ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο πραγματικό εισόδημα το 30% με ηλεκτρονικές συναλλαγές

Αλλαγή της ρύθμισης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αποφάσισε η κυβέρνηση: το ελάχιστο όριο 30% θα υπολογίζεται στο πραγματικό και όχι στο τεκμαρτό εισόδημα. Αύριο τίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο.

Σημαντικές διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να μη δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς φορολογούμενους από την καθιέρωση των νέων μέτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μία ημέρα πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ειδικότερα, με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, που μπορεί να είναι υψηλότερο, θα γίνεται ο υπολογισμός του ορίου 30% των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Επίσης, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων που δεν μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποφασίστηκε να τεθεί αύριο σε δημόσια διαβούλευση με αυτές τις δύο αλλαγές. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «αποσκοπεί στην περαιτέρω ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς και στην προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της οικονομίας».

Βασικοί άξονες του ανωτέρω νομοσχεδίου είναι:

 • Η φορολογική ελάφρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω της εισαγωγής χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.
 • Η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 • Η εισαγωγή σοβαρών κινήτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.
 • Η εισαγωγή μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.
 • Η εισαγωγή φορολογικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.
 • Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους σε είδος.

Η πρώτη κατοικία

Με άλλες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκαν τη Δευτέρα στη Βουλή, διευρύνεται η προστασία της κύριας κατοικίας και ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν οικονομική αδυναμία. Οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

 • Επιτρέπεται, πλέον, να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά, κυρίως, σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, όπως στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατροί και εκπαιδευτικοί.
 • Δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, για παράδειγμα, συγγενείς και διαζευγμένα ζευγάρια.
 • Ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης και από τους δύο.
 • Δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας.
 • Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25ετίας.
 • Προωθούνται άμεσα πρόσθετες βελτιώσεις, που θα αποσκοπούν στην κατάργηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ώστε να καταστεί η διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη για τους πολίτες.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis - Forbes
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Όλοι θα επωφεληθούν από την ισχυρή ανάπτυξη που έρχεται

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Steve Forbes, υπογράμμισε πως η οικονομία έχει ανταποκριθεί πολύ δυναμικά, ότι στο β' τρίμηνο είχαμε ανάπτυξη της τάξης του 16,2%, ενώ οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν για ολόκληρο το έτος στο 6,1%.
axtsioglou, bouli, oikonomia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Ριζική αντιμετώπιση, με «κούρεμα» των χρεών της πανδημίας

Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων,  διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών, και  αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις περιλαμβάνει το το περιεχόμενο της ρύθμισης που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, Vouli, Proipologismos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε ελαφρύνσεις φόρων - εισφορών για επανεκκίνηση της οικονομίας

Ανακοινώσεις - έκπληξη από τον πρωθυπουργό για μόνιμες ελαφρύνσεις. Μειώνονται προκαταβολή φόρου, συντελεστής εταιρικών κερδών, ασφαλιστικές εισφορές και μένει σε αναστολή η εισφορά αλληλεγγύης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαλλάσσονται αγρότες και αλιείς από το τέλος επιτηδεύματος για το 2020

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε τέλος ότι έχει εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εργαζομένων στην κονσερβοποιία, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στον συγκεκριμένο τομέα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Nέα μέτρα ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από την πανδημία

Ανάμεσα στα μετρά που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, ο φόρος επιτηδεύματος είναι κάτι που έχει πει η κυβέρνηση ότι θα καταργηθεί μέσα στην τετραετία.