ΓΔ: 2374.48 0.08% Τζίρος: 326.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
mitarakis, metanasteytiko, prosfigiko
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν είναι χώρος στάθμευσης των ευρωπαϊκών προβλημάτων

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπογραμμίζει ότι «τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν μπορούν να φέρουν ολόκληρο το βάρος» και συμπληρώνει ότι «οι πρόσφυγες θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται στην Ευρώπη με λίγους περιορισμούς».

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης των ευρωπαϊκών προβλημάτων» στέλνει ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας ZEIT.

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπογραμμίζει ότι «τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν μπορούν να φέρουν ολόκληρο το βάρος» και συμπληρώνει ότι «οι πρόσφυγες θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται στην Ευρώπη με λίγους περιορισμούς». Επίσης, παρατηρεί ότι «οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ευρώπη είχαν προηγουμένως επισκεφτεί τουλάχιστον μια χώρα όπου δεν απειλούνταν» και τονίζει ότι «θα πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο τα κράτη που συνορεύουν με μια χώρα σε κρίση».

Σχετικά με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και τα σχετικά βίντεο που κυκλοφόρησαν, ο κ. Μηταράκης απαντά ότι «τέτοια βίντεο μπορούν να παραποιηθούν πολύ εύκολα» και συνεχίζει: «Η διακίνηση ανθρώπων αποτελεί μια τεράστια και βρώμικη επιχείρηση. Υπάρχουν και ΜΚΟ, εναντίον των οποίων διεξάγεται έρευνα στην Ελλάδα για πιθανή συμμετοχή στην διακίνηση ανθρώπων. Γι' αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το πώς αντιμετωπίζουμε ισχυρισμούς που διαδίδονται στο Twitter, στο Facebook ή οπουδήποτε αλλού. Άνθρωποι που είναι ιδεολογικά προκατειλημμένοι συνεχίζουν να εγείρουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον μας».

Σε ερώτηση για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, εν μέσω χειμώνα, ο υπουργός Μετανάστευσης εξηγεί ότι θα δημιουργηθούν πέντε νέες, σύγχρονες δομές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «αν είχαμε περισσότερο χρόνο, η δομή θα ήταν σίγουρα καλύτερη. Έπρεπε να την επεκτείνουμε ενώ οι άνθρωποι ήταν ήδη εκεί. Αυτό είναι δύσκολο». Επίσης, σημειώνει ότι «είναι αλήθεια, όμως, ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υποδοχής για απεριόριστο αριθμό ανθρώπων», προσθέτοντας ότι «και στη Γερμανία δεν θα γινόταν διαφορετικά. Αν αύριο ξαφνικά έρχονταν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, ούτε εσείς θα είχατε διαθέσιμο αμέσως για τον καθένα ένα κρεβάτι».

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από την υποστήριξη της ΕΕ, ο κ. Μηταράκης παρατηρεί ότι «μέχρι στιγμής έχει εκπληρωθεί μόνο το 40% των υποσχέσεων για υποδοχή ανθρώπων από τα νησιά. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, «από τους περίπου 7.000 ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο, 1.000 θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και ακόμα 1.000 σε άλλες χώρες της ΕΕ. Εάν οι άλλες χώρες τηρούσαν τις υποσχέσεις τους, οι συνθήκες στον καταυλισμό θα ήταν καλύτερες, καθώς δεν θα ήταν τόσο γεμάτος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε το νέο ν/σ για μετανάστευση και άσυλο: Τι προβλέπει

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, με στόχο ταχύτερη καταγραφή, αυστηρότερο έλεγχο συνόρων και άμεση επιστροφή όσων δεν δικαιούνται προστασία.
Οικογένεια προσφύγων Μόρια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης: Πλήρες σχέδιο για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Μείωση άνω του 30% καταγράφηκε στις μεταναστευτικές ροές το 2026 σε σχέση με το 2025, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ξεπέρασε το 65%. Εστία παραμένει η Κρήτη, με αύξηση ροών από Λιβύη και νέα κλειστά κέντρα σε Χανιά και Ηράκλειο.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θάνος Πλεύρης στο ΕΚ για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, ενώ τόνισε πως το πρώτο τετράμηνο του 2026 οι ροές στα ελληνικά νησιά ήταν μειωμένες κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2025.
Εκδήλωση ActionAid Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Υπηρεσία Υποδοχής παρουσίασε πολιτική παιδικής προστασίας σε ΜΚΟ

Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για τη νέα Πολιτική Παιδικής Προστασίας στις δομές φιλοξενίας, με συμμετοχή φορέων ΜΚΟ και εκπροσώπων του υπουργείου, ενισχύοντας τη συνεργασία για την ασφάλεια των ανηλίκων.
Θάνος Πλεύρης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Αυστηρότερη παρακολούθηση Ιρανών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε στην ΑΝΤ1 αυξημένη παρακολούθηση των αιτούντων άσυλο από το Ιράν, σημειώνοντας ότι αν η κρίση στο Ιράν συνεχιστεί, ενδέχεται να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβδαρίδης: 565.440 ευρώ για δεύτερο πολυμηχάνημα Πολ. Προστασίας Ημαθίας

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 565.440 ευρώ για δεύτερο σύγχρονο πολυμηχάνημα στην ΠΕ Ημαθίας, για κάλυψη έκτακτων αναγκών και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.