ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pelwni, kibernisi, kivernisi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Αρ. Πελώνη: Εισηγούμαστε άρση διαδημοτικών μετακινήσεων το συντομότερο

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε, ακόμη, ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε μικρές πλατείες.

Πολύ πιθανή είναι η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο, όπως υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Αριστοτελεία Πελώνη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αλλά αυτό, φυσικά, θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρξει και το «πράσινο φως» από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία συνεδριάζει σήμερα. 

«Eισηγούμαστε να γίνει η άρση το συντομότερο δυνατό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Θεωρώ ότι θα ήταν λογικό μέτρο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Υπάρχει μενού επιλογών, η επιτροπή κρίνει τα δεδομένα» διευκρίνισε. 

«Αν επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, θα δούμε την εισήγηση της επιτροπής, πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στο άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους… Πρέπει να λάβουμε υπόψιν την αλλαγή του καιρού, ότι πρέπει να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους παρά ανεξέλεγκτες παράνομες δραστηριότητες, συναντήσεις σε σπίτια, όπου γίνεται διασπορά του ιού», προσέθεσε. 

Όπως επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αν οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτραπούν, αναγνωρίζοντας και την κόπωση όλων, δεν θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού όπως σε μικρές πλατείες. 

Σύμφωνα με την κα Πελώνη υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα, λόγω κόπωσης. «Για να υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα γιατί τα μέτρα πρέπει να τηρούνται και προφανώς είμαστε σε έξαρση που πιέζει τους πάντες και το ΕΣΥ θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να γίνει διαχειρίσιμη αυτή η κούραση» τόνισε.

Αναφερόμενη στο λιανικό εμπόριο σημείωσε ότι «παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των λυκείων ελεγχόμενα. Θα δούμε από το μενού επιλογών αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά. Το λιανεμπόριο ήταν εξαρχής δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα, κι αν γίνει με κανόνες δε θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση… Θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης». Ερωτηθείσα αν θα ανοίξουν τα λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκαθάρισε ότι οι οποίες επαναλειτουργίες θα πρέπει να είναι σταδιακές και ελεγχόμενες. «Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί» σημείωσε. 

Σχετικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα υπογράμμισε ότι «είναι νωρίς να συζητήσουμε για μετακινήσεις το Πάσχα», προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ελπίζω να υπάρξει αποκλιμάκωση σε κρούσματα και νοσηλείες».  

Για τα self tests είπε πως «πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα self tests, είναι ένα πρόσθετο συμπληρωματικό εργαλείο, μαζί με την τήρηση των μέτρων και το τείχος ανοσίας των εμβολίων».  

Για την εστίαση ανέφερε ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους, η στόχευση για επαναλειτουργία του είναι εντός Απριλίου, μετά τα μέσα Απριλίου, αλλά, η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι «δεν είναι της σημερινής συζήτησης».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες του EMA και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και συνεχίζει κανονικά τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, έως ότου υπάρξει αλλαγή από τον ΕΜΑ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επιβολή γενικού lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι εάν υπάρξει η απαραίτητη προσοχή και η σωστή εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν, το ενδεχόμενο μίας συνολικής καραντίνας απομακρύνεται.