ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mendoni-politismos-delphi
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. ΑΠΕ

Λ. Μενδώνη: Νέα εργαλεία χρηματοδότησης για την πολιτιστική κληρονομιά

Η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και η δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης αναβάθμισαν το κέντρο της Αθήνας.

«Είναι αδιανόητο να μιλάμε για άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς το άνοιγμα των μουσείων», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που ανέφερε ότι μαζί με τα μουσεία – που ανοίγουν με αυστηρά μέτρα προστασίας – θα ανοίξει η Εθνική Πινακοθήκη, το Μέγαρο Τσίλερ, το νέο μουσείο της Χαλκίδας, το νέο μουσείο στην Πλάκα και άλλοι χώροι και τόνισε ότι σε μία περιοχή που ανοίγει ένα μουσείο, αλλάζει η εικόνα, καθώς τα μουσεία συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα, λόγω επισκεπτών, τουρισμού κτλ.

Μιλώντας με το δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών η υπουργός Πολιτισμού εξήγησε, πως το άνοιγμα ενός μουσείου ή το ξεκίνημα μίας ανασκαφής συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή και ταυτόχρονα ενισχύονται οι τοπικοί παραγωγοί – π.χ. για απαραίτητα εργαλεία, αναλώσιμα κ.ά.

Όσον αφορά στην Πολιτιστική Κληρονομιά, τόνισε ότι θα έχουμε το επόμενο διάστημα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο ενός πακέτου παρεμβάσεων που περιλαμβάνει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, αλλά και τις αποκαταστάσεις αρχαιολογικών χώρων.
«Οι επισκέπτες έχουν πάντα τη θέληση να γνωρίσουν την ιστορία ενός τόπου και η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Αναβαθμίζοντας αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία δημιουργούμε μία νέα εμπειρία για τον επισκέπτη», είπε η κ. Μενδώνη αναδεικνύοντας την αναπτυξιακή τάση του θέματος.

Ανέφερε το παράδειγμα του κέντρου της Αθήνας, το οποίο, όπως είπε, «αναβαθμίστηκε σημαντικά με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και τη δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης», ενώ μίλησε και για την αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργούν τα νέα έργα, εκτιμώντας ότι τα έργα στο Τατόι μπορούν να αλλάξουν τη Βόρεια Αττική. Κατέληξε ότι πιστεύει και στηρίζει τη σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιο τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχθεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως η Ελλάδα διεκδικεί πολιτιστικά αγαθά που εκλάπησαν από την ελληνική γη και υπογραμμίζει πως η χώρα έχει όλες τις επιστημονικές, αρχαιολογικές και ιστορικές αποδείξεις, που τεκμηριώνουν το δίκαιο του αιτήματός της.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, Akropoli, Politismos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να συγκεντρωθεί το σύνολο των αποτμημάτων του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, η επανένωση των θραυσμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι το πρώτο βήμα.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη σε Λονδίνο: Αυτό που δεν έπραξαν οι Γότθοι, το έπραξαν οι Σκώτοι

Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού επιχειρεί να υποβιβάσει την αξία των μοναδικών αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα συγκρίνοντας το ελληνικό αίτημα με άλλες διεκδικήσεις, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δράσεις για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Αρχαίας Φειάς στην Ηλεία

Σύμφωνα με τον Δήμο Πύργου, «τα ευρήματα της πρώτης αυτοψίας είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιστορική αξία και για το λόγο αυτό οι δύτες-αρχαιολόγοι ανανέωσαν πριν από λίγες ημέρες την έρευνά τους στην περιοχή».