ΓΔ: 2042.63 0.60% Τζίρος: 196.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Ηλεκτρονικά η αίτηση των Ελλήνων του εξωτερικού για ψήφο στις εκλογές

Μέσω εφαρμογής που θα είναι έτοιμη σε δύο μήνες θα πραγματοποιείται η αίτηση των Ελληνων του εξωτερικού για συμμετοχή τους στις εκλογές σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Περίπου δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα ανοίξει εφαρμογή μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος σε συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM 90,1.

Όπως εξήγησε, τα απαραίτητα στοιχεία που θα πιστοποιούν πως ο ενδιαφερόμενος εκλογέας έχει παραμείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα, κατά τα τελευταία 35 χρόνια, ανεξαρτήτως από το πότε έφυγε, είτε θα αντλούνται ηλεκτρονικά από τα διαθέσιμα μητρώα του ελληνικού Δημοσίου, όπως τα ένσημα, είτε θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη σχετική εφαρμογή από τον ίδιο τον εκλογέα, όπως για παράδειγμα ένα σκαναρισμένο αντίγραφο πτυχίου ή απολυτήριο λυκείου, χωρίς να απαιτείται η προσκόμισή τους σε κάποια υπηρεσία ή προξενείο.

Όσον αφορά τη σύσταση εκλογικών τμημάτων, ο Θ. Λιβάνιος ανέφερε ότι τα τμήματα θα συστήνονται ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων που θα δηλώσουν ενδιαφέρον να ψηφίσουν σε κάθε περιοχή. Στόχος είναι να δοθεί βάρος στη διασπορά των τμημάτων, ώστε οι εκλογείς να διανύουν τη μικρότερη δυνατή απόσταση, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Διευκρίνισε ότι η αίτηση θα ισχύει για αόριστο χρονικό διάστημα αλλά ο εκλογέας θα μπορεί, εφόσον μετακομίσει, να αλλάξει στην αίτηση τον τόπο διαμονής του, ώστε όταν συγκροτηθούν τα τμήματα - πριν από κάθε εκλογική διαδικασία - να περιληφθεί στο πλησιέστερο. Εφόσον επιθυμεί να ψηφίσει στην Ελλάδα, θα μπορεί να αναστείλει την αίτησή του και να επανέλθει στον βασικό εκλογικό κατάλογο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ σε Μαρινάκη: Αφήστε το φθηνό χιούμορ, μην υποτιμάτε πολίτες

vΤο ΠΑΣΟΚ επικρίνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για ψευδείς δηλώσεις και απαξιωτικό χιούμορ, υπενθυμίζει το σχέδιό του για μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και καλεί τον κ. Μαρινάκη να μην υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο υπουργείο για την Έρευνα και Ανάπτυξη προανάγγειλε ο Κ. Μητοστάκης

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε σχέδιο για ίδρυση Υπουργείου Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά τις εκλογές, επιδιώκοντας ενοποίηση ερευνητικού χώρου και σταθερή κρατική χρηματοδότηση με διαφανή κριτήρια.