ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, Vouli
Φωτό: Nick Paleologos / SOOC

Πενταετές σχέδιο για προστασία παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εθνική προτεραιότητα και τόνισε πως βασική της προϋπόθεση είναι η μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών.

Πενταετές εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ειδική εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εθνική προτεραιότητα και τόνισε πως βασική της προϋπόθεση είναι η μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης είναι ολιστικό, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και ευρεία κοινωνική αποδοχή, ενώ αποτελεί μία ευρύτερη στροφή στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων της εποχής. Επέμεινε, δε, ότι οι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν τις ισχύουσες δομές και λειτουργίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης κρουσμάτων, το οποίο, όπως είπε, θα ορίζει σαφώς τους ρόλους όλων των εμπλεκομένων φορέων, από τις δικαστικές και τις διωκτικές αρχές έως τους κοινωνικούς λειτουργούς. Μίλησε για το Εθνικό Αρχείο καταγραφής και επιτήρησης των κακοποιημένων παιδιών, το οποίο θα διευκολύνει την ανάληψη δράσης ανά περιστατικό, ενώ θα αποτρέπει την παρουσία ατόμων με βεβαρημένο παρελθόν κοντά σε παιδιά.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε δε πως καθιερώνεται η υποχρέωση όλων των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας, προκειμένου να διαβιβάζει αμέσως τις σχετικές καταγγελίες, αλλά και να μπορεί και ο ίδιος να αναλαμβάνει δράση. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, δε, απαραίτητη, μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι ενήλικοι και να μάθουν τα παιδιά τα δικαιώματα τους, ενώ υπενθύμισε πως το νομικό μας πλαίσιο έχει ήδη ενισχυθεί μέσω των πρόσφατων αλλαγών στο Ποινικό Κώδικα, όπου τα συγκεκριμένα εγκλήματα έγιναν κακουργήματα, η παραγραφή τους ξεκινά πλέον από την ενηλικίωση του θύματος και το γεγονός πως ο βιασμός ανηλίκου επισύρει πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το εν λόγω σχέδιο δράσης θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, με υπεύθυνη τη βουλευτή, Έλενα Ράπτη, που, όπως είπε, έχει να επιδείξει πλούσια εμπειρία και δράση στο εν λόγω ζήτημα, ενώ εξήρε και τη συμβολή της υφυπουργού Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Νατάσας Συρεγγέλα. Σημείωσε ακόμη πως τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα επιβλέπει η εθνική συντονιστική επιτροπή με στελέχη συναρμοδίων υπουργείων και πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα. «Η δημοκρατία μας ζητά να επιλέξουμε τη δυνατή φωνή έναντι της ένοχης σιωπής και αυτό κάνουμε, πολλώ μάλλον όταν η φωνή που μας καλεί είναι παιδική» κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Ρεαλιστικό σχέδιο Μητσοτάκη για ασφάλεια και ευημερία

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε στην ERTNEWS πως η κυβέρνηση υλοποιεί όσα υπόσχεται, αναφερόμενος στο σχέδιο του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το μέλλον. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο μέτρο για κλειστό λογαριασμό παιδιών.
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Τρίπλα» Πιερρακάκη με την αποταμίευση, τα παρασκήνια της ΔΕΘ και ο GSI

Η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όλα όσα έγιναν στα παρασκήνια, στον Πιερρακάκη πιστώνεται η μεταρρύθμιση για την αποταμίευση, η woke ατζέντα, ο αποτελεσματικός Π. Μαρινάκη, το εμπόδιο για τον GSI και το «στοίχημα» του ρεύματος.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 90η: Μητσοτάκης – Προοδεύουμε σε πολλά πεδία ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός, στη 90ή ΔΕΘ, δήλωσε πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση σε θέματα ασφάλειας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη σύλληψη των ενόχων στη δολοφονία Νέστορα. Τόνισε την ανάγκη καταδίκης της πολιτικής βίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αναγνωρίζω λάθη, αλλά υπερασπίζομαι το κυβερνητικό έργο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τα λάθη της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί το σημαντικό έργο των τελευταίων 7 ετών. Τόνισε τη σημασία της ειλικρινούς αυτοκριτικής αλλά και της αποφυγής υπερβολής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ Θεσσαλονίκης: Μητσοτάκης – Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας

Ο πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ, απαντώντας για τις δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο τρίτης θητείας, σημείωσε πως χρειάζεται σταθερότητα και εμπειρία για τις προκλήσεις και τόνισε ότι στόχος του είναι τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη σεμνότητα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Η Ελλάδα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη ΔΕΘ ότι η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη για σταθερή διακυβέρνηση, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν ευθύνεται για την απουσία συνεργασιών και πως ο στόχος της αυτοδυναμίας στις εκλογές είναι εφικτός.