ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Α. Γεωργιάδης: Ζούμε τον μεγαλύτερο πληθωριστικό κύκλο από το 1945

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας και του παραεμπορίου, αναφέροντας πως σε έξι μήνες τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί είναι περισσότερα από όλα όσα είχαν μπει από το 1974 μέχρι σήμερα.

Το γεγονός πως βιώνουμε τη στιγμή του μεγαλύτερου πληθωριστικού κύκλου παγκόσμια, από την εποχή του Β´Παγκοσμίου Πολέμου τόνισε, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, είπε ότι «τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για αισχροκέρδεια, μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, είναι περισσότερα από το σύνολο των προστίμων που έχει επιβάλει το υπουργείο Εμπορίου, από το 1974».

«Ο κόσμος βεβαίως, αυτό που βλέπει είναι ότι αυξάνεται ο πληθωρισμός. Αυτό που νοιάζει τον καταναλωτή, είναι ότι πληρώνει για το ίδιο προϊόν υψηλότερες τιμές. Οι ακριβότερες όμως τιμές που πληρώνει ο κόσμος, και δυστυχώς αυτό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου σήμερα, οφείλονται στον πλημμελή έλεγχο του κράτους; Οφείλεται σε πλημμελή έλεγχο της ΔΙΜΕΑ; Ή οφείλεται σε αντικειμενικούς εξωγενείς παράγοντες; Το υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδος οδήγησε στην αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ και δολαρίου και την αύξηση του πετρελαίου brent;», είπε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης και σημείωσε πως ειδικά για τα καύσιμα, οι έλεγχοι είναι συνεχείς. «Και στα νησιά, που βλέπουμε οι τιμές να έχουν ξεφύγει, έχουμε στείλει ειδικά κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ, εδώ και αρκετές μέρες για να δούμε γιατί κάποια πρατήρια πουλάνε στο 2,50 και άλλα πουλάνε στο 2,25», είπε ο κ. Γεωργιάδης που πρόσθεσε πάντως: «Κι εγώ προτίθεμαι να πάω σε μερικά πρατήρια ο ίδιος για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Αλλά μην κοροϊδευόμαστε. Αν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και πέφτει το ευρώ, θα ανεβαίνει η τιμή του καυσίμου στα πρατήρια, γιατί ανεβαίνει η τιμή του διυλιστηρίου, διότι ανεβαίνει η τιμή της πρώτης ύλης».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο 'Αδωνις Γεωργιάδης σχολίασε και τον δημόσιο σχολιασμό της Έφης Αχτσιόγλου για την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια. «Ακρίβεια Μητσοτάκη είναι στις ΗΠΑ; Το ρεκόρ πληθωρισμού στο Βέλγιο, ακρίβεια Μητσοτάκη είναι; Στη Γερμανία, ρεκόρ πληθωρισμού από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακρίβεια Μητσοτάκη είναι; Δεν θα συνεννοηθούμε έτσι. Ζούμε στη στιγμή του μεγαλύτερου πληθωριστικού κύκλου παγκόσμια, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «πραγματικός τρόπος να αποκλείσεις τον εισαγόμενο πληθωρισμό, όταν έχεις μια συνδεδεμένη ελεύθερη οικονομία με τις άλλες, που έχει τεράστιες εισαγωγές, δεν υπάρχει» και «δεν υπάρχει όπλο, για να εμποδίσεις την έλευση του εισαγόμενου πληθωρισμού σε ανοιχτή οικονομία». Γι΄αυτό ρεκόρ πληθωρισμού, καταγράφουν όλες οι χώρες του πλανήτη, η μια μετά την άλλη, χωρίς καμία εξαίρεση, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και σχολίασε δηκτικά: «Για όλα φταίει ο Μητσοτάκης. Για τον πλανήτη».

«Αυτό που ζούμε από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι μάλλον το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άγνωστης κατάληξης αυτή τη στιγμή. Εύχομαι την ταχύτερη ομαλοποίηση στην περιοχή. Δεν την βλέπω, για να είμαι ειλικρινής. Είναι ένα τεράστιο γεγονός που αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη, στον πλανήτη, προκαλεί εκατομμύρια πρόσφυγες, δημιουργεί ανασφάλεια, αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες, δημιουργεί, για πρώτη φορά, ανησυχία ακόμη και για πυρηνικό πόλεμο. Αυτά είναι απίστευτα γεγονότα που ζούμε. Και σε αυτό το απίστευτα τεράστιο ιστορικό γεγονός, η άποψη της αντιπολίτευσης είναι ότι φταίει ο Μητσοτάκης», είπε ο κ. Γεωργιάδης

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πάταξη του παραεμπορίου. «Σήμερα, δεν έχετε διαπιστώσει μεγάλη διαφορά, ως προς τις διαστάσεις του παραεμπορίου, στους δρόμους, σε σχέση με το 2019, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου; Δεν το έχετε διαπιστώσει; Μα τυφλός να είσαι, έχεις καταλάβει τη διαφορά», είπε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι έχουν γίνει ήδη γίνει δημόσιες αναφορές, από το σύνολο, σχεδόν, των εμπορικών συλλόγων της χώρας, που ευχαριστούν το υπουργείο, «γιατί επιτέλους, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το παραεμπόριο είναι υπό έλεγχο».

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής άρχισε η επεξεργασία του νομοσχεδίου «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 98/6/ΕΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στην καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών και άλλες διατάξεις».

Οι προτεινόμενες διατάξεις αποσκοπούν στην κάλυψη των κενών της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή, που διαπιστώθηκαν από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε, ως προς την αναγραφή τιμών, και τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, ότι τροποποιούνται υφιστάμενες διατάξεις αναφορικά με την ενημέρωση των καταναλωτών, για την ύπαρξη μειωμένης τιμής, ώστε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις που έμπορος χρησιμοποιεί τεχνητά διογκωμένες τιμές, ως τιμές αναφοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Θα αυξηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα το 2022

Το γεγονός πως η ανεργία στην Ελλάδα συνεχίζει να υποχωρεί και βρίσκεται πλέον κάτω από το 12% υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι για εντοπισμό φαινομένων αισχροκέρδειας.
adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου ο πληθωρισμός

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έλλειψης βασικών διατροφικών προϊόντων και πρόσθεσε πως υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί η ελληνική παραγωγή ηλιέλαιου.
adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανήγγειλε το τέλος των ενδιάμεσων εκπτώσεων ο Αδ. Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε επίσης πως ξεκίνησε έλεγχος στα 30 πρώτα πρατήρια της χώρας, με τις υψηλότερες τιμές, και πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα πρώτα πρόστιμα σε όσα πρατήρια είχαν παραβιάσει το περιθώριο κέρδους.
adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελέγχους και πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων προανήγγειλε ο Αδ. Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως έχουν βρεθεί αρκετές παραβάσεις και προειδοποίησε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι από το διυλιστήριο μέχρι το πρατήριο για τα περιθώρια του κέρδους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ενισχύει τη συνεργασία με Γερμανία σε έρευνα και καινοτομία

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η χώρα μας επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα της συνεργασίας της με τη Γερμανία προβλέποντας κοινές επιστημονικές, επιχειρηματικές, οικονομικές και ερευνητικές δράσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδ. Γεωργιάδης: Ετοιμάζεται το σχέδιο νόμου για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχωρούν οι συζητήσεις με τον επενδυτή και την DFC για τα Ναυπηγεία. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα λάβει εθνικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση.