ΓΔ: 903.84 -0.47% Τζίρος: 43.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Petsas
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, καμία χαλάρωση μέτρων την Πρωτοχρονιά

Δεν εξετάζεται ούτε χαλάρωση αλλά ούτε και αυστηροποίηση των μέτρων για την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Ίσως στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα σχολεία.

«Σε λίγες μέρες αφήνουμε πίσω μας το 2020. Στη χρονιά που φεύγει οι κοινωνίες αλλά και οι οικονομίες παντού στον κόσμο δοκιμάστηκαν από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το 2020. 

«Το 2020 έφερε δυστυχώς τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Επέβαλε ασφυκτικούς περιορισμούς στις κοινωνίες του κόσμου. Καθήλωσε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Έπληξε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα πήγε συγκριτικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίζουν να ισχύουν έως τις 7 Ιανουαρίου. «Θα πάμε με αυτά τα μέτρα που έχουμε σήμερα σε ισχύ και θα κάνουμε μία συνολική αξιολόγηση», είπε. 

«Οι πρώτες εικόνες των ημερών που πέρασαν ήταν εικόνες πολύ καλύτερες στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν εξετάζεται ούτε χαλάρωση αλλά ούτε και αυστηροποίηση των μέτρων για την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, επανέλαβε ότι παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμά τους. «Εντός της εβδομάδας θα υπάρχει συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τους ειδικούς, προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων. Πώς θα γίνει, αν θα αφορούν όλες τις βαθμίδες αυτό θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση της υπουργού με τους ειδικούς», πρόσθεσε. 

«Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID. Ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα», υπογράμμισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε σε δύο παράλληλες προσπάθειες: Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας και αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορονοϊού.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα επισημαίνοντας πως «πέρα από τη διπλή εξωγενή πρόκληση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η πατρίδα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας». 

Η Τουρκία «οφείλει τώρα να επιλέξει: Είτε να συνεχίσει τις προκλήσεις, οπότε θα υποστεί αυστηρές κυρώσεις, είτε να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση προκειμένου να επαναληφθούν οι διερευνητικές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο», τόνισε και έκανε αναφορά στο Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου που τέθηκε σε ισχύ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα σχολεία θα ανοίξουν 11 Ιανουαρίου, προληπτικό το αυστηρό lockdown

Γύρω στις 9 του μηνός, θα δούμε πως θα πάμε στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για μίζερη κριτική, Τι απάντησε για πιθανό ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Petsas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση δίνουν μαζί λύσεις

O αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από το Ρέθυμνο δήλωσε πώς «με τους δήμους, τις περιφέρειες και τους πολίτες είμαστε μαζί στη μάχη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δίνουμε τη σωστή λύση σε κάθε πρόβλημα».