ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:26:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Δεκτή η Ελλάδα στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις

Η Ελλάδα θα συμμετέχει ως 44ο μέλος στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε.

Η Ελλάδα θα συμμετέχει πλέον ως 44ο μέλος (και 17ο μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε στο πρόσφατο Συμβούλιο Ecofin στο Λουξεμβούργο.

Η Συμμαχία αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Απρίλιο του 2019 στην Ουάσιγκτον. Στόχος της Συμμαχίας είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και των επιπτώσεών της.

Η νεοσύστατη Συμμαχία των υπουργών Οικονομικών εξέδωσε βασικές κοινές αρχές, γνωστές ως «Αρχές του Ελσίνκι» οι οποίες προωθούν εθνικές δράσεις για το κλίμα και έχουν ως στόχο να στηρίξουν τους υπουργούς Οικονομικών να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο για πολιτικές χαμηλών εκπομπών και κλιματικά ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης.

Η Συμμαχία θα βοηθήσει τις χώρες να ενεργοποιήσουν και να ευθυγραμμίσουν τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων δράσης για το κλίμα, να θεσπίσουν βέλτιστες πρακτικές όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το κλίμα και οι στρατηγικές για τις πράσινες επενδύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και να εντάξουν αποτελεσματικά τους κλιματικούς κινδύνους στον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Η διεθνής αυτή πρωτοβουλία αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα με σαφή προσανατολισμό τη συνοχή μεταξύ εγχώριας και παγκόσμιας δράσης για την κλιματική αλλαγή, την τόνωση της συνεργασίας και την επιτάχυνση των δράσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Προχωράμε σε μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

«Οφείλουμε στα παιδιά μας να κερδίσουμε τη "μάχη" για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο 20ο High Level Meeting.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι υπαρκτό στον Νότο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμπεριλάβει τη διάσταση της πολιτικής προστασίας με ενίσχυση και του RESCEU επεσήμανε ο Κ. Μητσοτάκης στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών για την κλιματική αλλαγή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πράσινες επενδύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη.
Petros Kokkalis-SYRIZA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Κόκκαλης: Οι αλλαγές στο κλίμα φέρνουν αλλαγές στον πρωτογενή τομέα

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως θα πρέπει να προστατεύσουμε την ικανότητά μας να ζούμε σε ένα κλίμα όπως αυτό που ζούμε σήμερα. Για πρώτη φορά υπάρχει κοινή “γλώσσα” για το που θέλουμε να πάει ο πλανήτης, συμπλήρωσε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Προχωράει η απολιγνιτοποίηση της χώρας

Την διάθεση της κυβέρνησης να βρεθεί η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης και έκανε αναφορά στην πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας.