Kostis Xatzidakis, energeia, ypourgeio energeias
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Χατζηδάκης: Φιλικό προς ιδιοκτήτες και επενδυτές το νέο χωροταξικό

Για το Εξοικονομών Κατ' Οίκον, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι το πιο μεγάλο πρόγραμμα μακράν και το πιο ελκυστικό, ενώ έκανε σαφές ότι κάθε χρόνο θα υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Μια μεγάλη παρέμβαση, φιλική προς ιδιοκτήτες και επενδυτές, χαρακτήρισε το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο και την εκτός νόμου δόμηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αναφέρθηκε σε ειδικές ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία και σε καινούργια πολεοδομικά εργαλεία για αποσύρσεις κτιρίων και ορόφων. 

«Φέρνουμε και διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση που είναι μια ελληνική πατέντα. Η μεταβατική περίοδος έχει κρατήσει 58 χρόνια. Τώρα όμως κάνουμε ακόμα μια νέα παρέμβαση για τις παρεκκλίσεις κάτω των 4 στρεμμάτων. Δίνουμε ακόμα έξι χρόνια για να χτίσει κάποιος κάτω από τα 4 στρέμματα», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι όσοι δεν βιάζονται μπορούν να πάνε στο νέο καθεστώς.

Για το Εξοικονομών Κατ' Οίκον, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι το πιο μεγάλο πρόγραμμα μακράν και το πιο ελκυστικό. «Είναι πράσινο πρόγραμμα, συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, στηρίζει τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο και αλλάζει την ένταση των ενισχύσεων», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός κάνοντας σαφές ότι κάθε χρόνο θα υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Τέλος, για τα τιμολόγια της ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «προσδοκούμε μέσω ανταγωνισμού και συνδέσεων με γείτονες σε ένα καλύτερο πλαίσιο λειτουργίας αγοράς, προκειμένου να πέσει η τιμή». 

Σε ερώτηση για το εάν κόβεται το ρεύμα σε νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας, ο υπουργός απάντησε ότι η ΔΕΗ κάνει προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα φέσια που έχει κληρονομήσει, ενώ έχει δύο φορές ανακοινώσει πακέτα για ευάλωτους καταναλωτές εν μέσω κορονοϊού για να δείξει την ευαισθησία της. «Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι με δυσκολίες, αλλά μέσα σε αυτούς κρύβονται και αρκετοί στρατηγικοί κακοπληρωτές» κατέληξε ο υπουργός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας και τις δηλώσεις του ομολόγου του, Φατίχ Ντονμέζ. «Η Ελλάδα έχει δώσει αποφασιστικές απαντήσεις. Έχουμε διεθνοποιήσει αυτό το θέμα κι έτσι δεν είναι πλέον ελληνοτουρκικό αλλά ευρω-τουρκικό», τόνισε. 

«Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει ότι στρίβει και ότι μετά τις 29 Νοεμβρίου δεν θα κάνει νέες έρευνες. Η Ελλάδα όμως δεν αρκείται στο ότι η Τουρκία θα σταματήσει για 10 μέρες τις έρευνες», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας δεν θα πάει σε συζητήσεις με τη γείτονα χωρίς εγγυήσεις. «Η Ελλάδα θέλει σαφή δείγματα γραφής, δεν θέλουμε να πάμε σε διερευνητικές επαφές χωρίς κάτι ουσιαστικό από την άλλη πλευρά. Έχει ξεφύγει η κατάσταση από την άλλη πλευρά» είπε. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Χατζηδάκη - Τσίπρα στη Βουλή για ΕΛΑΠΕ, ΔΕΗ και Χωροταξικό

Παραδώσαμε πλεόνασμα στον ΕΛΑΠΕ και το γυρίσατε σε «μαύρη τρύπα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Μόνο ο κ. Τσίπρας δεν βλέπει ότι το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ είναι πανευρωπαϊκό διότι σχετίζεται με τη ζήτηση ρεύματος απάντησε ο Κ. Χατζηδάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλείει ο Χατζηδάκης την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος

Ο υπουργός σημειώνει ακόμη ότι τον Οκτώβριο προγραμματίζεται ο Οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», μέσω του οποίου θα χορηγηθούν ενισχύσεις για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε χιλιάδες κατοικίες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ναι στον ελεύθερο ανταγωνισμό στις ΑΠΕ και στις χαμηλότερες τιμές

«Δεν είναι ανεκτό η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.. Θεωρώ ντροπή το ότι είμαστε οι τελευταίοι που δεν έχουμε εφαρμόσει το Target Model» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.