ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:41:46 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
Φωτο; Ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου. Delphi Forum

Π. Τσακλόγλου: Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα πάρουν καλύτερες συντάξεις

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης από το Φόρουμ των Δελφών υπεραμύνθηκε του κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικής ασφάλισης και χαρακτήρισε γενναία αλλά ρεαλιστική την αύξηση στον κατώτατο που επίκειται.

Για τη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση μίλησε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Γιάννη Φώσκολο του imerisia.gr, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης υπεραμύνθηκε του κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικής ασφάλισης τονίζοντας πως «το σύστημα αυτό δημιουργεί κεφάλαιο. Οι φόροι θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία. Ψηλότερες επενδύσεις σημαίνει περισσότερους φόρους και περισσότερες εισφορές που τις χρειάζεται η οικονομία». Όπως μάλιστα ανέφερε «τέτοια συστήματα υπάρχουν σε πολλές χώρες. Οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων μακροχρόνια είναι πολύ υψηλότερες. Πιστεύουμε ότι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα πάρουν πολύ μεγαλύτερες συντάξεις».

Απαντώντας σχετικά με το πόσοι εργαζόμενοι πρόκειται να ενταχθούν σ' αυτό, ανέφερε: «Είναι υποχρεωτικό το νέο σύστημα για όσους εντάσσονται από την 1/1/2022. Πόσοι είναι; Γύρω στους 40.000 ασφαλισμένους. Του χρόνου θα ανοίξουμε την πλατφόρμα για άτομα κάτω των 35 -όταν ψηφίστηκε ο νόμος- που θέλουν να ενταχθούν εθελοντικά στο νέο σύστημα, είτε έχουν υποχρέωση επικουρικής είτε όχι. Εκεί θα έχουμε ξεπέταγμα των αριθμών και μετά θα ακολουθήσει την κανονική ροή».

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απέκρουσε την κριτική για την χρησιμοποίηση του ΑΚΑΓΕ στη χρηματοδότηση του «χρηματοδοτικού κενού» που προκύπτει από τη μεταρρύθμιση, τονίζοντας «το ΑΚΑΓΕ το φτιάξαμε γιατί λειτουργήσαμε προβλεπτικά. Φτιάξαμε ένα κουμπαρά για τη μετάβαση. Ακούω γιατί τα χρησιμοποιείτε; Μα πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε;».

   Σχετικά με τις μελέτες που συνόδευαν τον νόμο για την επικουρική ασφάλιση και αν έχουν καταστεί εκτός πραγματικότητας μετά την πανδημία και τον πόλεμο, ο Πάνος Τσακλόγλου απάντησε: «ο μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης όταν έγιναν οι μελέτες ήταν πολύ μικρότερος. Αυτά όλα είναι βραχυχρόνιες διακυμάνσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω. Μακροοικονομικά έχουν γίνει συντηρητικές εκτιμήσεις γιατί θέλαμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι γι' αυτό. Μας νοιάζει τι θα γίνει δημοσιονομικά γιατί είμαστε μια χώρα με μεγάλο χρέος».

Σχετικά με το «ξεπάγωμα» συντάξεων έπειτα από 12 χρόνια, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε: «Θα προχωρήσει. Αυτό είναι κάτι σημαντικό που -ας μην γελιόμαστε- στους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρχε πρόβλημα και γι' αυτό δώσαμε και έκτακτο βοήθημα. Δεν είμαστε πιτσιρικάδες θυμόμαστε τα χρόνια που οι εκλογές κρίνονταν με πλειοδοσία στις συντάξεις. Είδαμε που κατέληξαν όλα αυτά. Θέλουμε κανόνες και πρέπει να τους σεβόμαστε».

Απαντώντας τέλος για την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε πως θα πρόκειται για «γενναία αλλά ρεαλιστική». Τόνισε ότι η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού που έχει υιοθετηθεί «ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» και πως στο προηγούμενο σύστημα «κανένας δεν μιλούσε για τους outsiders», εξηγώντας συγκεκριμένα πως «είχαμε φτάσει στο φαινόμενο, το 2007 η Ελλάδα να έχει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και το 4ο ή 5ο ποσοστό ανεργίας. Το χειρότερο προνόμιο; Το ψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ στους νέους και γυναίκες».

Τέλος προανήγγειλε πως μέσα στο 2022 θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και για την επαγγελματική ασφάλιση. «Η νομοθεσία για την επαγγελματική ασφάλιση είναι αρκετά παλιά. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, στη συνολική αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών, είναι η πολύ μικρή αποταμίευση στην Ελλάδα. Ειδικά η ασφαλιστική αποταμίευση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά θέλουμε κανόνες υγιείς, διάφανους. Έχουμε συζητήσει με εταίρους, μέσα στη χρονιά θα έχουμε νομοσχέδιο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση

«Η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη», αποσαφήνισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι κάποιοι, παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους διότι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά.
Κωστής Χατζηδάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Δίνουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να αποκτήσουν στέγη

Το πολυεπίπεδο στεγαστικό πρόγραμμα, ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, που αφορά περισσότερους από 135.000 δικαιούχους, επικεντρώνεται στους νέους, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική στέγη.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο οι ανακοινώσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό το πρόγραμμα και πάλι μέσα στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν πολλά επιμέρους υποπρογράμματα, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Εργασίας: Ενδυνάμωση των γυναικών Ρομά - Συζήτηση στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ

Πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση για τις πολιτικές ενδυνάμωσης του ρόλου των γυναικών αυτών και την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας, στο 15ο περίπτερο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.