ΓΔ: 910.29 0.69% Τζίρος: 82.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Δεκτή η Ελλάδα στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις

Η Ελλάδα θα συμμετέχει ως 44ο μέλος στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε.

Η Ελλάδα θα συμμετέχει πλέον ως 44ο μέλος (και 17ο μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε στο πρόσφατο Συμβούλιο Ecofin στο Λουξεμβούργο.

Η Συμμαχία αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Απρίλιο του 2019 στην Ουάσιγκτον. Στόχος της Συμμαχίας είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και των επιπτώσεών της.

Η νεοσύστατη Συμμαχία των υπουργών Οικονομικών εξέδωσε βασικές κοινές αρχές, γνωστές ως «Αρχές του Ελσίνκι» οι οποίες προωθούν εθνικές δράσεις για το κλίμα και έχουν ως στόχο να στηρίξουν τους υπουργούς Οικονομικών να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο για πολιτικές χαμηλών εκπομπών και κλιματικά ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης.

Η Συμμαχία θα βοηθήσει τις χώρες να ενεργοποιήσουν και να ευθυγραμμίσουν τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων δράσης για το κλίμα, να θεσπίσουν βέλτιστες πρακτικές όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το κλίμα και οι στρατηγικές για τις πράσινες επενδύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και να εντάξουν αποτελεσματικά τους κλιματικούς κινδύνους στον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Η διεθνής αυτή πρωτοβουλία αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα με σαφή προσανατολισμό τη συνοχή μεταξύ εγχώριας και παγκόσμιας δράσης για την κλιματική αλλαγή, την τόνωση της συνεργασίας και την επιτάχυνση των δράσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

stylianidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Στυλιανίδης: Πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας

O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στις Β. Σποράδες και θα επιτρέψει την μεγαλύτερη προστασία της περιοχής απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Stylianidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Στυλιανίδης: Ανάγκη για απάντηση απέναντι στην κλιματική κρίση

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα καμένα στρέμματα στην Ευρώπη από πυρκαγιές έφτασαν φέτος τα 7 εκατ. τονίζοντας πως οι εθνικές δυνατότητες είναι περιορισμένες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Stilianidis-Christos-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Στυλιανίδης: Να αυξηθούν οι παρεμβάσεις για την κλιματική αλλαγή

Για την αντιπυρική περίοδο, υπογράμμισε ότι φέτος τα εναέρια μέσα θα είναι αυξημένα και προσέθεσε ότι σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να καθαριστούν τα δάση.
Triantopoylos-gg-ypoyrgeioy-oikonomikvn
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τρεις πυλώνες η αντιμετώπιση και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών

Αναφέρθηκε σε ένα εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης, που έχει εντοπίσει, από την πρώτη στιγμή, την αναγκαιότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχουν επιβάλει οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης.