ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sxoinas-Pierrakakis-ΔΕΘ
Φωτο: ΑΠΕ

Μ. Σχοινάς και Κ. Πιερρακάκης μιλούν για τη πανδημία σε εκδήλωση της ΕΕ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια τα βασικά ζητούμενα είναι η μετάβαση προς την πράσινη οικονομία και την ψηφιακή επανάσταση αλλά και η κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας στην ΕΕ.

Την κρισιμότητα της παρούσας στιγμής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid - 19 υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης, μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Πιερρακάκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «είναι μια κρίσιμη στιγμή τώρα όταν βγαίνουμε από την πανδημία και θα χρειαστούμε ενδεχομένως μια τελική ευθεία με την τρίτη δόση, να θυμίζουμε λίγο τι έγινε τους τελευταίους 18 μήνες». Σημείωσε, παράλληλα, ότι «ζούμε σε μια εποχή που διάφοροι εξτρεμιστές, συνομωσιολόγοι, ακραίοι, προσπαθούν να απαξιώσουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, την Ευρώπη, το ρόλο των εθνικών κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη, την αξία της επιστήμης, τα εμβόλια, το πιστοποιητικό. Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση «να αντισταθούμε σε αυτούς» ώστε να μην «καταφέρουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και όλων μας σε όλα αυτά τα σημαντικά που πετύχαμε μαζί». «Πρέπει να τα υπερασπιστούμε» πρόσθεσε με νόημα. 

Ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια που έγινε στην Ευρώπη, με όρους Ολυμπιακού αγωνίσματος, ως έναν «συνδυασμό sprint με 100 μέτρα με εμπόδια και διάρκεια μαραθωνίου» και υπογράμμισε: «Ήταν μια μεγάλη ώρα για την Ευρώπη. Η Ευρώπη τα κατάφερε». Εξήγησε, άλλωστε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε δεκάδες προσφορές από εκατό φαρμακευτικές εταιρείες που έλεγαν ότι θα μπορούσαν να παρασκευάσουν το εμβόλιο και έπρεπε να διαλέξει αυτές που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες. «Δεν εύχομαι σε κανέναν να πάρει μια τέτοιου είδους απόφαση σε ένα τέτοιου είδους θέμα. Ουσιαστικά, μετά από πολλή δουλειά, αποφασίσαμε να επιλέξουμε 7 και δικαιωθήκαμε απόλυτα γιατί οι 6 από τις 7 ήταν αυτές που τα κατάφεραν» είπε και αναφέρθηκε ακόμη στη δεύτερη φάση της σύναψης των συμβολαίων και την τρίτη της τήρησης από τις εταιρείες των υποχρεώσεών τους ώστε τα εμβόλια να διατεθούν στις κυβερνήσεις και μετά στους πολίτες. 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τα 40 τελευταία χρόνια ως τα καλύτερα 40 χρόνια στην ιστορία της χώρας μετά την Παλιγγενεσία, ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια τα βασικά ζητούμενα είναι η μετάβαση προς την πράσινη οικονομία και την ψηφιακή επανάσταση αλλά και η κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη μέσω μιας σύγκλισης όλων των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων και οικογενειών αλλά και της κοινωνίας προς την κατεύθυνση αυτή. Ειδικά για την Ευρώπη σημείωσε ότι η Ένωση χρειάζεται στρατηγική αυτονομία και ως παράδειγμα υλοποίησης της ιδέας αυτής έφερε τη δυνατότητα μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης να απομακρύνει τους ευρωπαίους πολίτες από μια κρίση όπως αυτή του Αφγανιστάν αλλά και τη δυνατότητα παραγωγής στην Ευρώπη μασκών και αναπνευστήρων.

Κ. Πιερρακάκης: «Το εμβόλιο δεν είναι μόνο για το εμβόλιο. Είναι για τα πάντα»

Τη βεβαιότητα ότι η εμπειρία που απέκτησε η Ελλάδα μέσω της συνολικής διαδικασίας του εμβολιασμού των πολιτών για την covid - 19 θα είναι χρήσιμη και για άλλες ψηφιακές λειτουργίες στη χώρα εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «το εμβόλιο δεν είναι μόνο για το εμβόλιο. Είναι για τα πάντα. Αυτό που έζησε ο κόσμος εκεί, μπορεί να το ζήσει παντού: στα ραντεβού της πρωτοβάθμιας υγείας, στα ραντεβού στο νοσοκομείο στον τρόπο που γράφει το παιδί του στο σχολείο, σε κάθε αλληλεπίδραση με το δημόσιο. Το gov.gr είναι κεντρικός πυλώνας αυτής της στρατηγικής, 1300 διαδικασίες είναι σήμερα εκεί και ο στόχος μας είναι στο τέλος να φτάσουμε σε ένα μοντέλο που θα μπορεί κάποιος λίγο πολύ να κάνει τα πάντα από το σπίτι του ή από τη δουλειά του. Στόχος είναι το ερχόμενο 12μηνο να προσθέσουμε περίπου 100 πολύ σημαντικές υπηρεσίες που θα αφορούν θέματα όπως η ίδρυση ατομικής επιχείρησης, τις ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων, αυτοκινήτων, την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης και πολλά άλλα».

Για τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης κατάφερε να φέρει εις πέρας τις διαδικασίες που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «είχαμε μπροστά μας την πιο δύσκολη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και έπρεπε να λυθούν τα ζητήματα του εφοδιασμού του εμβολίου της Pfizer, με τις γνωστές ιδιαιτερότητες που αφορούν τη συντήρησή του, των ραντεβού, των εμβολιασμών χωρίς ουρές, ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

«Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε συστήματα. Η εφοδιαστική άσκηση με το εμβόλιο και τις 5 μέρες θυμίζει λίγο το γάλα 5 ημερών και το πώς πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ. Το να κλείσεις ραντεβού θυμίζει λίγο τα αεροπορικά εισιτήρια και το πώς κλείνεις αεροπορικά εισιτήρια από το διαδίκτυο. Αυτά τα δύο συστήματα μπορούν να παντρευτούν μεταξύ τους ήταν η πρώτη σκέψη» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως στη συνέχεια υλοποιήθηκαν η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού, η καινοτομία της άυλης συνταγογράφησης και η δυνατότητα κλεισίματος των ραντεβού μέσω των φαρμακείων.

«Το σύστημα εμβολιασμού είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ότι μια χώρα που στους σχετικούς ψηφιακούς δείκτες πχ το 2019 δεν νοείται ως ψηφιακός πρωτοπόρος ξαφνικά αποκτά ένα από τα καλύτερα συστήματα εμβολιασμού όχι απλά στην Ευρώπη αλλά στον κόσμο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και σε άλλα πράγματα» πρόσθεσε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ψυχική υγεία

Στην εφ' ολης της ύλης συζήτηση για την κατάσταση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα η υφυπουργός Υγείας αναφέρεται στην ενίσχυση των δομών και στην ανάπτυξη νέων δομών, όπως οι 106 νέες μονάδες ψυχικής υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
gkagka-ygeias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίνα Γκάγκα: Πρέπει να προσέχουμε, για να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι

Η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε σε δηλώσεις της ότι «έχουμε αρκετά κρούσματα, ευτυχώς χωρίς αντίστοιχα τον αριθμό των εισαγωγών που είχαμε με τα προηγούμενα κύματα, αλλά έχουμε πολύ μεγάλη διαμόλυνση».
Plevris
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης: Μέχρι το καλοκαίρι θέλουμε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα

«Γενικότερα όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι θέλουμε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, ωστόσο πρόκειται για μια διαδικασία που έχει δυναμικά χαρακτηριστικά.
Ypourgeio Ygeias, Plevris
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης: Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τα μέσα Μαρτίου

Το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο υπουργός σημείωσε ότι όσο διαρκεί η πανδημία, δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και ή θα τεθούν εκτός συστήματος υγεία ή θα παραμείνουν σε αναστολή.
Kyvernisi, Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Πρόωρη η συζήτηση για άρση των μέτρων κατά της πανδημίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τηρήθηκε η δέσμευση πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown ενώ εκτίμησε πως δεν θα διαρκέσουν για πολύ ακόμα τα περιοριστικά μέτρα. Πολύ μεγαλύτερη η δεύτερη αύξηση του βασικού μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Ypourgeio Ygeias, Plevris
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης: Βούληση τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου

«Παράθυρο» έμμεσης υποχρεωτικότητας άφησε ο υπουργός Υγείας για τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, ενώ όσον αφορά την Όμικρον τόνισε ότι τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και πάρα πολύ.