ΓΔ: 896.3 0.38% Τζίρος: 25.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:25:24 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitsotakis-kivernisi
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Την Πέμπτη, στις 12:00, η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Εντός της ημέρας, αναμένεται να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο τα μέτρα. Αποζημιώσεις ύψους έως 20 χιλιάδων ευρώ, για σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς από τις πυρκαγιές.

Την Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 12:00, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών. Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Εντός της ημέρας, αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργικό συμβούλιο τα μέτρα-αποζημιώσεις ύψους έως 20 χιλιάδων ευρώ, για σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς από τις πυρκαγιές. Χθες, κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για το σύνολο των δράσεων που έχουν σκοπό να ανακουφίσουν τους πληγέντες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία, να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις σε κάθε δικαιούχο, με μια απλή αίτηση που θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ανέλαβε να ετοιμάσει το επιτελείο του Κυριάκου Πιερρακάκη. 

Κύριος στόχος είναι να δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις εντός δέκα ημερών και μετά την καταγραφή των ζημιών να προωθηθεί η συνολική δέσμη μέτρων που εξετάζεται και αφορά στη συνολική δέσμη μέτρων για την στεγαστική αποκατάσταση των κτιρίων με 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, την επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών, τις αναστολές εργαζομένων, την επιδότηση ενοικίου αλλά και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει σχεδιαστεί, τα φυσικά πρόσωπα θα ενισχυθούν αρχικά με 600 ευρώ και με έως 6.000 για οικοσκευή. Με βάση την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, κατά την χθεσινή σύσκεψη, προβλέπεται αποζημίωση 15.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 8.000 ευρώ για τις κατοικίες που έχουν μερικώς καταστραφεί και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμες και 3.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες. Σημαντική και η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη να πακεταριστεί το ποσό της πρώτης αποζημίωσης, το οποίο θα φτάνει περίπου τις 20.000 ευρώ. Συνεπώς, κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους περίπου μισού δισ. ευρώ, ενώ προετοιμάζεται και η αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χθες ο Θ. Σκυλακάκης ενημέρωσε ότι αποταμιεύτηκαν τα πρώτα 4,2 δις από την Ε.Ε. για διάφορες δράσεις, αλλά και επιπρόσθετων που αναμένονται από την Ευρώπη για τους πυρόπληκτους. Απέναντι στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και των δημάρχων η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και επίσης 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει στους αρμόδιους υπουργούς ότι τυχόν προβλήματα από την καταστροφική επέλαση της φωτιάς, κυρίως στη Εύβοια αλλά και στην Αττική θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με έργα υποδομής και υπογράμμισε ότι στο νέο πλαίσιο διαδικασιών πρέπει να δοθεί βάρος στις αναδασώσεις και να επιλυθούν χρόνια προβλήματα.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis, Vladimir Putin, Ellada, Greece, Rossia, Russia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η σημερινή συνάντηση ενισχύει τις σχέσεις Eλλάδας-Ρωσίας

Ο κ. Πούτιν ανέφερε πως το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%, ενώ οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένει την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές.
Kyriakos Mitsotakis, Vladimir Putin, Ellada, Greece, Rossia, Russia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Πούτιν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να υιοθετήσουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022 - 24, το οποίο θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου

Στο Ισραήλ μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για την Τριμερή Σύνοδο, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη συνεργασία στην ενέργεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Πολιτική Προστασία.
Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε lockdown

Μιλώντας για την απόφασή του να καθιερώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έκτοτε παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στα ραντεβού για την α' δόση της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.