ΓΔ: 782.52 1.00% Τζίρος: 4.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:51:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Με δύο περιορισμούς η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων

Θα μπορούν Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν εάν τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο έτη στην Ελλάδα και διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, για το οποίο υπήρξε ευρεία συναίνεση στη Βουλή, εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, καθώς ορίζει ότι θα πρέπει ο εκλογέας να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο από τα τελευταία 35 χρόνια στην Ελλάδα και να έχει ενεργό ΑΦΜ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης συνιστά «πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς επιλύεται ένα πρόβλημα δεκαετιών».

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, ρυθμίζεται η συνταγματική πρόβλεψη για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων οι οποίοι τη μέρα των εθνικών εκλογών (καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος) βρίσκονται εκτός επικράτειας.

Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, για την ψήφιση του νόμου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας συνεδρίασε τρεις φορές διακομματική επιτροπή αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των 6 κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω συνεδριάσεων ήταν η καταρχήν σύγκλιση σε μια συμφωνία 4 + 1 σημείων, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 200 θετικών ψήφων. Τα σημεία αυτά είναι:

  1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.
  2. Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.
  3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.
  4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: α. Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα, β. Διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
  5. Να γίνει προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, ούτε μεγάλο ανασχηματισμό

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτηρίζει την έως σήμερα θητεία της κυβέρνησης συνολικά επιτυχή στα περισσότερα μέτωπα ενώ σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο ανασχηματισμού σημειώνει ότι δεν υπάρχει λόγος για μεγάλο ανασχηματισμό.
Stayros Kalafatis-ND-Thessaloniki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές δεν υπάρχουν στα συρτάρια μας

«Όλοι, άλλωστε, διερωτώνται σήμερα τι θα γινόταν εάν στις κρίσιμες, αυτές ώρες δεν κυβερνούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία» τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ξεκάθαρο το «όχι» του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές

Για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία ο κ. Πέτσας σημείωσε: "Ο πρωθυπουργός θα έρθει στη Βουλή, να τοποθετηθεί ώστε να μάθουν οι πολίτες τί συμβαίνει για όλα τα θέματα αιχμής".
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Πρόσωπο κοινής αποδοχής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας έκανε αναφορά στην επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ για τον νέο εκλογικό νόμο ανέφερε πως ο πήχης για αυτοδυναμία θα κινείται στο 37%-38%.