ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα οι Έλληνες του εξωτερικού

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πλατφόρμα "Staellinika", ένα πρόγραμμα με 30.000 συμμετέχοντες από 118 κράτη που λειτουργεί συμπληρωματικά σε όλα τα ελληνικά σχολεία της Βόρειας Αμερικής.

Στη συμβολή της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στην τόνωση των δεσμών της Διασποράς με τη μητέρα-πατρίδα, στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, στην παγκόσμια προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας και κυρίως στην ουσιαστική προώθηση των εθνικών μας δικαίων, πάντα σε σταθερή συνεργασία με την πολιτεία και τη Βουλή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας την αξία των Ελλήνων της διασποράς.

Μιλώντας στη 13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «οι ομογενείς μας συγκροτούν εκτός των συνόρων μας μια δεύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που προκόβει, μια Ελλάδα που ξεπερνά εμπόδια, μια Ελλάδα που ξεχωρίζει. Με όπλα την εργατικότητα, την αντοχή και τη δημιουργικότητα του Έλληνα. Είναι η απόδειξη ότι ο ομηρικός Οδυσσέας διαπερνά τους αιώνες, υπερβαίνοντας κάθε δοκιμασία που του θέτουν οι εποχές».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Κύπρου, αλλά και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, συνεχίζεται. Σας είναι, εξάλλου, γνωστοί οι προκλητικοί χειρισμοί της Άγκυρας στα Κατεχόμενα της Μεγαλονήσου. Γνωστή, όμως, σας είναι και η διεθνής ασπίδα που υψώθηκε απέναντι στην Τουρκία για να προστατέψει τη διεθνή νομιμότητα. Και σε αυτήν την κινητοποίηση ο ρόλος του παγκόσμιου ελληνισμού, ο ρόλος όλων σας, της καθεμιάς και του καθένα ξεχωριστά, είναι ανεκτίμητος».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θεωρεί τον Ελληνισμό του εξωτερικού ένα υπερπολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα. «Γι' αυτό, άλλωστε, μία απ' τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας ήταν ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου απ' τον τόπο διαμονής των εκτός συνόρων συμπολιτών μας. Η σύσφιξη των δεσμών τους, λοιπόν, με το μητροπολιτικό κέντρο αποτελεί προτεραιότητα. Προτεραιότητα εθνική, αλλά και πολιτική. Γιατί όλοι οι Έλληνες πρέπει να έχουμε λόγο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Γνωρίζετε καλά ότι ο νόμος, ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε, θέτει ακόμα κάποιους περιορισμούς στη δυνατότητα συμπολιτών μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Είναι, όμως, ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Και μακάρι στην επόμενη Βουλή να βρεθεί άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα μπορέσει να απομακρύνει και αυτά τα τελευταία εμπόδια, έτσι ώστε ο κάθε Έλληνας, ο οποίος θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει στην πατρίδα του, να μπορεί να το κάνει από τον μόνιμο τόπο διαμονής του».

Επιπλέον, αφού τόνισε ότι ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι η διατήρηση της μητρικής γλώσσας μας επεσήμανε: «Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε να στηρίζουμε ενεργά πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό. Υποτροφίες σε φοιτήσεις στην ελληνική γλώσσα. Στηρίζουμε, όμως, ενεργά και τη δημιουργία νέων ψηφιακών εφαρμογών, ώστε οι ομογενείς δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, πέμπτης γενιάς, να μπορούν εύκολα και με τη χρήση της τεχνολογίας να μάθουν τη γλώσσα μας. Αναθερμαίνοντας, έτσι, τους δεσμούς με την πατρίδα».

«Ανάμεσά τους, θα ήθελα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στην πλατφόρμα "Staellinika", μια πλατφόρμα, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά», είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο σήμερα αριθμεί ήδη 30.000 συμμετέχοντες από 118 κράτη και λειτουργεί συμπληρωματικά σε όλα τα ελληνικά σχολεία της Βόρειας Αμερικής. «Σύντομα, μάλιστα, θα είναι και στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής», υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σημαντικά βήματα γίνονται και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών από τις προξενικές Αρχές. «Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες "myConsulLive" και "Virtual Assistant" επιδιώκουν να απλοποιήσουν διαδικασίες και να υπερβούν γραφειοκρατίες, ώστε η επαφή με το ελληνικό Δημόσιο να γίνεται -όπου αυτό είναι εφικτό- χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας. Είναι, άλλωστε, κάτι που ευνοεί γενικότερα την εξωστρέφεια και τη δημόσια διπλωματία της χώρας μας», σημείωσε.

«Η Ελλάδα, λοιπόν, κινείται σ' όλα τα επίπεδα, προκειμένου να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τα παιδιά της. Τα παιδιά που ζουν πέρα από τα σύνορά της. Δεν θα αρνηθώ τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που ακόμη παρουσιάζονται, καθώς, δυστυχώς, έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια αδράνειας. Αλλά με βεβαιότητα θα ισχυριστώ ότι "ναι", τώρα πλέον, η χώρα κινείται βάσει συγκροτημένου σχεδίου για να εντάξει λειτουργικά στον εθνικό κορμό όλους τους Έλληνες, όπου και αν αυτοί κατοικούν», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σε αυτήν την προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση, η πατρίδα, έχει την ανάγκη της δικιάς σας βοήθειας».

«Γιατί εσείς γνωρίζετε ακόμα καλύτερα από εμάς τα καθημερινά προβλήματα των ομογενών μας. Τους συσχετισμούς των χωρών όπου ζείτε σε σχέση με την προώθηση των εθνικών θεμάτων. Όπως και τις ιδιομορφίες της κοινής γνώμης, στις δεύτερες πατρίδες σας. Οι εμπειρίες και οι προτάσεις σας, συνεπώς, θα είναι πολύτιμοι οδηγοί στις επόμενες κινήσεις μας», επεσήμανε.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τη μάχη με τον κορονοϊό, επιδιώκοντας να γράψει σύντομα τον επίλογο με τη σφραγίδα του εμβολιασμού. «Και, παρά τις δυσκολίες, τα καταφέρνει. Ώστε, όπως πετυχημένα μπήκε σε αυτόν τον πόλεμο, αν και είχε απώλειες, έτσι νικηφόρα και να βγει και απ' αυτόν», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα φέρει την Ελλάδα μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης σε ρυθμούς ανάπτυξης και κατέληξε λέγοντας: «Σε αυτήν την καινούργια αφετηρία, η πατρίδα σας σάς χρειάζεται δίπλα της. Ως πρεσβευτές των αξιών της, αλλά και ως συμπαραστάτες σε όλα τα μέτωπα. Στα μέτωπα των εθνικών δικαίων. Της οικονομικής ανάταξης. Αλλά και της κοινωνικής προόδου. Θέματα που θα απασχολήσουν, ασφαλώς, τη Γενική σας Συνέλευση, για τα γόνιμα συμπεράσματα της οποίας είμαι απολύτως σίγουρος».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Το πράσινο μήνυμα από την Αθήνα για τη Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα El Pais σημειώνει πως η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου που διεξάγεται στην Αθήνα αποτελεί κορυφαίο γεγονός σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen, Komision
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα η σύνοδος της EuroMed 9 με συμμετοχή Μακρόν, Ντράγκι και φον ντερ Λάιεν

Στο επίκεντρο της ατζέντας στη φετινή Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιείται στη χώρα μας, θα βρεθεί και η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας καθώς διαμορφώνεται ένα νέο γεωπολιτικό σκηνικό.