ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Ξεκίνησε η Eunomia με τη συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου 

«Η τετραμερής συνεργασία  Κύπρου Ελλάδας, Γαλλίας  και Ιταλίας καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας», τονίζει το ΥΠΕΘΑ.

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD).

Την εναρκτήρια δραστηριότητα της τετραμερούς πρωτοβουλίας ( σ.σ. την εν εξελίξει από σήμερα αεροναυτική άσκηση EUNOMIA στη Μεγαλόνησο), χαιρέτισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας: "Η τετραμερής συνεργασία  Κύπρου Ελλάδας, Γαλλίας  και Ιταλίας καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του  Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.). Η εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει.  

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης, και καταδεικνύει τη  δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».

Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, με την ονομασία EUNOMIA, «θα  είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 Αυγούστου  μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών. Σε αυτές θα  περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων επιφανείας και αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης,,  Η τετραμερής πρωτοβουλία θα συμβάλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, το διάλογο και στη συνεργασία. Η διπλωματική οδός πρέπει να παραμείνει ο προνομιακός τρόπος διευθέτησης των ζητημάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας κατά νου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή", καταλήγει η ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Δυνάμεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΣ: Oλοκληρώθηκε η μετεκπαίδευση εφέδρων σε Αυλώνα, Πιερία και Νάουσα

Από 5 έως 10 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε μετεκπαίδευση εφέδρων οπλιτών σε Αυλώνα, Λιτόχωρο και Νάουσα, με αντικείμενα όπως ΤCCC, συστήματα drone και εξομοιωτές βολής, ενισχύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Σημαίες Ινδίας και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με Ινδό πρέσβη: Ασφάλεια και αμυντική συνεργασία

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ινδίας στο ΥΠΕΘΑ, όπου συζήτησαν για θέματα ασφάλειας, την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και τους στενούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας-Ινδίας.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Ο Μ. Ρούμπιο μετατρέπει Ακρόπολη και Πνύκα σε ντεκόρ ακροδεξιάς

Η Ρένα Δούρου κατηγόρησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο για «ύβρη» και στηλίτευσε την ελληνική κυβέρνηση για σιωπή στις παρεμβάσεις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χαρακτηρίζοντας την ασκούμενη εξωτερική πολιτική «επικίνδυνη» και δουλοπρεπή.
Ντόρα Μπακογιάννη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πέρασαν τρεις στρατιωτικές συμφωνίες και συστάσεις Μπακογιάννη

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ενέκρινε κατά πλειοψηφία δύο νομοσχέδια για στρατιωτική συνεργασία με Σερβία, Ιταλία και Γερμανία. Αύριο αναμένεται η επικύρωσή τους από την Ολομέλεια της Βουλής.
Αεροσκάφος C-130 εν πτήσει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιογράφοι ΥΠΕΘΑ θα συμμετάσχουν σε πτήσεις Πολεμικής Αεροπορίας

Διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του ΥΠΕΘΑ θα έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας στην 114 Πτέρυγα Μάχης Τανάγρας, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.