ΓΔ: 910.51 -0.47% Τζίρος: 18.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:15:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mendoni-politismos-delphi
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. ΑΠΕ

Λ. Μενδώνη: Νέα εργαλεία χρηματοδότησης για την πολιτιστική κληρονομιά

Η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και η δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης αναβάθμισαν το κέντρο της Αθήνας.

«Είναι αδιανόητο να μιλάμε για άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς το άνοιγμα των μουσείων», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που ανέφερε ότι μαζί με τα μουσεία – που ανοίγουν με αυστηρά μέτρα προστασίας – θα ανοίξει η Εθνική Πινακοθήκη, το Μέγαρο Τσίλερ, το νέο μουσείο της Χαλκίδας, το νέο μουσείο στην Πλάκα και άλλοι χώροι και τόνισε ότι σε μία περιοχή που ανοίγει ένα μουσείο, αλλάζει η εικόνα, καθώς τα μουσεία συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα, λόγω επισκεπτών, τουρισμού κτλ.

Μιλώντας με το δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών η υπουργός Πολιτισμού εξήγησε, πως το άνοιγμα ενός μουσείου ή το ξεκίνημα μίας ανασκαφής συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή και ταυτόχρονα ενισχύονται οι τοπικοί παραγωγοί – π.χ. για απαραίτητα εργαλεία, αναλώσιμα κ.ά.

Όσον αφορά στην Πολιτιστική Κληρονομιά, τόνισε ότι θα έχουμε το επόμενο διάστημα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο ενός πακέτου παρεμβάσεων που περιλαμβάνει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, αλλά και τις αποκαταστάσεις αρχαιολογικών χώρων.
«Οι επισκέπτες έχουν πάντα τη θέληση να γνωρίσουν την ιστορία ενός τόπου και η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Αναβαθμίζοντας αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία δημιουργούμε μία νέα εμπειρία για τον επισκέπτη», είπε η κ. Μενδώνη αναδεικνύοντας την αναπτυξιακή τάση του θέματος.

Ανέφερε το παράδειγμα του κέντρου της Αθήνας, το οποίο, όπως είπε, «αναβαθμίστηκε σημαντικά με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και τη δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης», ενώ μίλησε και για την αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργούν τα νέα έργα, εκτιμώντας ότι τα έργα στο Τατόι μπορούν να αλλάξουν τη Βόρεια Αττική. Κατέληξε ότι πιστεύει και στηρίζει τη σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη σε Λονδίνο: Αυτό που δεν έπραξαν οι Γότθοι, το έπραξαν οι Σκώτοι

Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού επιχειρεί να υποβιβάσει την αξία των μοναδικών αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα συγκρίνοντας το ελληνικό αίτημα με άλλες διεκδικήσεις, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού.
mitsotakis-sakellaropoulou-acropolis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσία ΠτΔ και Μητσοτάκη η τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη

Από νωρίς το πρωί έφτασαν στον βράχο της Ακρόπολης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή έπαρσης της σημαίας, ενώ στην τελετή παρευρέθη και η Ελληνίδα σοπράνο, Αναστασία Ζαννή.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Για την Ακρόπολη να απολογηθούν όσοι σταμάτησαν τα έργα το 2015

Η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι η μη αξιοποίηση του Πολιτισμού μας ως δημοσίου κεφαλαίου, «εξαιτίας παρωχημένων αντιλήψεων, συνιστά όχι απλώς ασυγχώρητη αδράνεια αλλά εγκληματική αμέλεια, που στερεί τη χώρα από πολύτιμους πόρους».