Φώτο: ΑΠΕ

Ν. Κεραμέως: Άμεσα οι πρώτοι 5.000 διορισμοί στη γενική εκπαίδευση

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν ζητηθεί οι ενημερωμένες λίστες με τα κενά στις σχολικές μονάδες, είπε η υπουργός Παιδείας, κατά την περιοδεία της στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας και Ημαθίας.

Τις απόψεις των εκπαιδευτικών ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς την ερχόμενη Δευτέρα άκουσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε σήμερα στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας και Ημαθίας, επισκεπτόμενη σχολικές μονάδες κάθε βαθμίδας και κατηγορίας -πειραματικά, ειδικής αγωγής, ΕΠΑΛ.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες για την εκπαίδευση του μαθητικού πληθυσμού στην τήρηση των μέτρων που έχουν εξειδικευτεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση του κορονοϊού -με κυριότερο εξ αυτών την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις σχολικές αίθουσες- κυριάρχησαν στις συζητήσεις που είχε η υπουργός, η οποία τόνισε πως «η γενική στόχευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και […] για εμάς ήταν πολύ σημαντικό να επιτρέψουμε στα παιδιά να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης».

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών η υπουργός τόνισε πως «μετά από πάρα πολλά χρόνια οι διορισμοί των αναπληρωτών έγιναν πολύ νωρίτερα», προσθέτοντας πως μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν ζητηθεί οι ενημερωμένες λίστες με τα κενά στις σχολικές μονάδες και άμεσα θα προχωρήσει και η β' φάση των προσλήψεων αναπληρωτών.

Ταυτόχρονα γνωστοποίησε πως προχωρά η διαδικασία για τους μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση. «Οι περιφερειακές διευθύνσεις, τα στελέχη -και του υπουργείου παιδείας και του ΑΣΕΠ- εργάστηκαν νυχθημερόν σε πολύ δύσκολες συνθήκες εν μέσω πανδημίας, δώσαμε αγώνα για να βγουν οι προσωρινοί πίνακες ενάντια σε όσους λέγανε ότι αποκλείεται να βγουν, όμως η ξεκάθαρη εντολή που είχαμε δώσει ήταν να προχωρήσουν πάση θυσία οι πίνακες. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι ενστάσεις και με βάση την πληροφόρηση από το ΑΣΕΠ θέλω να πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες και οι μόνιμοι διορισμοί θα προχωρήσουν. Ο προγραμματισμός είναι τουλάχιστον οι πρώτοι 5.000 να προχωρήσουν άμεσα», γνωστοποίησε.

Παράλληλα, μιλώντας για τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες, που υπολογίζεται ότι μπορεί να προκύψουν λόγω των ειδικών αδειών όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή της προσωρινής αναστολής τμημάτων ή και σχολικών μονάδων σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού η υπουργός αναφέρθηκε στις προσλήψεις αναπληρωτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας εξηγώντας πως επιλέχθηκε η λύση αυτή καθώς «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και άρα για το διάστημα που θα υπάρξει η ανάγκη για αναπλήρωση και [...] οφείλουμε να διαχειριζόμαστε με σεβασμό τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου». Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι τρίμηνες συμβάσεις δύνανται να ανανεώνονται όπου και για όσο θα υπάρχει ανάγκη συνέχισης της αναπλήρωσης, ενώ οι εκπαιδευτικοί που θα καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση.

Η περιοδεία της υπουργού Παιδείας ξεκίνησε από το 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου με επόμενους σταθμούς το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας, τα Ειδικά Σχολεία Γιαννιτσών, το ΕΠΑΛ και το ΕΚ Νάουσας, το ΚΠΕ Νάουσας και το Εσπερινό Λύκειο Βέροιας. 

Κατά την επίσκεψή της στο 3ο Πειραματικό Σχολείο Ευόσμου, το οποίο εποπτεύεται επιστημονικά από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η υπουργός δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα δημόσια σχολεία, που θα επιθυμούσαν να μετατραπούν σε πρότυπα και πειραματικά με βάση εξειδικευμένα κριτήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: H μάσκα είναι μέτρο προστασίας για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους οικείους τους

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να επιστρέψουμε σ' αυτή τη νέα κανονικότητα και να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προστασίας», υπογράμμισε η υπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kεραμέως: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα σχολεία λόγω κορονοϊού

Oι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα των σχολείων έχει οριστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου.