ΓΔ: 2347.92 -0.21% Τζίρος: 128.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:38:37
loberdos, kinal
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Απαλλάσσεται ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφορικά με την υπόθεση της Novartis

Με το απαλλακτικό βούλευμα για τον κ. Λοβέρδο κλείνει και ο τελευταίος φάκελος για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν τεθεί υπό έρευνα.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος απαλλάσσεται ομόφωνα από την κατηγορία της δωροληψίας που του είχε αποδοθεί για την υπόθεση της Novartis.

Η απόφαση των δικαστών του Δικαστικού Συμβουλίου είναι ανάλογη με την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου η οποία, μελετώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας που σχηματίστηκε το 2018 από την τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, έκρινε ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος του νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία του ώστε να κριθεί για την υπόθεση αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή του σε παράνομες πράξεις.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με εισηγητή τον Πρωτόδικη Αθανάσιο Μαρνέρη, τονίζεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ώστε να εισαχθεί και να στηριχθεί σε ακροατήριο η κατηγορία που αποδόθηκε στον κ. Λοβέρδο η οποία αφορά δωροληψία πολιτικού προσώπου κατ' εξακολούθηση με φερόμενο χρόνο τέλεσης το διάστημα από 1.4.2011 εως 17.5.2012, οπότε ο πολιτικός είχε θητεύσει στο υπουργείο Υγείας. Κατά την κρίση των δικαστών του Συμβουλίου, από τη σχηματισθείσα δικογραφία δεν προκύπτει ευθύνη του κ. Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των τεσσάρων σκευασμάτων της Novartis τα οποία αναφέρονται στα στοιχεία του κατηγορητηρίου και δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων σε βάρος του.

Τονίζεται επίσης στο βούλευμα ότι οι καταθέσεις των υπό προστασία μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» είναι αόριστες αφού δεν παρέχουν στοιχεία για συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο και λοιπές περιστάσεις της δωροληψίας για την οποία επίσης δεν προσδιορίζεται το ακριβές ποσό. Επιπλέον οι δικαστές του Συμβουλίου σημειώνουν ότι οι δύο προαστατευόμενοι μάρτυρες δεν ήταν ούτε αυτόπτες ούτε αυτήκοοι στην καταγγελόμενη συμπεριφορά.

Με το απαλλακτικό βούλευμα για τον κ. Λοβέρδο κλείνει και ο τελευταίος φάκελος για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν τεθεί υπό έρευνα από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βολές ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Μητσοτάκη για Λοβέρδο και έγγραφα του FBI

Από την πλευρά του ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 την Παρασκευή ότι θα λογοδοτήσουν όσοι συμμετείχαν στην σκευωρία της Novartis.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Φλωρίδης σε Ν. Ανδρουλάκη: Στήριξη κράτους δικαίου δεν είναι παρανομία

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης τόνισε στη Βουλή ότι το κράτος δικαίου προϋποθέτει σεβασμό στους νόμους και καταδίκασε τη διαρροή απόρρητων συζητήσεων της Επιτροπής, επισημαίνοντας βαρύτατες πολιτικές ευθύνες.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Επίθεση σε Γεωργιάδη για δηλώσεις κατά του προέδρου του κόμματος

Το ΠΑΣΟΚ απαντά στις δηλώσεις Γεωργιάδη, κατηγορώντας τον για συκοφαντίες κατά του προέδρου του. Τονίζει ότι ο διαγωνισμός για το ακίνητο έγινε επί ΝΔ το 2009 και πως το θέμα θα λυθεί στη δικαιοσύνη, όπως έχει προαναγγείλει ο Ανδρουλάκης.
Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση Επιτροπής Ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη

Η Επιτροπή Ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος κάλεσε σε συντονισμένη προσπάθεια ενόψει εκλογών και προσκάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Χάρης Καστανίδης με αιχμές κατά Ανδρουλάκη

Ο Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ με γραπτή δήλωση, ασκώντας σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη για αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια και καταγγέλλοντας στοχευμένες αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος.