ΓΔ: 2598.75 -1.70% Τζίρος: 100.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:02:37
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα

Ν. Ανδρουλάκης: Εξωτερική πολιτική χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μέσω άρθρου του, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μιλώντας για διπλωματική ήττα λόγω έλλειψης στρατηγικής και ευθυγράμμισης της Λιβύης με την Τουρκία. Ζητά ανάληψη ευθυνών.

Στην υπόθεση του τουρκολιβυκού μνημονίου και τις συνέπειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με άρθρο του σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα, επισημαίνοντας ότι η κατάληξη της υπόθεσης αποτελεί «σοβαρή διπλωματική ήττα» και αναδεικνύει τις αδυναμίες μιας πολιτικής χωρίς σαφή στρατηγική και διορατικότητα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να προβλέψει ή να αποτρέψει τη στροφή της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης προς την Τουρκία. Θέτει ερωτήματα για το κατά πόσο υπήρξε επαρκής προετοιμασία και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Όπως σημειώνει, η αποτυχία αυτή αποδίδεται σε μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις, έλλειψη στρατηγικής και παλινδρομήσεις, ειδικά σε μια περιοχή με μεγάλη σημασία για τις θαλάσσιες ζώνες, τις ενεργειακές υποδομές και τις μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο. Επικρίνει τις κυβερνητικές επαφές με Λιβυκά στελέχη και τις επισκέψεις στη Λιβύη ως ανώφελες, θέτοντας ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την εξέλιξη.

Αναφορά γίνεται και στη στάση των ΗΠΑ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να εκφράζει ανησυχία για τις τελευταίες δηλώσεις του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το παράνομο μνημόνιο, καθώς και για την προσέγγιση της Ουάσιγκτον απέναντι στη στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα. Θέτει ερωτήματα για τα οφέλη που αποκομίζει η χώρα μας από τη διπλωματική στάση της Διοίκησης Τραμπ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στη διεθνή νομιμότητα απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Υπογραμμίζει την ανάγκη άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε ενεργειακά έργα όπως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει, η πόντιση του καλωδίου GSI μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ανάγκη αδειών ή γνωστοποιήσεων. Θεωρεί ανησυχητικό το ενδεχόμενο να αναγνωριστούν στην Τουρκία δικαιώματα που δεν διαθέτει ή να δοθεί έστω και έμμεσα νομική αξία στο παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση αναθέσει το έργο σε ξένη εταιρεία.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιεί κινήσεις με ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει προσεκτικής ανάλυσης και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα θέσει την ανάγκη μείωσης των τιμών ενέργειας και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και διεθνούς αβεβαιότητας.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τ. Χατζηβασιλείου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, όπου συζητήθηκαν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034 και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον Σαβιέ Μπετέλ.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Ανδρουλάκη - Αποστολάκη τη Δευτέρα το μεσημέρι

Αύριο στις 12:00 ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθεί με τον ανεξάρτητο βουλευτή Ευάγγελο Αποστολάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Το βράδυ, στις 22:00, θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή «Ευθέως» του ΕΡΤnews.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση απομακρύνθηκε από την κοινωνία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε το τρίπτυχο προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια στα καύσιμα: μείωση ΕΦΚ, επιστροφή ΦΠΑ στους καταναλωτές και ελέγχους στα περιθώρια κέρδους, ζητώντας συμβολή και από τα διυλιστήρια στη μείωση τιμών.
Νίκος Ανδρουλάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι μεγάλες επιτυχίες φέρουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα κριθεί από τον λαό, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει πρόγραμμα ευθύνης και προοπτικής. Επισήμανε πως οι μεγάλες εθνικές επιτυχίες φέρουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη βυθίζεται μετά από κάθε δημοσκόπηση

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη καταγράφει φθίνουσα πορεία μετά από κάθε δημοσκόπηση και κατηγορούν το κόμμα για ανακοίνωση βασισμένη σε αναληθές δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που η κυβέρνηση έχει διαψεύσει.