ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τ. Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς

«Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί από την κερκίδα τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε, την ώρα που συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένεται να τεθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας. 

«Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί από την κερκίδα τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την ΕΕ και ανέφερε πως «πρέπει να λυτρωθεί από την στρατηγική τύφλωσή της».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούμε χάρτες και σχέδια που θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς». 

Παράλληλα, είπε ότι τα σχετικά ζητήματα θα επιλυθούν μόνο με τη συγκέντρωση όλων των παραγόντων της περιοχής γύρω από το ίδιο τραπέζι. «Η χώρα μας ποτέ δεν ήταν στο πλευρό της έντασης στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά μάλλον με την ειρήνη, τη συνεργασία, τη δικαιοσύνη και την εδραίωση της δικαιοσύνης», πρόσθεσε. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν μέτρα κατά της Τουρκίας κατά τη σημερινή συνάντησή τους, καθώς δεν υπήρξε τους περασμένους μήνες αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία», δήλωσε ο Χάικο Μάας. «Όμως υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε.

«Γι' αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να συναγάγουμε -- ενόψει επίσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ