ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συνάντηση γενικών διευθυντών ΓΔΠΕΑΔΣ Ελλάδας και Γαλλίας, στο Παρίσι

Συνάντηση και διαβουλεύσεις, είχαν στελέχη των υπουργείων άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας στο Παρίσι, σχετικά με τις εξελίξεις σε Ουκρανία, Αφρική, Βαλκάνια και Μεσόγειο. Η συνάντηση εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό διάλογο των δυο κρατών.

Συνάντηση και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά στρατηγικά ζητήματα είχαν στελέχη των υπουργείων άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας στο Παρίσι, στο πλαίσιο του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στα δύο κράτη.
Θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην Ουκρανία, την Υποσαχάρια Αφρική και τα Δυτικά Βαλκάνια, τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή τής Ανατολικής Μεσογείου εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντηση των γενικών διευθυντών των Γενικών Διευθύνσεων Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας (ΓΔΠΕΑΔΣ) Ελλάδας και Γαλλίας, δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου και Alice Guitton, στο Παρίσι, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια αντίστοιχης επίσκεψης της Γαλλίδας αξιωματούχου, Φλοράνς Παρλί στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2021 και τις διαβουλεύσεις της με τον Έλληνα ομόλογο της. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε μέσα στο 2021, στην αγορά γαλλικών μαχητικών Rafale και γαλλικών φρεγατών Belhara.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΔΠΕΑΔΣ, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας, και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, καθώς και η αλληλεγγύη και υποστήριξη για την προάσπισή τους τόσο σε πλαίσιο ΕΕ όσο και ΝΑΤΟ.

Για την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίσθηκε η σημασία αποφυγής αποσταθεροποιητικών, παραβατικών και αναθεωρητικών ενεργειών, που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της καλής γειτονίας.

Επίσης αντηλλάγησαν σημαντικές απόψεις γύρω από το ζήτημα της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ και του συντονισμού των δύο χωρών στο πλαίσιο των δράσεων που απορρέουν από την εφαρμογή της πρόσφατα υιοθετηθείσας Στρατηγικής Πυξίδας, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Τέλος, σε συνέχεια και της υπογραφείσας συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεως μεταξύ των δύο χωρών, αναπτύχθηκαν θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας με την προοπτική περαιτέρω, αμοιβαίως επωφελούς, εμβάθυνσης και διεύρυνσής της έναντι κοινών απειλών και προκλήσεων.

Οι διαβουλεύσεις διεξήχθησαν σε πολύ θερμό κλίμα και επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΓΔΠΕΑΔΣ.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

NATO: Θετική εξέλιξη αποτελεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μεταξύ συμμάχων» είναι «πάντα καλοδεχούμενη», ενώ τόνισε ότι τα κράτη της Ευρώπης θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας

Το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ενώ θα προηγηθουν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
panagiotopoulos-ethniki amyna
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Πολυεπίπεδη και ιστορική η συμφωνία με τη Γαλλία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε συνδυασμό με την προμήθεια των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra είναι πολύτιμη σε εθνικό επίπεδο, διότι θωρακίζει τη χώρα μας σε σημαντικό βαθμό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, συνάντηση με Μακρόν και επικεφαλής Unesco

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι - Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» που φιλοξενείται στο Λούβρο, ενώ θα έχει και γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η τριμερής συνάντηση υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

Οι υπουργοί 'Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.