ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ηλεκτρονικά η αίτηση των Ελλήνων του εξωτερικού για ψήφο στις εκλογές

Μέσω εφαρμογής που θα είναι έτοιμη σε δύο μήνες θα πραγματοποιείται η αίτηση των Ελληνων του εξωτερικού για συμμετοχή τους στις εκλογές σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Περίπου δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα ανοίξει εφαρμογή μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος σε συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM 90,1.

Όπως εξήγησε, τα απαραίτητα στοιχεία που θα πιστοποιούν πως ο ενδιαφερόμενος εκλογέας έχει παραμείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα, κατά τα τελευταία 35 χρόνια, ανεξαρτήτως από το πότε έφυγε, είτε θα αντλούνται ηλεκτρονικά από τα διαθέσιμα μητρώα του ελληνικού Δημοσίου, όπως τα ένσημα, είτε θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη σχετική εφαρμογή από τον ίδιο τον εκλογέα, όπως για παράδειγμα ένα σκαναρισμένο αντίγραφο πτυχίου ή απολυτήριο λυκείου, χωρίς να απαιτείται η προσκόμισή τους σε κάποια υπηρεσία ή προξενείο.

Όσον αφορά τη σύσταση εκλογικών τμημάτων, ο Θ. Λιβάνιος ανέφερε ότι τα τμήματα θα συστήνονται ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων που θα δηλώσουν ενδιαφέρον να ψηφίσουν σε κάθε περιοχή. Στόχος είναι να δοθεί βάρος στη διασπορά των τμημάτων, ώστε οι εκλογείς να διανύουν τη μικρότερη δυνατή απόσταση, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Διευκρίνισε ότι η αίτηση θα ισχύει για αόριστο χρονικό διάστημα αλλά ο εκλογέας θα μπορεί, εφόσον μετακομίσει, να αλλάξει στην αίτηση τον τόπο διαμονής του, ώστε όταν συγκροτηθούν τα τμήματα - πριν από κάθε εκλογική διαδικασία - να περιληφθεί στο πλησιέστερο. Εφόσον επιθυμεί να ψηφίσει στην Ελλάδα, θα μπορεί να αναστείλει την αίτησή του και να επανέλθει στον βασικό εκλογικό κατάλογο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, ούτε μεγάλο ανασχηματισμό

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτηρίζει την έως σήμερα θητεία της κυβέρνησης συνολικά επιτυχή στα περισσότερα μέτωπα ενώ σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο ανασχηματισμού σημειώνει ότι δεν υπάρχει λόγος για μεγάλο ανασχηματισμό.
Stayros Kalafatis-ND-Thessaloniki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές δεν υπάρχουν στα συρτάρια μας

«Όλοι, άλλωστε, διερωτώνται σήμερα τι θα γινόταν εάν στις κρίσιμες, αυτές ώρες δεν κυβερνούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία» τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ξεκάθαρο το «όχι» του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές

Για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία ο κ. Πέτσας σημείωσε: "Ο πρωθυπουργός θα έρθει στη Βουλή, να τοποθετηθεί ώστε να μάθουν οι πολίτες τί συμβαίνει για όλα τα θέματα αιχμής".
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Πρόσωπο κοινής αποδοχής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας έκανε αναφορά στην επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ για τον νέο εκλογικό νόμο ανέφερε πως ο πήχης για αυτοδυναμία θα κινείται στο 37%-38%.