ΓΔ: 861.19 -1.63% Τζίρος: 36.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:51:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitarakis, metanasteytiko, prosfigiko
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν είναι χώρος στάθμευσης των ευρωπαϊκών προβλημάτων

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπογραμμίζει ότι «τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν μπορούν να φέρουν ολόκληρο το βάρος» και συμπληρώνει ότι «οι πρόσφυγες θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται στην Ευρώπη με λίγους περιορισμούς».

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης των ευρωπαϊκών προβλημάτων» στέλνει ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας ZEIT.

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπογραμμίζει ότι «τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν μπορούν να φέρουν ολόκληρο το βάρος» και συμπληρώνει ότι «οι πρόσφυγες θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται στην Ευρώπη με λίγους περιορισμούς». Επίσης, παρατηρεί ότι «οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ευρώπη είχαν προηγουμένως επισκεφτεί τουλάχιστον μια χώρα όπου δεν απειλούνταν» και τονίζει ότι «θα πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο τα κράτη που συνορεύουν με μια χώρα σε κρίση».

Σχετικά με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και τα σχετικά βίντεο που κυκλοφόρησαν, ο κ. Μηταράκης απαντά ότι «τέτοια βίντεο μπορούν να παραποιηθούν πολύ εύκολα» και συνεχίζει: «Η διακίνηση ανθρώπων αποτελεί μια τεράστια και βρώμικη επιχείρηση. Υπάρχουν και ΜΚΟ, εναντίον των οποίων διεξάγεται έρευνα στην Ελλάδα για πιθανή συμμετοχή στην διακίνηση ανθρώπων. Γι' αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το πώς αντιμετωπίζουμε ισχυρισμούς που διαδίδονται στο Twitter, στο Facebook ή οπουδήποτε αλλού. Άνθρωποι που είναι ιδεολογικά προκατειλημμένοι συνεχίζουν να εγείρουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον μας».

Σε ερώτηση για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, εν μέσω χειμώνα, ο υπουργός Μετανάστευσης εξηγεί ότι θα δημιουργηθούν πέντε νέες, σύγχρονες δομές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «αν είχαμε περισσότερο χρόνο, η δομή θα ήταν σίγουρα καλύτερη. Έπρεπε να την επεκτείνουμε ενώ οι άνθρωποι ήταν ήδη εκεί. Αυτό είναι δύσκολο». Επίσης, σημειώνει ότι «είναι αλήθεια, όμως, ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υποδοχής για απεριόριστο αριθμό ανθρώπων», προσθέτοντας ότι «και στη Γερμανία δεν θα γινόταν διαφορετικά. Αν αύριο ξαφνικά έρχονταν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, ούτε εσείς θα είχατε διαθέσιμο αμέσως για τον καθένα ένα κρεβάτι».

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από την υποστήριξη της ΕΕ, ο κ. Μηταράκης παρατηρεί ότι «μέχρι στιγμής έχει εκπληρωθεί μόνο το 40% των υποσχέσεων για υποδοχή ανθρώπων από τα νησιά. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, «από τους περίπου 7.000 ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο, 1.000 θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και ακόμα 1.000 σε άλλες χώρες της ΕΕ. Εάν οι άλλες χώρες τηρούσαν τις υποσχέσεις τους, οι συνθήκες στον καταυλισμό θα ήταν καλύτερες, καθώς δεν θα ήταν τόσο γεμάτος».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανεξέταση του ν/σ του υπ. Μετανάστευσης ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης προτρέπει τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται σε άρθρο του ν/σ και να αναγνωρίσουν το ανθρωπιστικό έργο των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα.
mitarakis, prosfigiko, metanasteytiko, vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Αυστηρή αλλά δίκαιη η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως το ισοζύγιο αναχωρήσεων-αφίξεων των μεταναστών είναι πλέον θετικό ενώ στο επτάμηνο 7.114 άτομα έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα και έχουν υπάρξει 4.176 αφίξεις.
mitarakis, prosfigiko, metanasteytiko, vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Εμείς θέλουμε να είμαστε «ασπίδα» για τη δική μας χώρα

«Πρώτο θέμα για εμάς είναι η ασφάλεια των συνόρων» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι κατ' εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, «αποτρέπουμε τις παράνομες εισόδους στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει αύριο το πρωί το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε πως «δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να είμαστε η πύλη εισόδου για τους μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ε.Ε».
mitarakis, metanasteytiko, prosfigiko
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Η ΕΕ να επιβάλει σε Τουρκία την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Βιέννη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπέγραψε με το Διεθνές Κέντρο Μεταναστευτικής Πολιτικής την δήλωση πρόθεσης για την ένταξη της Ελλάδας σε αυτόν τον διεθνή οργανισμό.