότι οι συμβουλές που έλαβε από τον Θεοδωρόπουλο αφορούσαν συμπληρωματικά σκευάσματα και δεν αντικατέστησαν τη θεραπεία που ακολουθούσε.
Σχετικά με τις θεραπείες που έχουν αναφερθεί στην υπόθεση Μαζωνάκη, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν είχε λάβει ούτε είχε πληροφορηθεί τέτοιες συστάσεις από τον γιατρό, δηλώνοντας: «Δεν μου πρότεινε θεραπείες τύπου πλασμαφαίρεσης και ούτε θα έκανα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τηλεφωνική επικοινωνία που προσπάθησε να έχει με τον Θεοδωρόπουλο μετά την είδηση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη. Ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως επικοινώνησε μαζί του λόγω της προηγούμενης σχέσης γιατρού και ασθενούς.
Απαντώντας γιατί επέλεξε να τηλεφωνήσει στον συγκεκριμένο γιατρό, συνέδεσε την ενέργειά του με το ενδιαφέρον του για το περιστατικό και για την τύχη του γιατρού, διευκρινίζοντας πως το τηλεφώνημα έγινε πριν του αποδοθούν κατηγορίες.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η επικοινωνία του με τον γιατρό δεν ήταν τακτική, ενώ τόνισε πως ο Θεοδωρόπουλος δεν του είχε ζητήσει ποτέ διευκόλυνση κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας.
Αναφορικά με τη χρονολογία της γνωριμίας του με τον Θεοδωρόπουλο, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι το 2012 γνώριζε τον γιατρό στο πλαίσιο του σωματείου, ενώ το 2016 ξεκίνησε η προσωπική σχέση γιατρού-ασθενούς.
Απέκρουσε επίσης την αιχμή πως προσπάθησε να αποκρύψει τη συμμετοχή του στο σωματείο, σημειώνοντας πως είχε ήδη αποκαλύψει τη σχέση του με τον γιατρό.
Σε ερώτηση για το αν γνώριζε τις πρακτικές που αποδίδονται στους εμπλεκόμενους γιατρούς, ο Θάνος Πλεύρης απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας πως όταν επισκέφθηκε τον Θεοδωρόπουλο ως ασθενής, δεν είχε εικόνα γιατρού που απέρριπτε την κλασική ιατρική.
Ο υπουργός τόνισε ότι οι θεραπείες που έχουν αναφερθεί στην υπόθεση αντίκεινται στον νόμο και πως όσα διαβάζει τον σοκάρουν. Παράλληλα, επέκρινε την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η αναφορά στη συμμετοχή του στο σωματείο δεν τεκμηριώνει συνεργασία με τους γιατρούς.
Τέλος, επανέλαβε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας δεν είχε επισκεφθεί το ιατρείο του Θεοδωρόπουλου και πως ο γιατρός δεν του είχε ζητήσει καμία διευκόλυνση.