ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
skertsos
Φώτο: Menelaos Myrillas/ SOOC

Ά.Σκερτσος: Η ΔΕΗ βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση

Ο υπουργός δήλωσε ότι «χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης, η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 3 πρώτων ευρωπαϊκών χωρών στην κατά κεφαλή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Σε συνέχεια της «Ώρας του πρωθυπουργού» και όσων ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος επανέρχεται με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως επισημαίνει εισαγωγικώς, «την περασμένη εβδομάδα η χώρα μας κατάφερε για πρώτη φορά να καλύψει πλήρως τις συνολικές μας ανάγκες για κατανάλωση ηλεκτρικού ρευματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για 5 ώρες. Η επίδοση αυτή δεν συνέβη τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα τρία προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για πράσινη και φθηνή ενέργεια για όλους έως το 2030, να επιταχύνει την αδειοδότηση και λειτουργία περισσότερων φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Και ο υπουργός Επικρατείας συνεχίζει: «Η προσπάθεια αυτή έχει ως συνέπεια σήμερα το εθνικό ενεργειακό μας μίγμα να παράγεται σε ημερήσια βάση σχεδόν κατα 50% από ΑΠΕ και η Ελλάδα να κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως για αυτή μας την επίδοση. Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια αναδείχθηκαν, όμως, και δυο ενδιαφέρουσες παράμετροι που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες», προσθέτει και επεξηγεί:

«Ας δούμε τι έκαναν αυτοί που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για βίαιη απολιγνιτοποίηση και ενεργειακή ακρίβεια, όσο κυβερνούσαν από το 2015 έως το 2019, για να αναβαθμίσουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας και να πρασινίσουν το ενεργειακό μας μίγμα [...]

-Ενώ υπερθεματίζουν για την προστασία του περιβάλλοντος, πρόσθεσαν μετά βίας 1 GW ΑΠΕ από το 2015 έως το 2019, όταν τα τρία τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί 5 GW.

-Ενώ βροντοφωνάζουν υπέρ της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ και κατά της απολιγνιτοποίησης, οδήγησαν τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού:

  • στην οικονομική απαξίωση με κορύφωση τη ζημιογόνα -κατά 1,7 δις ευρώ- χρήση του 2019,
  • στην κατάρρευση της μετοχής της σταθερά κάτω από τα 2 ευρώ επί 4 χρόνια, άρα και στη συρρίκνωση της περιουσίας του δημοσίου ως μετόχου 51% μόλις στα 200 εκατ. ευρώ,
  • στη μείωση της παραγωγής λιγνίτη κατά 50% από 20 TWH το 2015 σε 10 TWH το 2019».

«Σήμερα, αντιθέτως», συμπληρώνει ο υπουργός Επικρατείας, «χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης, η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 3 πρώτων ευρωπαϊκών χωρών στην κατά κεφαλή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις που φέρνει στους λογαριασμούς ενέργειας ο ρωσικός πόλεμος. Για την ακρίβεια, η αξία της μετοχής της και η περιουσία του Δημοσίου -παρότι μειώθηκε ως μετοχικό μερίδιο από 51% σε 34%- έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2019. Έτσι, η ΔΕΗ καταφέρνει να αντιμετωπίζει την εξωγενή ενεργειακή κρίση χωρίς να απειλείται με κατάρρευση όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η ΔΕΗ καταφέρνει έτσι να στηρίζει με τα συγκυριακά υπερέσοδα της και χάρη στον εθνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων -που πλέον είναι και ευρωπαϊκός- νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις εκπτώσεις που όλοι βλέπουμε κάθε μήνα στους λογαριασμούς μας». Διευκρινιστικώς, εν κατακλείδι, ο 'Α. Σκέρτσος σημειώνει ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν κρατικοποίησε την Εταιρία φυσικού αερίου όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε bailout δηλαδή κρατική διάσωση στην Εταιρία φυσικού αερίου με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων εξαιτίας της αδυναμίας της να πληρώσει τα συμβόλαιά της».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petsas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρωτοβουλίες για τις συνθήκες στέγασης και διαβίωσης των Ρομά

O αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μίλησε για την χρηματοδότηση των αναγκαίων εργασιών για την ανάπτυξη, βελτίωση, αντικατάσταση στον οικισμό Αγία Σοφία του Δήμου Δέλτα του Νομού Θεσσαλονίκης.
Stayros Kalafatis-ND-Thessaloniki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Προτεραιότητα μας η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα

Ανέφερε ότι το τελικό συνέδριο του Loc Food διεξάγεται σε περίοδο που ολοκληρώνεται η προκήρυξη για την ένταξη στο καθεστώς ενισχύσεων «Αγροδιατροφή - Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.
Astynomia, GADA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτική Αστυνομία: Οι αρμοδιότητες και οι νέες προϋποθέσεις πρόσληψης

Για τον διορισμό στο σώμα θα απαιτείται εισαγωγική εκπαίδευση που περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών παρεχόμενη από την ΕΛΑΣ και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.