Ελληνικά F-16 συνόδευσαν αμερικανικά βομβαρδιστικά στο FIR Αθηνών

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συνοδεία αμερικανικών βομβαρδιστικών Β – 52 από ελληνικά μαχητικά πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα.

Δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Β – 52 συνοδεύτηκαν εχθές Τετάρτη από τέσσερα ζεύγη αεροσκαφών (Α/Φ) F – 16 ισάριθμων Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την πτήση τους στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ηook», κατόπιν πρότασης/αιτήματος της Useucom (US European Command). 

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συνοδεία αμερικανικών βομβαρδιστικών Β – 52 από ελληνικά μαχητικά πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα, αφού η προηγούμενη είχε λάβει χώρα την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Allied Sky».

Κατά το δρομολόγιό τους από την Αγγλία, τα Β – 52 συνοδεύτηκαν διαδοχικά από αεροσκάφη της Γαλλίας (KC – 135), της Ελβετίας (F – 18), της Ιταλίας (F – 35), της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας (Eurofighter).

Τα ελληνικά μαχητικά ανέλαβαν συνοδευτικό ρόλο των Β-52 εντός των FIR Αθηνών και Λευκωσίας με διαδρομή άνωθεν Ηπείρου, Μακεδονίας, Βορείων Σποράδων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Δυτικά Κύπρου, αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, σε ανακοίνωσή του. Από εκεί τη συνοδεία ανέλαβαν μαχητικά της Μεγάλης Βρετανίας και κατά την επιστροφή τους στο ίδιο περίπου σημείο τα αμερικανικά βομβαρδιστικά παρελήφθησαν εκ νέου από τα ελληνικά αεροσκάφη κινούμενα άνωθεν Δωδεκανήσου, Βόρεια Κρήτης, Πελοποννήσου και Επτανήσων, οπότε και εξήλθαν του FIR Αθηνών.

Τέλος, το ΓΕΕΘΑ σημειώνει ότι η πρόσκληση και συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ηook» καταδεικνύει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία αναβαθμίζεται συνεχώς με την υλοποίηση συνεκπαιδεύσεων και κοινών αποστολών, μεταξύ άλλων και με εναέρια μέσα ειδικού ρόλου των ΗΠΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε η Eunomia με τη συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου 

«Η τετραμερής συνεργασία  Κύπρου Ελλάδας, Γαλλίας  και Ιταλίας καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας», τονίζει το ΥΠΕΘΑ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος

Ο πρώην πια σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας σημειώνει σε δήλωσή του ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες για την σύγχυση που δημιούργησε η πρόσφατη δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό και γι αυτό υποβάλλει την παραίτησή του.