ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Γεωργιάδης: Διατίμηση και στις συνοδές υπηρεσίες των τεστ κορονοϊού

«Πρώτος στόχος να πέσει η πανδημία. Δεύτερος στόχος να ανοίξει ομαλά η αγορά και να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Ακόμα είμαστε στον πρώτο» δήλωσε ο υπουργός.

Θα επιβληθεί διατίμηση και στις συνοδές υπηρεσίες και στις τιμές των τεστ κορονοϊού. Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, και αναλυτικά ανέφερε: «Είμαι κατά της διατίμησης ως χρήσης εργαλείου και έχει και σοβαρές αρνητικές παρενέργειες όπου έχει εφαρμοστεί. Αυτός είναι ο λόγος που στην αρχή της πανδημίας αρνήθηκα να βάλω διατίμηση στα αντισηπτικά, στις μάσκες κλπ. Πίστεψα στους νόμους της αγοράς και η αγορά με δικαίωσε. Με τα τεστ, δυστυχώς, η αγορά δεν λειτούργησε. Εφόσον εκεί δεν μπόρεσε να ρυθμιστεί η αγορά με τον τρόπο που θα έπρεπε να γίνει, γιατί οι ανάγκες της πανδημίας και ο φόβος έχουν προκαλέσει στρέβλωση στην ουσία στους κανόνες της αγοράς, έρχομαι εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης και βάζω τη διατίμηση. Αν έμπαινε νωρίτερα θα κινδυνεύαμε να μην έχουμε τεστ. Δεν έχουμε τον ίδιο αριθμό και τις ίδιες εταιρίες που παράγουν τεστ σήμερα με αυτές που είχαμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο».

«Δεν θέλω να αδικήσω κάποιον και για αυτό εχθές στη Βουλή πήρα νομοθετική εξουσιοδότηση για να βάλω διατίμηση και στις συνοδές υπηρεσίες. Θα έχω μια συζήτηση και σήμερα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για να ξεκαθαρίσουμε σε κάθε μορφή τεστ ποια θα είναι η τελική τιμή. Με συνεννόηση θα έχουμε και χαμηλές τιμές και ξεκάθαρες λύσεις και επάρκεια σε τεστ».

Σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ ο υπουργός απάντησε: «Διπλά βιβλία στον ΕΟΔΥ δεν υπάρχουν. Έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα και είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενη. Το εθνικό μητρώο για τα κρούσματα έχει φτιαχτεί σε συνεργασία με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι και το παρακολουθούν. Αυτό που έγινε με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχει συμβεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα. Καλώς η αντιπολίτευση ρωτά, αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος, καλώς ο εισαγγελέας ερευνά, θα τα απαντήσουμε όλα στη Βουλή, αλλά μην δημιουργούμε στον κόσμο μια ανησυχία που δεν υπάρχει».

Εισπρακτικές

Σε ό,τι αφορά στις οχλήσεις καταναλωτών και δανειοληπτών από τις εισπρακτικές ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Κανόνες υπήρχαν και υπάρχουν. Όσοι έχουν κάνει καταγγελία στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή για παραβίαση αυτών των κανόνων, έχουμε βάλει μεγάλα πρόστιμα εάν οι οχλήσεις είναι πέραν των ορίων που προβλέπει ο νόμος.

Δεύτερον, για όσους ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και είναι οι άμεσα πληγέντες του κορονοϊού, έχουν παγώσει όλες οι δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου. Εξετάζουμε πόσο επέκταση θα πάρει αυτό το πάγωμα λόγω και του δεύτερου lockdown».

Αγορά

Για το άνοιγμα της αγοράς ο υπουργός σημείωσε: «Με αυτά τα νούμερα του κορονοϊού όλες οι σχετικές αποφάσεις περί ανοίγματος της αγοράς έχουν αναβληθεί. Δεν είναι δυνατόν με 2.000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβερνήσεως να είναι το άνοιγμα της αγοράς. Το πρώτο μέλημα της κυβερνήσεως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Άρα, πρέπει να κάνουμε λίγο περισσότερο υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα. Πρώτος στόχος να πέσει η πανδημία. Δεύτερος στόχος να ανοίξει ομαλά η αγορά και να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Ακόμα είμαστε στον πρώτο».

Σε ερώτηση, γενικότερα, για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός είπε:

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φροντίσει να παράσχει την αναγκαία ρευστότητα μέσω της αγοράς ομολόγων, έτσι πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Έχει εντάξει την Ελλάδα - λόγω της επιτυχίας της κυβερνήσεως- σε αυτό το πρόγραμμα και τα ομόλογά μας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, άρα μπορούμε να δανειστούμε χρήματα με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Άρα, μπορούμε να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τις επιχειρήσεις μας και την οικονομία μας για όσο διάστημα χρειαστεί έως ότου νικηθεί η πανδημία».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Αν δεν ελεγχθεί η πανδημία δεν θα ανοίξει η οικονομία

Αναφορικά με την ανάρτηση αυτοκριτικής του πρωθυπουργού στο Twitter για την πανδημία, την συνέδεσε με την πυθαγόρεια αρχή, πριν κοιμηθεί κάποιος το βράδυ να σκεφθεί τι θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Θα αποζημιωθούν όσοι κλείσουν με κρατική εντολή

Δημόσια έκκληση σε όλους να δείξουν πειθαρχία για να αποφευχθεί το γενικό lockdown, έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ είπε ότι το υπουργείο θα δώσει γρήγορα τις αποζημιώσεις για τη Σάμο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Στα 6 δισ. ευρώ οι απώλειες της οικονομίας για κάθε μήνα καραντίνας

Aν η καραντίνα κρατήσει μέχρι τον Μάιο, «θα είναι διαχειρίσιμο και θα μπορούμε να είμαστε σε μια ύφεση του 3% - 5%» ενώ «αν κρατήσει και τον Ιούνιο, προσθέστε άλλες τρεις μονάδες» τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.