ΓΔ: 2513.02 -0.01% Τζίρος: 38.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:57:37
Φώτο: Shutterstock

The Times: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα

Ο άμεσος λόγος είναι ο ανταγωνισμός για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ευρύτερος λόγος είναι η ασταθής συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας, τονίζει στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα The Times του Λονδίνου.

Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα. Αυτή είναι μια μη διαπραγματεύσιμη αρχή και οι ηγέτες της Συμμαχίας θα πρέπει να την επισημάνουν γρήγορα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει σήμερα, στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα The Times του Λονδίνου.

Για περισσότερα από 70 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει διαφυλάξει την ειρήνη στην Ευρώπη, όμως τώρα δύο χώρες μέλη του, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στα πρόθυρα της σύρραξης, όχι με έναν εξωτερικό εχθρό αλλά μεταξύ τους, επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο άμεσος λόγος είναι ο ανταγωνισμός για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ευρύτερος λόγος είναι η ασταθής συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας. Οι σύμμαχοι των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα πρέπει να τις παροτρύνουν να διαπραγματευτούν, όμως αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως τήρηση ίσων αποστάσεων, γράφει το άρθρο, εξηγώντας ότι οι διεκδικήσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να υποστηριχθούν. Η Ελλάδα μπορεί λογικά να αναμένει από τους συμμάχους της να το δηλώσουν αυτό στον κ. Ερντογάν ο οποίος, όπως ο σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συνηθίζει την ριψοκίνδυνη διπλωματία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο το πλοίο Oruc Reis αυτήν την εβδομάδα «για να κάνει έρευνες στα ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά». Οι τουρκικές κυβερνήσεις, συνεχίζει, ανέκαθεν υποστήριζαν ότι η χώρα τους έχει το δικαίωμα να επωφεληθεί από τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής. Η Τουρκία εναντιώνεται κυρίως στην επιμονή της Ελλάδας ότι το καθένα από τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα στους γύρω πόρους. Και η αξίωση της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, τονίζει ο αρθρογράφος, η Τουρκία δηλώνει την απροθυμία της να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του νόμου για την επίλυση διαφορών επί των εδαφών και των πόρων. Ο Ερντογάν άλλαξε τη στάση της Τουρκίας στη διεθνή τάξη και όχι με καλό τρόπο, επισημαίνει η εφημερίδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση 37 κρατών στο Παρίσι για ευρωπαϊκή στρατηγική και Ουκρανία

Συνάντηση 37 κρατών πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, με στόχο την στρατηγική αφύπνιση της Ευρώπης και στήριξη της Ουκρανίας. Παρόντες είναι ο Ζελένσκι, ηγέτες ΕΕ, ΝΑΤΟ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες για πρόοδο σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ

Αισιόδοξος για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, εκφράζοντας προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στα προγράμματα KAAN και F-35 και αναδεικνύοντας τον ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Metsola στη Στρογγυλή Τράπεζα του Economist

Ο πρωθυπουργός τόνισε την επιτυχία της συνόδου του ΝΑΤΟ και τη θέση της Ελλάδας στην ελίτ ομάδα μελών λόγω αμυντικών δαπανών. Υπογράμμισε πως τα ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση για το ΝΑΤΟ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις προκάλεσε λεκτικό λάθος του Τραμπ για την Ιαπωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν μπέρδεψε την Ιαπωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία της Ιαπωνίας» εκτόξευσε πυραύλους σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το αναπάντεχο δώρο του Ερντογάν σε ηγέτες του ΝΑΤΟ προκαλεί αμηχανία

Ένα περίστροφο και έξι σφαίρες χάρισε ο Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ μετά τη σύνοδο στην Άγκυρα, προκαλώντας αμηχανία. Το όνομα κάθε ηγέτη ήταν χαραγμένο στο δώρο, όπως αποκάλυψε ο Κιρ Στάρμερ κατά την επιστροφή του.