ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τζ. Πάιατ: Oι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν μαχητικά F-35 στην Ελλάδα

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στις διερευνητικές επαφές, υπενθυμίζοντας τις  σχετικές δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. 

Το θέμα των εξοπλιστικών τέθηκε στο επίκεντρο από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους το πρωί της Πέμπτης. 

Ο κ. Πάιατ, αναφορικά με το θέμα των φρεγατών,  υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την ενδυνάμωση του ελληνικού Ναυτικού, τονίζοντας ότι η χώρα του «δεν πουλά απλά μέταλλο», αλλά στοχεύει στην ενίσχυση και της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. 

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχει βάλει στο «τραπέζι», στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η Ουάσιγκτον,  την περίπτωση απόκτησης πολεμικού πλοίου από την Αθήνα, μέχρι να πραγματοποιηθεί η ναυπήγηση νέων φρεγατών, όταν οι δύο πλευρές δώσουν τα... χέρια και επιτευχθεί η συμφωνία.

Επίσης συμπλήρωσε, ότι οι ΗΠΑ αναμένουν τη σχετική μη δεσμευτική επιστολή (Letter of Request) από την ελληνική κυβέρνηση για τις φρεγάτες, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η αμερικανική πρόταση «θα είναι ασυναγώνιστη». 

Για τα F-35

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε, επιπλέον, και στο ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την ελληνική πολεμική αεροπορία, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε είναι και η Ελλάδα.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί πολλά χρόνια, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin τοποθετεί χρονικά περίπου στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα εγκατάστασης των υποδομών για τη «στέγαση» των F-35 στη χώρα μας.

Επιπρόσθετα, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, ενώ υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ελληνικό αεροσκάφος έχει φτάσει ήδη στο Τέξας. 

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στις διερευνητικές επαφές, υπενθυμίζοντας τις  σχετικές δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάιατ: Να μείνει σε δυτικά χέρια το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σε άριστο σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, επεσήμανε ο κ. Πάιατ, μιλώντας στο Thessaloniki Summit, προσφέροντας πλήρη στήριξη στις διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά. 
biden, USA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγικοί εταίροι για την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο ΗΠΑ και Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.