ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Ν. Χαρδαλιάς: Είμαστε στην αρχή του τέλους για την κανονικότητα

Βρισκόμαστε στην αρχή ενός διαστήματος που θα μας οδηγήσει σε λύση, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ξεκαθάρισε ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν πήρε κάποια μεγάλη απόφαση χωρίς την εισήγηση και την άποψη των επιδημιολόγων.

Στη μάχη με τον κορονοϊό, το εμβόλιο και την επιστροφή στην κανονικότητα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε σε εκπομπή του «Alpha».

«Είμαστε στην αρχή του τέλους μιας προσπάθειας που έχει κορυφωθεί 10 μήνες τώρα, λίγες εβδομάδες ακόμα, λίγους μήνες για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά, βήμα - βήμα στην κανονικότητα που έχουμε χάσει», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότι ο κόσμος έξω ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις κι όλοι έχουν κοπιάσει.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα είπε ότι η Ευρώπη και όλος ο κόσμος βρίσκεται κάτω από την πίεση ενός τρίτου κύματος, ωστόσο «εδώ, στην Ελλάδα αντιστεκόμαστε ακόμα, παλεύουμε ακόμα». «Είναι σκληρή η προσπάθεια, και νομίζω ότι ακριβώς επειδή η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων με έναν εξαιρετικό, υποδειγματικό τρόπο με επιμονή και υπομονή τηρεί τα μέτρα, έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή «με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός διαστήματος που θα μας οδηγήσει σε λύση», είναι να παραμείνουμε προσεκτικοί.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι την κόπωση που υπάρχει όμως το πολύ σημαντικό είναι ότι επιτέλους υπάρχει ελπίδα και πρέπει να εξασφαλίσουμε τους επόμενους μήνες ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα έτσι ώστε να προασπίσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά αγαπάμε και να μπορέσουμε να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Όσον αφορά τη συνεργασία με την επιτροπή των επιδημιολόγων ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι υπάρχει μια αμοιβαία καθημερινή σχέση καθώς γίνονται δύο τεχνικές συσκέψεις κάθε μέρα με την παρουσία του κ. Τσιόδρα και συζητούν τα πάντα πριν τις τελικές τους αποφάσεις.

«Θα συμβουλευτούμε πάντα την αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων. Πολλές φορές αν προκύψει κάτι ένα βράδυ αργά που δεν μπορούν να συνεδριάσουν προχωράμε, παίρνουμε κάποιες αποφάσεις που είναι για ένα, δύο εικοσιτετράωρα μέχρι η επιτροπή να τα αξιολογήσει υγειονομικά», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και σε όσα συμβαίνουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχουν πλήρη εικόνα σε επίπεδο γειτονιάς και δρόμου σε σχέση με όλα τα κρούσματα και τις στενές τους επαφές. «Υπάρχουν πλατφόρμες που μας βγάζουν το red alert, το red flag όπου μέσα από αυτό αρχίζουμε και πλέον ιχνηλατούμε , να δούμε αν είναι κάποια clusters, να δούμε αν είναι κάποιες συρροές ή αν είναι διάσπαρτα κρούσματα- που μας προβληματίζουν πολύ περισσότερο- και όλα αυτά σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους μας οι οποίοι κάνουν την επιδημιολογική διερεύνηση στην αρχή και από εκεί και πέρα εμείς προχωράμε στα επιχειρησιακά», επισήμανε.

Σχετικά με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι εδώ και δύο μήνες σχεδόν έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το ζήτημα των εμβολίων, διότι εμπλέκονται πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, «τα logistics είναι εξαιρετικά, η μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια στο να παραμείνει ασφαλές το εμβόλιο», ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται μία σταθερή πορεία και προσοχή σε όλη αυτή τη διαδικασία.

«Το θέμα δεν είναι να αναπτύξουμε δομές όταν δεν έχουμε τον αριθμό των εμβολίων το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι όταν τα εμβόλια έρθουν, να μπορέσουμε σε χρόνο άμεσο να τα κάνουμε στον πληθυσμό. Είμαστε έτοιμοι και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει», ενώ προσέθεσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και μέχρι τώρα ό,τι έχει συμφωνηθεί στους χρόνους που έχει συμφωνηθεί έχει παραδοθεί. Ακόμη, ανέφερε, ότι εκείνος έκανε το εμβόλιο και «δεν έχει πάθει το παραμικρό».

Όσον αφορά τις αναλύσεις και τις μετρήσεις στα λύματα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κι εκείνοι και οι επιδημιολόγοι τις παρακολουθούν. «Υπάρχουν πολλά διαφορετικά κριτήρια τα οποία λαμβάνονται καθημερινά. Υπάρχει η αίσθηση ότι τα κριτήριά μας είναι μόνο τα κρούσματα. Είναι τελείως αναληθές αυτό, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας μια σειρά ζητημάτων, κριτηρίων μπαίνουν σε μία βάση επεξεργασία όπου με βάση τα δεδομένα αυτά προχωράμε στις εισηγήσεις μας και στις αποφάσεις μας σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι κάθε μέρα είναι ανήσυχοι.

«Από μια μικρή παράλειψη ή μια μικρή ένδειξη που μπορεί να την έχουμε υποτιμήσει μπορεί να εξελιχθεί μία διασπορά που δεν θα θέλαμε να υπάρξει. Έχει αποδειχθεί και παγκόσμια αλλά και αυτούς τους μήνες ότι στις λεπτομέρειες κρίνονται τα πάντα. Μπορεί μία να έχουμε 30 κρούσματα τα οποία να προέρχονται από μία συρροή να μην είναι τόσο επικίνδυνα και να έχουμε 10 κρούσματα διάσπαρτα μέσα στην κοινωνία που έχει αξία να τα ιχνηλατήσουμε κάθετα για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε διασπορά μέσα στην κοινότητα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν μία σταθερή απόφαση για τα μέτρα ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι κάθε μέρα αξιολογούν τα πραγματικά δεδομένα και υπάρχουν πολλές διαφορετικές εστίες που μπορεί να προκύψουν και να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. «Αξία έχει τα μέτρα να είναι δυναμικά και πρέπει να γίνει αντιληπτό. Εμείς κάθε μέρα αξιολογούμε τα πάντα σε όλη τη χώρα και πάμε γειτονιά- γειτονιά, πόλη-πόλη, περιφέρεια- περιφέρεια», επισήμανε.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι εκείνος ανακοινώνει τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση και πάντα σε συνεννόηση με την επιτροπή των επιδημιολόγων μας, ενώ όπως είπε, ποτέ η κυβέρνηση δεν πήρε κάποια μεγάλη απόφαση χωρίς την εισήγηση και την άποψη των επιδημιολόγων.

Ερωτηθείς αν έχει διαφωνήσει με κάποια μέτρα που πάρθηκαν επισήμανε ότι όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μπαίνουν σε μια δεξαμενή ανάλυσης. «Ακόμα και κάποιες φορές που μπορεί να είχα κάποιους ενδοιασμούς για κάποια πράγματα το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν, πάρθηκαν στο σωστό χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχετικά με τις αποφάσεις για τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά και ανοίγουν τα σχολεία πραγματικά με την ασφάλεια που χρειάζεται. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει αγωνία για κάποια πράγματα. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε αυτό. Τα μέτρα τηρούνται από όλους και η τήρηση των μέτρων δεν αφορά το δικό μας υφυπουργείο αφορά την ανάγκη να μπορέσουμε και στο κομμάτι να φανούμε αποτελεσματικοί. Όσο ήταν ανοιχτά τα σχολεία δεν υπήρξε ούτε μία ενδοσχολική συρροή και όπου υπήρχε ζήτημα αυτόματα τα σχολεία έκλεισαν και στεγανοποιήσαμε την οποιαδήποτε διασπορά, άρα τα σχολεία ανοίγουν ασφαλώς. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ για να παρατηρούμε τι συμβαίνει, υπάρχει συγκεκριμένη task force που συμμετέχει και το υπουργείο Παιδείας, και το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ και εμείς ώστε να παρακολουθούμε τα δεδομένα». Ακόμη αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση είπε ότι έχει κι αυτό τα θετικά του γιατί τα παιδιά εξοικειώθηκαν με κάτι που φάνταζε εξωπραγματικό. Ειδικά στην Ελλάδα το κομμάτι που αφορά την τηλεκπαίδευση λειτούργησε υποδειγματικά». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis, Hardalias, Emvolia, Koronoios, Marousi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρωταρχικός στόχος η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Κατά την επίσκεψή του στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η περιπέτεια θα τελειώσει όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών».
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθ. Πλεύρης: Οι οδοντίατροι θα καθορίσουν πότε χρειάζεται rapid test

Για τις αλλαγές στην υπουργική απόφαση που αφορά στον τρόπο που θα προσέρχονται οι εμβολιασμένοι ασθενείς στα οδοντιατρεία και για τη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων μίλησε ο υπουργός Υγείας.